用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K1 (沙田區) - 點擇好?
go

K1 (沙田區) - 點擇好? [複製鏈接]

poison,我想請教一下沙田偉華個間真理浸信會幼稚園又如何呢?除護士及英語音樂外,信仰培育著重嗎?教師有愛心嗎?

poison,謝謝你回覆.真理下午班只有兩個學生(計埋我女),如果女女讀會否唔係咁好?而上午又話full了.

另聖公會靈風堂禾輋幼稚園(有口碑),銅鑼灣信義幼兒學校好嗎?我意思係信仰培育重唔重視?教師是否有愛心?兩文三語情況如何?謝謝!

回覆 7# babycoming 的文章

那為何你最終選信義,有人讀過話好嗎?其實我最看重孩子的生命信仰培育(不考慮非基督教的)以及教師有無愛心,不歡喜催谷型的,至於小學升那間我無所謂,因大女已入心儀學校了.

孫方中(隆亨)校長我認識,三年多前我大女去過該校參與活動,佢地日日全普通話教學,因教師全是以普通話為母語,而外籍天天都有幾個字.兩文三語較一般優勝,其他就不太清楚.

謝謝posion的研究分享,重有無邊間好的基督教幼稚園?如果真理下午得2個學生,係咪唔好?雖校長說會混埋其他班的學生,但始終都係太少,又唔知重有無人加入.無咩互動,等於私人補習咁.

謝謝POSION,腦沒你轉得這麼快,昨天醒起打去真理田園閣分校,原來上下午重有位,下午班有成十個八個學生呢.不過如果我讀下午,不少學校仍有位,但真理有個好處,佢應承我一定有校車去我屋苑.(其他不少校都不去)
聽說田園閣個間較偉華大呢.我想這間分校也不太差吧.偉華校長說人數少混鹷活動對社交和學習都無影響.只有1個都開班,若家長介意可申請轉上午.

回覆 9# Christineblue 的文章

真理(偉華)已收我女,但共計下午得2個學生,上午就滿了,你也報了嗎?我諗住轉去另外分校,田園閣個間下午有十個八個學生,但碧濤不肯講收左幾多個下午生,好似好神祕,唔知呢間好無.我想搵校長,佢左問右問,好似唔知怕咩咁.校長未覆我.

kelly媽咪,碧濤好嗎?我指老師有無愛心?信仰培育重唔重視,兩文三語好嗎?功課不多吧?

好時光校長好友善好親民,又有心,我面試時佢個別同家長傾計,又鼓勵家長.外籍係巴籍婦女,但問過正在讀的家長都說不錯.國際學校不免有商業味啦.

posion,我係住"半山",所以一個半個學校唔肯去,叫我自己找保母車,我找唔到,問左幾間話唔做.有人叫我係學校樓下等,睇吓有無車,咁樣好似好渺茫.

koala,信義無下午又無校車去我度,都係唔考慮得,真可惜.

ddbmug, 謝謝你意見,因恩典同碧濤場地我未親身見過.碧濤話埸地大過偉華及恩典,有戶外場地.

另外,碧濤會否因位置問題,學生會來自中高層家庭?而恩典近屋邨,學生來自低下層呢?這樣,女女入了去易雜染不好的東西.朋友說都要注意這點,是否真的咁重要?

碧濤真係怪,尋日上午留電話給校長,到宜家都未覆過我.剛再打去,今次職員有講下午收了7.8個學生.不過恩典接電話個老師就親切d.學費都唔同,碧濤$861 , 恩典$754.

Namnam05,好多謝你的分享,使我對這分校增加了信心.我想知碧濤老師係咪全部基督徒?是否著重信仰的栽培?如小朋友讀後,是否有祈禱.天父.耶穌等觀念?是否愛唱詩歌?重有,個校長好唔好?幾日前留電給她,都無覆過我.

我想去參加佢既陽光寶寶playgroup,藉此視察情況,但佢話收左既學生先可以參加.

回覆 1# yobi 的文章

Namnam05, 好多謝你的分享,使我對碧濤增添了很大的信心,我昨天己同偉華講我要將留位費轉去碧濤,佢話應無問題,今天會覆我.

yobi, 我去過偉華in, 記得是讓小朋友砌lego,另外給她膠的小動物,叫她放回盒子裏.其他唔太記得,不過我去過其他幼稚園in,要她看三四幅圖畫,問她是什麼動物.又叫她指出自己或媽媽的眼耳口鼻在哪裏.

teresasasa,

我都係因為呢度有媽咪讚真理浸信會碧濤好,我先決定讀呢間,而且今個周六(15/5)前要去買書簿校服啦.我去過佢校舍參加陽光寶寶,覺得都算大,外面有場地俾小朋友玩.又問過一兩個家長,都話呢間幾好.如果論環境,當然是碧濤這兒較沙角屋邨/翠華花園那面好.佢暑期重有一個全英語既班上添.而且這間有一個好處,就是保證一定有校車接送.

講個祕密俾你地知,我女宜家係讀緊樂基架,但我今年k1會同佢轉去碧濤,英文方面唯有同佢補番.其實我都有d唔捨得樂基,但我認為信仰比語文更加重要,英文幾勁都係其次,最要緊係認識神.要從小將真理的種子放係小心靈裏面,日後等佢開花結實.人愈大,就愈難接受真理,所以,我都係要取捨.

cecichow,

我上周六已幫女女買了碧濤的校服,一切塵埃落定了.是的,靈性教育比知識更為重要,知識受用一生之久,而靈命的建立不但超越了一生,更延伸到永恆.

我大女幼稚園時也是讀基督教的,三年來滿口是詩歌,重有愛神愛人愛自己.為人需要祈禱等重要觀念,我覺得愈早栽培愈好.

回覆 1# cecichow 的文章

請問你係咪指銀禧個間INTERNATIONAL CHRISTIAN SCHOOL?唔係搬了咩?走國際學校路線?

cecichow,

唔知點解我係呢個討論區pm唔到出去,請問你火炭銀禧ICS重有位收今年9月的KI嗎? 有無下午校和校車?學費多少?是否不教中文字?謝謝!

cecichow, 好多謝你提供資料,不過我都係唔諗佢啦,因為自問無能力讀到,都係讀番真理碧濤啦,都已買了校服啦,就讓孩子開開心心上學去吧!希望女女可以認識真理,奠定人生重要的根基,有一個美好的人生起步.
‹ 上一主題|下一主題