用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K1 (沙田區) - 點擇好?
樓主: S-Kwok
go

K1 (沙田區) - 點擇好? [複製鏈接]

Dear Poison

阿囡讀緊沙角邨宣道幼兒學校, 可能學校細, 老師照顧得好好, 阿囡都開心.今年九月上K1, 我擔心語言方面比其他幼稚園弱, 所以有打算揾其他, 碧濤如果offer到上午校就會轉, 如果得下午班, 就stay响沙角邨宣道, 靈糧我reject咗. 你覺得咁安排好嗎?請比一點意見我, thank you!

隆亨的孫方中has a.m./p.m. or whole day class. But p.m. class is aimed at student who take international class in other KG, so, no English class in p.m. section.

原帖由 poison 於 10-5-5 00:17 發表
Hi external,
穗禾苑的孫方中是全日制的幼兒園,由2歲至6歲的全日制課程。隆亨的孫方中是半日制的幼稚園。聽隆亨的孫方中說,只有隆亨的孫方中是全普通話教學。
poison

...

新港城Think又好唔好呀?請比d意见我。

nlilo

隆亨孫方中是有半日班及全日班的
普通話及英文堂一定係英文, 4days net/week

穗禾據了解不是全普通話

原帖由 poison 於 10-5-5 00:17 發表
Hi external,
穗禾苑的孫方中是全日制的幼兒園,由2歲至6歲的全日制課程。隆亨的孫方中是半日制的幼稚園。聽隆亨的孫方中說,只有隆亨的孫方中是全普通話教學。
poison

...
惟有基督在我們還作罪人的時候為我們死, 神的愛就在此向我們顯明了~羅馬書 5:8

Hi teresasasa,
若你想加強語言方面,則靈糧應不是你首選,加上地點於馬鞍山較遠。除了考慮碧濤外,沙角邨宣道幼兒學校對面的真理浸信會恩典幼稚園,你亦可以考慮。
posion

原帖由 teresasasa 於 2010-5-6 10:25 發表
Dear Poison

阿囡讀緊沙角邨宣道幼兒學校, 可能學校細, 老師照顧得好好, 阿囡都開心.今年九月上K1, 我擔心語言方面比其他幼稚園弱, 所以有打算揾其他, 碧濤如果offer到上午校就會轉, 如果得下午班, 就stay响沙角邨 ...
poison

hi Poison,

tks,

nlilo

原帖由 nlilo 於 10-5-7 22:49 發表
hi Poison,

tks,

nlilo

Think 聽人講都唔錯,都幾深,不過校舍細,無咩活動空間。

原帖由 cecichow 於 10-5-8 22:45 發表
雖然你唔係問我,但我想搭下訕。
我同我女去見n1, 雖然唔係k1, 但我同我老公都唔覺得要俾個女入think, 一來校舍細,學生多,二來,我覺得think係好谷d學生,我見n1咋!d問題好深,俾幅圖片我女睇,問佢圖中的小朋友做緊d乜?對於1個2歲 ...

多謝你分享。Interview果日,果先生d問题真系好深,好彩我果仔都對答如流。不過我老公就唔中意他個校舍太细,所以考虑好耐Lor~

醒目開學勳章

原帖由 nlilo 於 10-5-10 00:12 發表

多謝你分享。Interview果日,果先生d問题真系好深,好彩我果仔都對答如流。不過我老公就唔中意他個校舍太细,所以考虑好耐Lor~

是的, 去年我同仔仔去 in n1 時都覺佢地d 問題幾深吓, 如果係細仔, 都好有難度.  其實我都覺無必要咁深來考咁細的小朋友, 有朋友的小朋友而家讀緊, 了解之下, think 唔係d 谷既學校, 反而好多活動小朋友讀得好開心, n1 都以中文教學為主, 英文有, 但相對少, 要到k1先會加番多d 英文, 佢地n的教材是自製, 一班中十個多小朋友, 小班教學, 但奈何校園細一點, 睇下家長喜好了, 我當初無take offer 都係因為呢樣, 環境一般.

原帖由 monkey05 於 10-5-10 09:33 發表

是的, 去年我同仔仔去 in n1 時都覺佢地d 問題幾深吓, 如果係細仔, 都好有難度.  其實我都覺無必要咁深來考咁細的小朋友, 有朋友的小朋友而家讀緊, 了解之下, think 唔係d 谷既學校, 反而好多活動小朋友讀得好開 ...

我都唔仲意間校舍,如果N1都唔系好多英文,同另一間相比可取之處就真無咩啦~~我同老公都已经决定會比仔仔讀另一間。
多謝你分享啊~~

nlilo

Depends on which KG that you;re comparing with. THINK N1 has english every day with net (more eng lesson time in Kln Tong branch) and has PTH lesson too (forgot if it is everyday or not). Just that if you compared N1 with THINK K1, the time allocated for Eng is less in N1. Cos for K1 it is half Eng and half Cantonese plus PTH lessons (if you're choosing ENg/Can stream) and have 1 local n 1 net class teachers.

But of course if you doesn't like the campus, it;s another concern.

原帖由 nlilo 於 10-5-10 14:04 發表

我都唔仲意間校舍,如果N1都唔系好多英文,同另一間相比可取之處就真無咩啦~~我同老公都已经决定會比仔仔讀另一間。
多謝你分享啊~~

nlilo ...

HI Poison
我想請問下你沙田明愛幼兒學校, 你點睇? 呢間好唔好, 是否傳統教學? 你認為課程深唔深? 如同榮光比, 邊間好d? 請你比d意見我, 謝謝!

星期日去了一間大圍新翠東華三院xx幼稚園,我覺得環境幾差,有個唱遊室要經過大廈lift lobby,大廈外場又維修,入面條通道又窄.感覺上d家庭多以big 6為主,open day時有個活動要等候經長時間,仲之,去完個open day,比了一個很差的印象.

Poison, 我都想請教一下你, 你知唔知HKPS(ASCOT)今年考直資/私立的成績點呀? 謝謝~~~

Hi Poison

請你幫忙分析下沙田明愛幼兒學校, 比d意思我, 我想知這間學校是不是活動教學, 同埋同榮光相比, 那間會好d? 謝謝!

Ma On Shan Think

Hi nlilo,
Think 每一間的課程差不多。亦聽不少入讀的家長讚馬鞍山朗思老師有愛心。有時亦會見老師帶小朋友外出活動,他們均十分活潑。朗思較為著重小朋友的發展,課程不是太催谷,但教學較活潑。馬鞍山的朗思較弱的地方是環境較細及少許暗。戶外空間只有園內的天井位。另外就是價錢較貴,在同區內,她可以算最貴。不過她有英普班。語文方面她亦不錯。
poison

原帖由 nlilo 於 2010-5-7 22:49 發表
hi Poison,

tks,

nlilo
poison

沙田明愛幼兒學校及榮光幼兒園

Hi TOTO0925,
沙田明愛幼兒學校是區內全日制幼兒學校的搶手貨。因它校舍大,價錢亦算合理。它亦以活動教學為主。校長十分親切。她們會以大書籍教小朋友。部份書籍是來自台灣,所以坊間較少其他幼稚園採用。因為全日制,會有一些時間是混齡學習,使不同年齡的小朋友可互相照顧及學習。若你需要學校長時間照顧小朋友的,可考慮此校。但亦曾有家長入讀後不滿意,而轉校。
另外它不太好的地方是:校舍沒有分班的獨立班房,只有間板。這樣上課時會較嘈。若你要報名,需要早些入紙,因很快便滿。
榮光除了全日制,N1還有半日班,但N2-N4則只有全日班。現時榮光的校舍也不錯,因較新。唯戶外活動地方欠上蓋,怕樓上住戶高空擲物。
poison
原帖由 TOTO0925 於 2010-5-10 18:18 發表
HI Poison
我想請問下你沙田明愛幼兒學校, 你點睇? 呢間好唔好, 是否傳統教學? 你認為課程深唔深? 如同榮光比, 邊間好d? 請你比d意見我, 謝謝!

poison

HKPS(ASCOT)

Hi Step_C,
暫時未收到消息,而且現時尚未時最終結果。稍後如果八到料,再通知你。
poison

原帖由 Step_C 於 2010-5-11 15:51 發表
Poison, 我都想請教一下你, 你知唔知HKPS(ASCOT)今年考直資/私立的成績點呀? 謝謝~~~
poison

原帖由 poison 於 10-5-13 01:19 發表
Hi Step_C,
暫時未收到消息,而且現時尚未時最終結果。稍後如果八到料,再通知你。
poison

Hi Poison, hehe..., 好呀, 你八到再話我知呀, 多謝晒你先!!!
‹ 上一主題|下一主題