用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 全港直資中學, 那一間會收 band 3 生
go

全港直資中學, 那一間會收 band 3 生 [複製鏈接]

醒目開學勳章

如題
   1    0    0    0

醒目開學勳章

mayc,
收pm, Thank you.

醒目開學勳章

bkman & motherlau,
我是南區, 南區直資全部名校 band 1, 因為仔仔成績未如理想, 仔仔比較活躍, 坐不定, 所以想找一些活動教學中學, 而包容 band 3 成績, 從而提高他學習興趣, 他喜歡視藝, 畫畫, 電影, 是否有些直資中學, 培養設計及電影.... 所以想試下考直資, 如果唔得, 就派位, 入定南區band3中學  

原帖由 bkman 於 10-2-25 17:00 發表
其實唔使太擔心, 因為好多直資中學都睇學生面試成績和表現。 所以面試亦唔一定會得出BAND3結果。 建議不妨多申請幾間直資中學去面試。 話唔定有意外收獲。

祝好運。

...

醒目開學勳章

ALAL,
所以要找包容 band 3生 直資
原帖由 ALAL 於 10-2-26 16:44 發表
creative secondary ,but must be good in english

醒目開學勳章

2008mum 20008,
余振強紀念第二中學

原帖由 2008mum2008 於 10-2-27 21:41 發表

Hi Martin媽咪,

舊年我囡囡有個女同學原本派"余振強紀念第二中學", 後來叩門入到"漢華", 呢間學校以前在中西區時校風不錯, 可以一試.

醒目開學勳章

有無其他 bk 友比下意見我

醒目開學勳章

很遠

醒目開學勳章

chunheimama,
我暫無考慮過香港仔工業, 你是否有朋友小朋友在此處讀, 幫我問下校風, 其實自己仔仔band 3成績, 我知選擇小, 總左選右選 做人亞媽    
原帖由 chunheimama 於 10-3-7 23:41 發表

從你形容仔仔性格, 有無考慮過香港仔工業呀, 它是一間天主教中學, 包容性強, , 但英文就比較弱, 要出外惡補.認識小朋友會考後讀IVE設計, 也不錯呀.

醒目開學勳章

LittleKidult,
請收 pm, 想問下有關香工

原帖由 LittleKidult 於 10-3-8 16:31 發表

校風唔得....

PS : 我早年係香工畢業

醒目開學勳章

你早年係香工畢業, 校風是否很差, 仔仔比較受人影響, 生得細粒, 但性格比較衝動, 我時常說怕他這樣性格會比人打, 但香工是否有很多創意學科選擇?????希望你給我一個意見.. 謝謝!

原帖由 LittleKidult 於 10-3-8 16:31 發表

校風唔得....

PS : 我早年係香工畢業

醒目開學勳章

因bk pm有問題
多謝你的意見
原帖由 LittleKidult 於 10-3-9 17:37 發表

Hi Martin媽咪,
收唔到PM, 我係80年代畢業既, 以前香工好好, 因為果時重係工業社會.......但當用統一派位後就每況越下...
但係我都係住近香工, 所以都會見到d學生, 衣不稱身, 唔"si"衫, 打交等, 不過拍拖就少d...
...

醒目開學勳章

Charlotte_mom,
謝謝你的意見
原帖由 Charlotte_mom 於 10-3-10 11:25 發表
我自己觀察, 雖然唔算係好乖既學生(呢個年紀既男仔都係牛牛地架喇 ), 亦算合格啦, 起碼無當街攪事食煙講粗口果d
可能ats o係香港仔區黎講, 唔算係學術太強, 多人爭既學校, 所以俾人感覺就.............我有個舊同 ...

醒目開學勳章

chunheimama,
多謝你幫我問...
原帖由 chunheimama 於 10-3-9 20:42 發表

問左啦, 朋友的仔剛畢業了數年, 當年佢阿仔果界情況系 : - 同學來自不同背境, 有頗多來自聖類斯, 聖安多尼, 而比較叻個班也有同學最終入到U, 不過吾多. 她說香工並不是 academic 強的學校, 而 Engineering or IT  ...
‹ 上一主題|下一主題