用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣小好差?
go

宣小好差? [複製鏈接]

因為小一選校問題,見到啲媽咪級都會問下意見,交換心得.
有位媽咪話佢和另外四位媽咪,同一意見喺千萬唔好讀宣小,i)老師會很嚴厲責罵學生,無面比.ii)學樂器無得選,若樂器太貴而家長無錢買就叫你退學,iii)功課多到不得了,學生做到好癲喎.
嘩,講到好差?!若真的如此,會有那麼多人去報名?有無知情家長比下意見呢?
   0    0    0    0

如果係真既....比小朋友去讀咪等於掉佢入火炕!!

原帖由 sachan701 於 10-2-19 23:28 發表
有位媽咪話佢和另外四位媽咪,同一意見喺千萬唔好讀宣小,i)老師會很嚴厲責罵學生,無面比.ii)學樂器無得選,若樂器太貴而家長無錢買就叫你退學,iii)功課多到不得了,學生做到 ...

其實大部分傳統名校都是功課多兼課程困難,時常教高一級以示程度高,我聽說宣小功課是多得很,而且很多projects,要求家長一起做,但學生亦因此成績好,派位也好,家長就要衡量是否能配合。他們亦是十分著重音樂的,要有心理準備一定要學樂器。

如果你個小朋友對樂器有天份, 又肯乖乖坐低讀書, 宣小好好架!

你睇佢升中派位就知, 冇band 3學生, 呢d學校一定要家長和學校一齊谷, 你要有心理準備, 但你小的朋友唔肯讀又對音樂冇興趣, 千其唔好揀, 攞苦嚟辛!

學樂器係愈學愈貴, 一支好的flute都5位數字, 仲有學費呢!

醒目開學勳章 王國長老

i) 我無聽我同事咁講過, 佢小朋友係半唐番, 中文唔夠好, 我無聽過佢俾老師嚴厲責罵wor, 同事間中都有同老師over the phone講小朋友學校既事呀
ii) 理論上係無, 不過可以request, 亦唔係個個跟學校學, 什至even唔學都只係總分上少左d (唔記得%印象中唔高), 更加唔會被要求退學 (補充, 一枝初學既yamaha flute, 3千零蚊有交易啦, 小學生駛咩買頂級呀)
iii) 功課...........應該唔算係少的, 係咪好顛就見人見志了
原帖由 sachan701 於 10-2-19 11:28 PM 發表
有位媽咪話佢和另外四位媽咪,同一意見喺千萬唔好讀宣小,i)老師會很嚴厲責罵學生,無面比.ii)學樂器無得選,若樂器太貴而家長無錢買就叫你退學,iii)功課多到不得了,學生做到 ...

宣道不是一間差的小學,我有兩個事實可給參考。我阿嫂的姪仔宣小畢業,現在係皇仁讀中三,鋼琴及小提琴八級,係宣小讀書一直冇問題,我阿嫂就覺得宣小唔錯,姪仔品學兼優,又升皇仁。後來到阿嫂個仔(即係我姪仔)考到入宣小,點知惡夢開始了,小一開學不久已不斷中英默書,默的範圍係越來越多。寫漏手冊,以致欠交功課,一個月五次會記缺點,家長會有壓力。學樂器係學校安排的,結果姪仔安排學中音號,要買一個不便宜的中音號及額外上堂的學費。每星期要應乎默書,練習時間少。另外,姪仔有濕疹,上堂忍到會“R”,但老師並不體量,打電話比我阿嫂,話姪仔上堂唔專心,阿嫂好無奈。學校其實平時及假期功課不多,最辛苦是應乎默書、測驗、考試。姪仔考到八十幾分已算班中差的了。現在姪仔小三,課程亦愈來愈深,姪仔成績退步了,阿嫂擔心升上高小更大壓力,現考慮暑假轉校的機會好大。我想帶出的訊息是,宣小係好學校,問題係是否合適自己的小朋友,家長能否承受壓力。宣小讀得好的學生很多,中途離場的學生亦有不少,家長决定入讀前要考慮得好清楚。

簽名被屏蔽

雖然冇讀過,但interview的經驗令我對他們的印象不好,我記得那日排長龍,點知個仔突然流鼻血,仲係流得好勁,前後左右的家長都很幫忙,但學校的人見到都冇人埋嚟,我地終於坐低,鼻血都係止完又流,到我個仔interview喇,我要求可唔可以等下先,佢地話冇得等,而家佢冇流(其實仲有小小流),如果入到去流,我地會幫佢,說話時完全唔友善,好似我阻住佢地做嘢咁,你叫我點放心?終於我都係帶個仔離開,放棄interview,經過這一役,免費我都唔會俾個仔讀!

原帖由 iwff 於 10-2-21 00:34 發表
宣道不是一間差的小學,我有兩個事實可給參考。我阿嫂的姪仔宣小畢業,現在係皇仁讀中三,鋼琴及小提琴八級,係宣小讀書一直冇問題,我阿嫂就覺得宣小唔錯,姪仔品學兼優,又升皇仁。後來到阿嫂個仔(即係我姪仔)考到入宣小,點知惡夢開 ...
wbmom

原帖由 wbmom 於 10-2-22 09:20 發表
雖然冇讀過,但interview的經驗令我對他們的印象不好,我記得那日排長龍,點知個仔突然流鼻血,仲係流得好勁,前後左右的家長都很幫忙,但學校的人見到都冇人埋嚟,我地終於坐低,鼻血都係止完又流,到我個仔interview喇,我要求可唔可以 ...

如果你的事件係屬實的話, 我同意"免費都唔會讀".

當然啦,事情唔係發生在你個女身上,我不排除這只是個別事件,亦可能係我個仔同呢間學校冇緣分,但我講的是事實,是親身經歷!

原帖由 goodmama2003 於 10-2-22 10:19 發表

我眼中的宣小不是這樣的. 小女讀得好開心, 老師同同學及學生家長都好好. 守望相助, 絕對是一間好學校.
wbmom

個傳聞無錯,真係學校叫你學邊樣樂器便要學邊樣樂器,無得揀!而且老師都真係無嘜愛心,因為我朋友個女之前係宣小讀。聽佢講派成績表見家長都有個計時器,如果俾學校選去比賽的話,老師會俾埋張單張你叫你去指定地方,比錢個小朋友練習好先去比賽,千奇唔好以為學校老師會幫你教個小朋友比賽得獎,家長係要自己俾錢投資架。不過讀得私校都預左!所以我朋友個女一考到名津貼學校都即刻轉校。但話說回來,我朋友話係宣小讀過,個小朋友又真係叻d,因為真係操得几緊要,但又唔係個個小朋友得,佢識另一個都轉左校的小朋友,就轉左去港大同學會,兩間學校真係完全唔同,所以做媽咪都要睇個小朋友適合邊d學校至得!

hi goodmama2003,

我是k2家長, 宣小係我考慮之一既學校, 想請問:
~ 學樂器要填同意書, 如填"同意學", 又是否可以"選擇"學什麼樂器呢? 每月費用大約?
~ 在校學學器是否當一科副科呢? 唔合格又會否影響平均分呢? 有無學生係無o係學校學樂器? 百分比率係? 平日放學學定星期六日學呢? 學校老師親自教定係校外外援呢?

其實我都唔係好明"計時器"既意思...係跑步之類時間既成績嗎?

唔好意思, 咁多問題... 但作為家長, 很想報之前能知多d, 唔想人話好就去報, 因為每個家長"好"同"壞"既定義都唔同, 我好明白, 總之我想盡量去了解多d同知多d再客觀分析.  謝謝

原帖由 goodmama2003 於 10-2-22 22:20 發表

個傳聞無錯,真係學校叫你學邊樣樂器便要學邊樣樂器,無得揀!= 錯晒!
學樂器要填同意書, 你寫不同意學, 就什麼也不用學 !
樂器是次科, 次科一科零分都不會留級!
音樂零分, 都不緊要, 沒人會責怪你.
中英數合格者, 可由 ...

原帖由 goodmama2003 於 10-2-22 22:20 發表

個傳聞無錯,真係學校叫你學邊樣樂器便要學邊樣樂器,無得揀!= 錯晒!
學樂器要填同意書, 你寫不同意學, 就什麼也不用學 !
樂器是次科, 次科一科零分都不會留級!
音樂零分, 都不緊要, 沒人會責怪你.
中英數合格者, 可由 ...

其實有好多學校都有正面同負面既評語. 我身邊只有一個不太熟既朋友讀宣小, 所以我都唔敢作任何comment, 不過宣小既老師冇愛心我反而有所保留.  因為聽我朋友講, 宣小既老師相比起其他谷既小學, 包容性較大.而以下是我本人今年同仔仔考宣小既情形 :
當天我病得天旋地轉, 又暈又嘔, 仍硬着頭皮坐的士送個仔去面試, (本想放棄, 因為之前太多失敗的經驗) 最後都送左亞仔入禮堂.
當我坐係禮堂等時, 我又再暈又嘔, 等待其間, 我經禮堂行上去女廁我相信超過十次 (我估果幾位當值小學生都會懷疑我仲乜上上落落.) 到最後一次我再嘔完番入禮堂坐, 不久又嘔了. 我一鼓氣衝去樓梯 (因為怕弄污個禮堂), 有個老師暫住我 (我相信佢都係senior, 因為個樣幾嚴肅同比較成熟). 佢問我去邊, 我同佢講唔舒服要嘔, 佢即刻叫個女學生扶我去女廁.  我嘔完已經周身軟哂, 行出廁所, 果位老師就係門口等我, 仲問我覺得點, 然後叫我係旁邊個長椅休息, 之後佢又law 左兩個膠袋同埋藥油我搽, 仲叫我如果真係唔得就出聲, 佢會帶我到校務處.
不久, 佢再行來問我有冇事, 我就同佢講ok, 不過我個仔應面試完要接番佢, 佢就問我 law 左個準考証, 叫我唔好走, 坐係度休息. 不久, 佢就帶左亞仔落黎.  佢原本叫我行落禮堂走, 不過佢再叫停我, 帶我由另一邊坐life走.

整個過程我覺得老師處理合當, 我相信小朋友在此學習, 都會得到適當的照顧 ! 所以我相信老師不會太冇愛心.

雖然宣小收了亞仔, 但我仍未決定;原因為 :
1. 強迫性學樂器, 有點接受不了.
2. 學費偏貴, 如果以學生人數相比.
3. 學樂器的價錢很難預算, 雖然質素好, 但分分鐘貴過學費.

但我相信宣小的質素是不用置疑, 但又怕自己身為 working mom, 仲有個家姐要跟, 唔知跟唔跟到亞仔.

所以真係難決擇 !

jjhh,

咁都撞到你~

goodmama2003,
我都想知, 多謝賜教~

講真, 只要宣小肯收我個女, 我會排除萬難, 自我調節~

原帖由 jjhh 於 10-2-23 14:20 發表
hi goodmama2003,

我是k2家長, 宣小係我考慮之一既學校, 想請問:
~ 學樂器要填同意書, 如填"同意學", 又是否可以"選擇"學什麼樂器呢? 每月費用大約?
~ 在校學學器是否當一科副科呢? 唔合格又會否影響平均分呢? 有無 ...

回覆 1# goodmama2003 的文章

I heard some rumor about APS but my children's experience of studying at APS give me confidence.  My children are with different character and different ability and I understand the expectation on them have to be different.  
But it is true that the school are with mostly smart students and it is very competitive (but it is良性) .  Both parents and students are helpful to each other.  The moral education are very good indeed.  Almost all teachers are very responsible and devoted to the students.  
Learning music is a big issue but it is not compulsory.  We need to understand music learning is a long investment both on time and money.  If parents are not supportive and if students have no interests at all, it will be difficult.  But I truly appreciate what APS lead me and my children to explore the world of music.  The path of learning is not easy but full of joy and excitment.  We grow together even with the difficulties of learning.  I believe if you are parents and decide to choose this school, u need to be positive and understand the whole story but not to just hear the rumor.  Wishing all who have chosen and will choose this school, will share the same positive value and achievement as we do.
‹ 上一主題|下一主題