用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K1 (沙田區) - 點擇好?
樓主: S-Kwok
go

K1 (沙田區) - 點擇好? [複製鏈接]

回覆 137# poison 的文章

HI Poison
我想請問下你 HKPS (Ascot) and Think (MOS), 你點睇? 邊間好d? 請你比d意見我, 謝謝!

Hi befaith,
對不起,最近十分忙碌,因此不是經常有時間回覆。
真理浸信會碧濤幼稚園只有幼稚園,沒有幼兒園。若要幼兒園則要到真理浸信會榮光幼兒園。她們有半日及全日班N班,但N2-N4則只有全日班。榮光幼兒園也是一個不錯的選擇。活動教學則是用較多實際體驗、親身嘗試及遊戲等,讓幼兒有趣地學習。傳統教學則會較著重認字、背誦及寫字等的教學。
較活動的N班可考慮啟思(帝堡城)、榮光幼兒園、明愛幼兒學校等。
較傳統的N班可考慮嘉德麗國際幼兒園等。
以上只供參考,未能盡錄。

poison

原帖由 befaith 於 2010-6-25 10:25 發表
hi poison,

沙田區有邊間幼兒園N班半日班較好呢? 請問活動教學及傳統教學有什麼分別? 見你們說碧濤真理好,佢係咪活動教學?

由於黎緊想搬入沙田,所以都想揀個地方就到佢讀N班加KIND. 請賜教.謝謝! ...
poison

How about 合一堂, why no comment? My younger son will start N1 in mid August, but try to change another in K1, target is 錦泰宛真美善...and 靈糧, now may consider one more, 碧濤 (forget the name), just because I concern if the level of 合一堂 can't catch up primary school, he may possible enter to elder brother's MOS 循道 !

Hi bluenana,
真理浸信會碧濤你的小朋友是讀全日制,還是半日班呢?禾輋救世軍只有全日班。
若論全日班,救世軍幼兒園在價錢上,是十分便宜的。2千多元已包膳食及照顧時間長。若你是全職工作及沒有人照顧,則是一個十分好的選擇。救世軍幼兒園有自己出版的教材及會使用蒙特梭利教學法。
若沒有照顧問題,且家較近碧濤幼稚園,則可考慮留回在碧濤。碧濤環境不錯。
宗教方面,兩間也是基督教。
poison

原帖由 bluenana 於 2010-6-30 15:03 發表
poison:

真理浸信會碧濤和禾輋救世軍都收左我個仔讀k1,正苦惱那一間比較好?! 而碧濤我已經給了2k左右的留位費,正在苦惱值不值得為禾輋救世軍而犧牲那留位費? ...
poison

Hi Baby200806,
我個人覺得好時光較為商業化,環境亦只是一般。是否較近你家呢?
榮光幼兒園全日是一個不錯的選擇,可讓幼兒學習自理。明年2月多一名BB時,你是否一個人自己湊,還是有其他人協助你呢?若有其他協助你,你可考慮半日班。若只有自己一個湊的話,則可考慮全日班。但要留意幼兒初期返學後,患病會較多。有時大B病會傳給細B,因此照顧者會很吃力。全日班在學校睡覺亦可能會較易病。
poison

原帖由 Baby200806 於 2010-7-2 16:59 發表
Pioson,
好時光am vs 真理浸信會榮光幼兒園全日, 你會點選擇 ?
ps. 明年2月會多一位bb
poison

Hi juliso,
請問你是問2歲班,還是K1呢?
2歲班我建議較近家的一間,始終幼兒較細。
論環境,雖然朗思有戶外地方,但很細,而且是天井位。樂基雖然沒有戶外地方,但環境也不錯。班房方面,朗思有獨立每班分開的課室。相信隔音方面較好。樂基則是用板分隔課室,隔音效果可能較差。
每班人數:樂基則是30多人一班,但有3個老師。
              朗思則是較少人一班,但班內老師亦較少。
在師生比例上,大家也差不多。
論價錢,則朗思較貴。
地點方面,則要視乎你們居住那裏。
語言方面,大家均有好評價。
學術方面,朗思較著重小朋友的自我發揮及創意。樂基功課也不少。
你們小一想升那區呢?選回該區的幼稚園會對該區的小學較熟識,或有助敲門。
poison

原帖由 juliso 於 2010-7-10 01:48 發表
HI Poison
我想請問下你 HKPS (Ascot) and Think (MOS), 你點睇? 邊間好d? 請你比d意見我, 謝謝!
poison

Hi lindajacky,
馬鞍山合一堂是一間不錯的幼兒及幼稚園,有區內也是一間很難入的幼兒園。她有全日制及半日制。雖然不是一間學術及語言環境十分豐富的幼稚園。但幼稚園十分著重小朋友的自理,亦十分著重小朋友的德育及環保意識。在有學券的幼稚園中,合一堂是可以選擇的一所。而且環境亦不错。
靈糧則是一間活動教學的幼稚園。她們採用高角度教學法,讓幼兒在豐富的視學環境及不同的體驗下學習。亦是一間好幼稚園。
posion

原帖由 lindajacky 於 2010-7-15 00:20 發表
How about 合一堂, why no comment? My younger son will start N1 in mid August, but try to change another in K1, target is 錦泰宛真美善...and 靈糧, now may consider one more, 碧濤 (forget the name), jus ...
poison

Poison,

Thanks for your details response.

We live in Shatin, however, no matter HKPS (Ascot) or Think (MOS), my boy still needs to take the school bus.  We target for primary school in Shatin, such as 培基.  

We will release our offer of Think (MOS).

Cheers!
Juliso

原帖由 poison 於 10-7-23 03:24 發表
Hi juliso,
請問你是問2歲班,還是K1呢?
2歲班我建議較近家的一間,始終幼兒較細。
論環境,雖然朗思有戶外地方,但很細,而且是天井位。樂基雖然沒有戶外地方,但環境也不錯。班房方面,朗思有獨立每班分開的課室。相信隔音方面較 ...

最緊要個仔個女讀得開心!!!

和大家一樣,我都好緊張個仔選幼稚園的問題.之前仔仔在馬鞍山朗思讀N1,為左個仔,我搬入沙田住,不過呢一年仔仔讀得好唔開心,成日都話唔想返學,老師又話我仔仔上堂不專心,成日打電話話我知,但冇幫我解決問題,令我好困擾
到K1,聽了一些住沙田區好耐的朋友介紹,我幫仔仔轉左去真理浸信會碧濤幼稚園.本來我對呢間幼稚園沒有太大期望,不過估唔到佢好似朗思一樣會做一本仔仔一年在學校的紀錄俾我,仲有每月評估報告,而最緊要係老師好有熱誠,仔仔讀得好開心,每次問佢佢都話返學好開心,又話我知佢好鍾意佢的班主任.

見到阿仔咁鍾意返學,令我改變左選幼稚園的睇法,原來仔仔讀得開心係最緊要.
阿仔叫Double CHAN,皆因爸爸媽媽都係陳氏一族啊.. ;-) http://www.babyhome.com.tw/bb/164145

請問碧x幼稚園多唔多教會活動?
因為我地唔係信教, 唔希望0係週末參與教會活動

請問
真理浸信會碧濤幼稚園  vs  榮光幼稚園, 讀 k1  邊一間會好d呢 ?
那一間用 "活動教學" ?
2 間我都係要坐校車的

poison & 各位mama,

想問下妳地是否覺得碧濤是沙田真理幼稚園中最好的一間呢?(在各方面考慮的因素下)
希望得到妳們的意見, Thanks^^

原帖由 poison 於 10-7-23 03:00 發表
Hi Baby200806,
我個人覺得好時光較為商業化,環境亦只是一般。是否較近你家呢?
榮光幼兒園全日是一個不錯的選擇,可讓幼兒學習自理。明年2月多一名BB時,你是否一個人自己湊,還是有其他人協助你呢?若有其他協助你,你可考慮半 ...

Poison,
多謝你意見, 我都覺得好時光較為商業化, 所以擇榮光幼兒園全日.

想揀嘉德麗嘅媽咪, 請先睇呢個POST 再考慮 http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D2

另外, 我囡囡都係讀好時光嘅N班, 佢讀國際班, 啲老師同職員都好好, 我又唔覺佢好商業化喎, 所有無學卷嘅幼兒/幼稚園都係講錢, 但都要睇值唔值, 我本人覺得好時光不錯, 起碼我囡囡返學好開心, 又學到嘢, 啲老師又盡責, 嗰日我個囡撞到隻手, 瘀咗少少 (係好少), 老師都打電話話我知。但佢唔好嘅係細咗啲。

HI POISON,

小囡現正讀沙田明愛 N1, 你知唔知多數會派邊d 小學呢?

我是住大圍的.

THX

原帖由 poison 於 10-5-13 01:17 發表
Hi TOTO0925,
沙田明愛幼兒學校是區內全日制幼兒學校的搶手貨。因它校舍大,價錢亦算合理。它亦以活動教學為主。校長十分親切。她們會以大書籍教小朋友。部份書籍是來自台灣,所以坊間較少其他幼稚園採用。因為全日制,會 ...

醒目開學勳章

報左好時光嘅N班, 請問國際班同本地班,邊樣好D??

葵涌區邊幾間幼稚園比較好呢???

想請問葵涌區有邊幾間幼稚園比較好呢??? 因為而家好迷網, 不知從何入手, 為小B選間好的幼稚園. 請俾啲意見.

我唔知本地班點樣, 我囡讀國際班, 啲外籍老師都好好, 見其他本地嘅職員對小朋友都好好

原帖由 lionbaby 於 10-8-11 18:32 發表
報左好時光嘅N班, 請問國際班同本地班,邊樣好D??

原帖由 21oct07 於 10-8-12 13:36 發表
我唔知本地班點樣, 我囡讀國際班, 啲外籍老師都好好, 見其他本地嘅職員對小朋友都好好

小女報左 本地班, 請問 國際班係咪一樣有中文老師呢

國際班負責老師一定係外國人, 我見佢哋好似都有一位本地老師協助, 但我見我個囡多數係同個外國老師溝通, 我覺得咁咪仲好, 等佢講多啲英文

原帖由 CAFECAFE28 於 10-8-12 16:28 發表

小女報左 本地班, 請問 國際班係咪一樣有中文老師呢
‹ 上一主題|下一主題