用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K1 (沙田區) - 點擇好?
樓主: S-Kwok
go

K1 (沙田區) - 點擇好? [複製鏈接]

我住馬鞍山,囝囝出年讀K1,想小朋友將來讀呂明才,應該報邊間好?馬鞍山綠茵好嗎?綠茵同靈糧又邊間好,我完全唔清楚,請幫幫我。

原帖由 叉雞飯 於 10-4-12 15:40 發表
基本上, 讀邊間幼稚園同簡邊間津小, 無咩關係, 只是上到去應付到與否
愛鄰老師實不錯, 是一間開心學校, 朋友仔讀完上津小說係好辛苦, 追得痛苦 but 都好睇您自己比d咩補品佢的, 都有個是老師仔女, 讀完上tsl 都應付 ...

Ar, 呂小need over 20 marks? I only have 20 marks... :(  and waht is tsl stands for?

Hm, is 愛鄰 better or is  孫方中 better? is 孫方中's teacher ok? how about the English level for 孫方中? is it a happy school or pushing type?

So many question tim.  Really don't know how to make the decision. Many thanks!!

其實mos (89) if 報呂小(in 91) , 只有靠頭圍自行分配, 計一計自己有幾多分, 因為大抽獎機會誇區真係好微, 只有全個學位分配制度的5% (統一派位的10%) 即如100個學位, 只有5個可供大抽獎跨區報讀(甲部), but 要明白, 呢5% 是包含了同區的學生的, 至於邊間kg, 就無咩關係
至於2間kg, 知道的是靈糧是開心學校

[quote]我住馬鞍山,囝囝出年讀K1,想小朋友將來讀呂明才,應該報邊間好?馬鞍山綠茵好嗎?綠茵同靈糧又邊間好,我完全唔清楚,請幫幫我。
惟有基督在我們還作罪人的時候為我們死, 神的愛就在此向我們顯明了~羅馬書 5:8

o....不是, 20分都要抽是真的, 有好多20分入不到的例子, 也有入到的例子, 唔一定唔ok的, 我身邊有20分fail 的for 1呂, 也有20分 bingo 的人for 沙呂
tsl = 陳守仁
至於孫方中, 是不錯的, at least 2年多前我決定轉去讀, 當中是有一定原因, at least 我覺得阿女e+的語言發展還是ok

慢慢來啦各位媽媽, 到了k3 才是真正的大考驗, 幼稚園最緊要還是開心學到野

原帖由 esther_lam_ny 於 10-4-13 11:58 發表

Ar, 呂小need over 20 marks? I only have 20 marks... :(  and waht is tsl stands for?

Hm, is 愛鄰 better or is  孫方中 better? is 孫方中's teacher ok? how about the English level for 孫方中? is it a  ...

惟有基督在我們還作罪人的時候為我們死, 神的愛就在此向我們顯明了~羅馬書 5:8

我住火炭是否係91網?

yes                                            
原帖由 Bear@MAMA 於 10-4-14 16:09 發表
我住火炭是否係91網?

原帖由 叉雞飯 於 10-4-13 18:35 發表
o....不是, 20分都要抽是真的, 有好多20分入不到的例子, 也有入到的例子, 唔一定唔ok的, 我身邊有20分fail 的for 1呂, 也有20分 bingo 的人for 沙呂
tsl = 陳守仁
至於孫方中, 是不錯的, at least 2年多前我決定轉去 ...

Thanks a lot, do you mind share more about studying in 孫方中? what class has your daughter take (a.m./p/m/ or whole day)? Are teachers with heart & with love?   how about the course level? is it easy/medium/hard? is your daughter know at least some Mandarin before before joining 孫方中? My son know nothing about Mandarin, so I am worrying he don't know what the teachers said.. and maybe unwilling to go to school.   Anyway, I have called the school, and we would visit the school next week. Many thanks!

u are welcome.
我女k1 讀am, k2 起到e+ 都係全日
老師都好好架, 唔係o廿多靚妹仔老師, 全是流利普通話.
我囡k1中途轉校時, 一d 普通話都唔識, 仲過埋個適應期, 起初佢都唔慣, 慢慢就會適應下來, e+ 都流利
老師對小朋友好架,  so far 到e+ 都ok 吖
真係好睇您要d咩, 有人簡名氣, 有人簡地點, 唔同人唔同需要囉

[quote]原帖由 esther_lam_ny 於 10-4-15 11:23 發表

Thanks a lot, do you mind share more about studying in 孫方中? what class has your daughter take (a.m./p/m/ or whole day)? Are teachers with heart & with love?   how about the course level? is it easy/medium/hard? is your daughter know at least some Mandarin before before joining 孫方中? My son know nothing about Mandarin, so I am worrying he don't know what the teachers said.. and maybe unwilling to go to school.   Anyway, I have called the school, and we would visit the school next week. Many thanks!

Poison & 各位家長, 你地好,請大家比d意見我...如何決定才好...
想問下, 住在沙田區我女在嘉德麗讀k1,本是出年轉第2間repeat K1做大女,但現在見女讀得幾好,學野語言同記憶方面都ok...可惜冇學卷...
現均有3間不是沙田區有學卷既學校收了(禮賢會)(啟思)和(宣道)...大家比d意見覺得應否轉校?如果轉,去那間才好??thank you..

我會選禮賢會 then 宣道, 禮賢環境好, 學校讀得開心, 我教友囝囝讀得很開心, 好喜歡學習, 宣道都係好好, 2間都有私小back up, 唔錯噃, 我女當年考唔到禮賢呀, 佢係細女
啟思exactly 唔會簡

其實點解要repeat k1 呢 ? 多數細女要repeat 都repeat k3啦, 因為考直資同私小, 可多博一年, 我認識一個細仔, 第1年k3 考好多間直資私小唔收, repeat k3, 再考, yw 同dbs 都收   
派位就只能參加一次

原帖由 yimchan 於 10-4-16 17:58 發表
Poison & 各位家長, 你地好,請大家比d意見我...如何決定才好...
想問下, 住在沙田區我女在嘉德麗讀k1,本是出年轉第2間repeat K1做大女,但現在見女讀得幾好,學野語言同記憶方面都ok...可惜冇學卷...
現均有3間不是沙 ...

Hi yimchan,
雖然你另外三間幼稚園有學券,但均位處於九龍塘。由沙田出九龍塘的校車費太約$900以上。那麼你由非學券轉有學券,再扣除校車費開支,所節省的不太多。
若你想她做大女,我建議重讀K1,較重讀K2或K3是較好的選擇。因女孩子較早熟,若K2或K3才轉校重讀,則你必須給她做好心理準備,否則她可能不願意轉校或離開她的好同學等。而由K1重新開始,可讓她對新校較易有歸屬感。不過又因為女孩子較早熟,有些家長亦不介意女孩子做細B。而孩子的發展亦因人而異,所以亦不一定要做大B。
話說回頭,你禮賢、啟思及宣道幼稚園,雖然有相關的小學支持,均不一定全數收回。若你喜歡活動教學啟思是一間不錯的選擇,但你要留意若是啟思小學附屬幼稚園是不能用學券的。若是啟思(律倫街)幼稚園,則沒有直上小學的優勢。
禮賢校舍亦算不錯,有戶外地方及較多活動空間。亦有機會上禮賢小學。
宣道幼稚園的校舍較細,沒有戶外地方,只有5個課室及室內活動空間。不一定能入九龍塘宣道小學。
如何選擇則要視乎你喜歡那間小學多些。喜歡較催谷的宣小,還是較活的禮賢小學呢?還是你打算在沙田大抽奬呢?嘉德麗則在本區的小學有少許叩門能力。
選擇多也是煩惱!
poison
原帖由 yimchan 於 2010-4-16 17:58 發表
現均有3間不是沙 ...
poison

簽名被屏蔽

Hi joeywongmy,
不要失望,也許好戲在後頭呢?
祝你好運!努力、加油!
poison

原帖由 joeywongmy 於 2010-4-19 19:21 發表
上個星期六in左think
不過機會都好微(bb表現好差)

今個星期六會in榮光
希望阿仔可以好d啦
上網睇大家既comment都唔差
我都想阿仔有間好學校收佢讀n1 ...
poison

簽名被屏蔽

has interviewed 孫方中last week la. The teacher said will have reply in few days. But one week has already passed and still no response..... Is it means fail?! Hope can get positive response soon la

回覆 108# 叉雞飯 的文章

Hi, 叉雞飯,

孫方中收咗阿仔啦!不過都係a.m.咋,希望遲d全日班有位啦^-^

想請問穗禾苑和隆亨的孫方中有分別嗎?
MANY TKS.

今日馬鞍山靈糧打比我, 話有個下午的位,阿女手上有一個下午位係真理碧濤幼稚園, 同讀緊全曰普通屋邨Nursery,我應該點好, 可唔可以比d意凡見我.
真理碧濤係我屋企附近, 馬鞍山靈糧要坐校車,讀緊全曰果間D老師又唔錯, 有愛心............其實邊間好呢...好煩!

Hi teresasasa,
真理碧濤幼稚園的下午班,表示有一位全時間的英文老師(不是外籍老師)在課堂上。又近屋企。是一個不錯的選擇。現時的全日制Nursery是那一間呢?碧濤亦有全日班,不過很滿。
poison

原帖由 teresasasa 於 2010-4-28 20:06 發表
今日馬鞍山靈糧打比我, 話有個下午的位,阿女手上有一個下午位係真理碧濤幼稚園, 同讀緊全曰普通屋邨Nursery,我應該點好, 可唔可以比d意凡見我.
真理碧濤係我屋企附近, 馬鞍山靈糧要坐校車,讀緊全曰果間D老師又唔錯,  ...
poison

Hi external,
穗禾苑的孫方中是全日制的幼兒園,由2歲至6歲的全日制課程。隆亨的孫方中是半日制的幼稚園。聽隆亨的孫方中說,只有隆亨的孫方中是全普通話教學。
poison

原帖由 external 於 2010-4-28 12:57 發表
想請問穗禾苑和隆亨的孫方中有分別嗎?
MANY TKS.
poison
‹ 上一主題|下一主題