用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 粵英班 / 普英班的考慮
go

粵英班 / 普英班的考慮 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

我女學校(講遠左, 佢小學生喇)係全普通話教中文(即一星期5日都有PTH), 之前揀學校時都無唸咁多, 聽到有pth就覺得"好wor"咁lor

而家比較返其他學校 (學上面家長話齋, 我相信有D真係人有我有, 推行得唔徹底, 學左等於無, 好多傳統學校都轉緊pth教, 不過唔可能一夜之間話轉就轉, 唔通炒晒而家d中文老師咩? 所以推行步伐係慢d的, 反而蔡繼有/陳守仁/培僑等可以話用pth就用pth, 如果小朋友本身有底子, 考學校一定有著數), 好慶幸揀左間中文程度高既俾小朋友, 有BK家長話學校用pth默書, 小朋友聽唔明, 我真係R晒頭.........我女一年班上左幾個月, D PTH已經勁我百倍, 拼音一早學晒啦 (成日奚落我啦...), 今日我夠膽講句: 我完全唔需要為我女PTH擔心, 夠搵食有餘! (我自己絕對覺得pth唔係迎合祖國咁簡單, 係大勢所催, 今日我地出去搵工, 9成都話要識pth, 呢個情況我唸20年後會更犀利, 唔識流利普通話睇怕幾難搵食)

我屋企都係廣東話人, 點怕女女唔識廣東話.........反而幼稚園講多過寫, 小朋友可以無壓力地PICK UP一種新既語言tim..........至於父母跟功課問題, 我又ok(識拼音咁大把), 有拼音都仲攪得掂, 唔識咪叫佢教返我lor! 終生學習嘛!
原帖由 BBG1 於 10-2-16 06:43 PM 發表
我贊成母語為先,學好廣東話先啦!遲D先學普通話都未遲。況且即使是粵英班,一樣會有普通話學呢!其實普教中是為了迎合祖國呢!是否真的學得多就識得多呢?如果自己母語都學不好,溝通能力及自信也會有問題的。普教中有時是因為人 ...

醒目開學勳章 王國長老

我女幼稚園d普通話..........哎, 自己個名都唔識講果種 , 所以我k2就俾佢出去學, 我女無咩叻, 係語言叫學得快又面皮厚, 有好一段時間係1:1咁學, 所以上小學涵接完全無問題 (英文都係要出去跟鬼佬學, 所以學費都金架! 如果幼稚園本身學費包埋就慳好多啦)
我之前段野意思係, 語言係要靠浸的, 如果學校可以provide到好多練習既機會, 一定係好事, 好似人地話屋企有菲傭, 小朋友要"生存"就要講英文, 普通話一樣, 如果pth老師只識pth(我見既pth老師係扮唔識廣東話的), 小朋友硬住頭皮都要上 , 而幼稚園未駛寫, 小朋友只需齋講, 學習壓力會較細
到我仔........我認同, 如果小朋友學講野慢, 真係要等佢pickup左廣東話先, 我仔情況比較"堅", 佢直頭有語言障礙, 所以普通話仲係好普通既程度, 希望佢上到小學會pickup得好d

醒目開學勳章 王國長老

我唸起我女細個一個趣事:
當年佢4歲, 流利廣東話+基本英文, 我帶佢去日本旅行, 我地2公婆買緊野, 我個日本朋友就帶住佢, 同d唔識既當地小朋友social
我唔知佢地點溝通喇, 交換下糖呀身體語言呀咁, 到我買完野同個女講要走喇, 約左人食飯, 我女幾不滿咁"但係我同緊我d朋友玩呀"
我成日都覺得千祈唔好睇低小朋友
原帖由 BH_2 於 10-2-24 02:00 PM 發表
我就一定會選英普班, 因為我都是細個開始學, 先無困難地掌握好PTH, 剛同阿仔去左一轉大陸行, 佢自動波可以轉用國語同內地小朋友(街邊識) 一齊玩, 我覺得幾好. 小朋友潛力好大, 不需太擔心他們在會混亂左廣東話或普通 ...
‹ 上一主題|下一主題