用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 很徬徨...我應該點做?
go

很徬徨...我應該點做? [複製鏈接]

不用擔心,我仔評估時醫生說過。因為有自閉徵狀的小朋友,不善表達,溝通較弱。學前幼稚園可能同同輩相處沒大問題,但到小學時有d叻d就可能見你不合群或不多說話就不同你玩等等問題出現....同同學相處不來,影響自尊,情緒。所以依家要排定先,因為要輪侯多年。如果小朋友到時冇需要,就不用去了。情緒病/抑鬱症係屬精神料的。

另外,可能醫生又吾太肯定你仔仔係吾係自傾,就費事多說。始終年紀太細,變化很大。小朋友會一個月比一個月叻的。不過,個醫生咁樣,又確實令你好擔心。所以,你照排啦...保險妮傘...

我未排到,不過週圍8,知道就算見完醫生,佢都冇藥比你,係叫你參加一D EQ訓練課程,如rpang001所說。又吾洗錢,去玩吓囉.... 不要太擔心,見步行步,希望在明天呀!

原帖由 anlywan 於 10-2-10 10:12 發表
你好啊!我又是昨天見完政府評估一個小時差不多全同我講...問問題..之後都冇俾個名稱我仔仔所以我都唔知倒底佢是咩...但好似你咁講我仔仔同你仔仔差不多啊...但昨天佢地竟然俾埋封信我去油麻地排"兒童精神科"真想哭有 ...

其實你都做緊同做咗好多野,你亦知道這方面很多資料,同時清楚你仔仔係有進步的,如眼神接觸有改善。只不過你見到封精神科的信,才令你失去一點信心。所以你要知道排精神科係要排,叫做到時有多個專家意見。遞完信之後,就要恢復你的岡位及首要任務:係去訓練你個仔!

原帖由 anlywan 於 10-2-10 12:07 發表
真是嗎?因為個醫生講的好含糊!!!我以架決定報"努力試訓練課程"想知多啲唔洗唔擔心...因為我好似唔怕但晚上又好自然諗好多....做阿媽真是好難...多謝你啊!!!

...

不如試吓呢間先啦 :
http://www.rehabclinic.org/images/courses/cc_toddler_apr2010.pdf

雖然係治療師督導下由職業治療學生帶領,總好過坐響度等,1星期3天,學費吾貴。如果吾適合,下個月先再考慮其他。我昨天致電他們,4月份仲有一個位。

Good Luck !

原帖由 worry-mom 於 10-3-18 00:40 發表
間間密集訓練課程(五天半日制)都要waiting, 有無小朋友上緊or知唔知呢幾間邊間較好呢?   係咪一般都要排好耐架?

step / links / joyful / heep hong

初步評估了小朋友有自閉症, 仲建議排s位, 之後又話密集式, st,  ...

一般較主動/專注力稍高的,其學習能力也相對高。就算吾係i位,只要不是一些催谷的名校,相信應該沒有大問題。反而多數是較被動,較好動或專注力低的,課堂學習才是家長最頭痛的問題,不知那些學習環境及模式較適合自己小朋友。

另外,要注意的是私立幼稚園好處是師生比例較好,較包容及較彈性。但換個角度來看,他們可能只報喜不報憂。所以如何取捨,真係要試過先知。

如果你指的私人幼兒學校是坊間那些 4-8人的學習小組預備班,我覺得試讀是可以的。因為我試過一間,家長初時可陪上,而且有單面鏡,上課情況家長在門外一目了然。
從而得知小朋友在學習上的問題,再考慮入讀那些幼稚園。

原帖由 rpang001 於 10-3-25 03:20 發表

其實一般(有i位)的幼兒學校,適唔適合比自己的自閉寶寶入讀,要先了解學童性格/能力,尤其專注力/學習能力等等,他會否主動參與課堂上的活動更為重要。囝囝起幼兒班的例子:兩個i位能力相近的孩童,一個較主動/專注力稍高,另一 ...

私人S位學校係其中一個選擇,坊間愈來愈多這類學校,有由治療師或是特殊幼師教授的,人數也有不同,4-8人一班不等,上課日數,時數不同,以至價錢也有分別。

我覺得發展較慢的小朋友最好由小班開始,慢慢適應,老師有時間觀察及照顧小朋友情況及進度,匯報給家長。幾個月後,約2.5-3歲/適應後,再嘗試大班(幼稚/兒園)學習。

1vs1的好處是針對性課程設計,一星期只得一堂,重點是教家長回家做訓練。一星期溜溜長,家長不會只做1vs1的,而且欠缺群體學習(除非你家裡已有其他年紀相若的小朋友)。

原帖由 worry-mom 於 10-3-26 01:57 發表
你所講的是私人S位學校嗎?
如果小朋友將於今年9月入讀一般幼兒園既PN班, 是否值得入學前這幾個月去S位上堂, 睇下有無改善呢?
定係報D 1vs1已經足夠?

...

‹ 上一主題|下一主題