用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 自閉症傾向家長
go

自閉症傾向家長 [複製鏈接]

回覆 1# josephinehi 的文章

其實我都好同意,不過地點係好大問題,我囝囝兩歲無語言能力,唔同其他小朋友玩!

大家好呀!咁啱大家仔仔都係兩歲
my e-mail [email protected]
原帖由 pipi331 於 10-2-22 22:53 發表
Me3, 我都想參加呀
email: [email protected]
我仔仔兩歲, 希望大家有機會做朋友啦

回覆 1# 維他老師 的文章

其實我並非攪手,不如大家在Toppic內講低要求讓大家知道,我諗容易成事!我星期一至日都得,不過我仔仔一定要瞓下午覺,坐長途車瞓半小時都OK!我覺得唔好去D主提公園,小朋友可能會俾各自喜好吸引住,而家長亦要自顧小朋友而末能交流心得!而小朋友年紀對我更不是問題,因為他始終要接觸不同年紀的人!

Soory呀!我想問吓咁樣攪大約要幾多錢?
原帖由 josephinehi 於 10-2-24 12:43 發表
我有多一個提意, 不如我book 一個function room, 然後叫到會, 找一位導師, 和小朋友一起玩, 好嗎?我已做絡了我一位同學,佢有經驗和小朋友玩, 她願意做導師help 小朋友. ...

其實我好明白呢個目的,但係唔怕失禮講句我只係擔心我負擔唔起啫!我都好想參加!
原帖由 ChingMan1002 於 10-2-24 18:00 發表
我唸如果有人有會所book場唔會好貴, 其實志在大家出黎交個朋友, share下.

唔怕老實講我不但係經濟連家庭也有問題,但我知呢件事會對小朋友好,所以如果能力負擔得起我都好想參加!唔好誤會我駁同情
原帖由 josephinehi 於 10-2-24 21:27 發表
你經濟有問題嗎?

首先講句多謝!不過咁會對大家唔公平,我唔想!庭恩同Step都有支助,我都有報名,不過未有位。
原帖由 josephinehi 於 10-2-25 09:23 發表
無問題,如果其他家長唔介意的話,而他們又無所謂, 我們就象徵式收你少少錢, 因為我只想讓小朋友一起玩, 令他們可以學下群體生活.

如你要為你個仔做治療,可建 意去庭欣言語中心,他們有得為你specail price. ...

如果聯絡返初初有留e-mail的,我諗唔止
原帖由 ChingMan1002 於 10-2-25 18:28 發表
Seems that now totally has around 5 families (including you and me) to join the gathering.

暫定於4月4日舉行BBQ

地點及收費可參考以下網址http://www.yl.hk/skybbq/index.htm
如有興趣參加請於星期三前PM給Josephine留電話,以方便聯絡預計人數留坐,歡迎其他家庭成員及親友參與。

可能我是爸爸,其實我唔怕小朋友有咩危險而咩都唔俾佢做,舉例:有好多家長開飯時會唔俾小朋友行埋張枱,怕他們被熱的餸菜整親,但我家中只用一張小朋友枱食飯,但最初會同小朋友講:熱熱、危險、唔準掂,並捉住他手仔去摸碟邊,他感到熱便會縮手,等他認知什麼是熱,熱會危險,依家我小朋友見到我放餸菜在枱上已學識講熱熱,我亦會答佢:係呀熱熱呀,危險呀,唔準掂,他亦不會伸手去掂。其實我覺得每樣都怕而唔俾小朋去試並非好事,試問唔跌過又點知痛呢?當然要評估後果嚴重性。唔通唔俾佢出街?後果可能更嚴重,影響日後多方面發展。家長應該要面對的是如何管教小朋友,而並非逃避!以上只是我的愚見,並非冒犯!如有不同見解敬請見諒!

其實妳已經有我的e-mail:[email protected]
原帖由 我係女仔 於 10-3-21 18:36 發表
可唔可以比你地既EMAIL或MSN我呀

請問Club House攪會平幾多?是否自備食物及飲品?如果與燒烤場型式一樣又平好多我都唔介意,因為準備食物及飲品是最大問題!
原帖由 josephinehi 於 10-3-23 14:16 發表
我都想club house, 但有很多問題存在,e.g, 我們大家住的地區......, 你是否join 我們?

由於大多都是在職家長,更有小朋友要返學或做訓練所以才選星期日!妳是否參與4月4日的聚會?請回覆,並多謝妳的建意!
原帖由 chulokto 於 10-3-24 15:15 發表
我睇第一次搞聚會最好係星期六,因為可以多D人試下參與,打後可以再搞一些係星期一至六,要視付大家每次聚會投票人數。

回覆 6# josephinehi 的文章

PM有問題!參考資料:http://www.yl.hk/skybbq/i_map.htm
不過資料有錯,52X應該在西九龍中心,我要再check KMB網

回覆 1# ChingMan1002 的文章

係4月2日

回覆 1# josephinehi 的文章

Sorry呀!我大仔入咗醫院留醫,所以我去唔到!

多謝關心!已經出院並康復中,唔知點解會由微燒引發到泡診,但不是在咀外而是在口內,而且牙肉腫晒,攪到食唔到嘢!唔好意思攪到第一次聚會要告吹,睇下月尾妳同Josephine有無時間再攪過!
原帖由 ChingMan1002 於 10-4-5 00:06 發表
希望你個小朋友快D好返啦.
‹ 上一主題|下一主題