用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學四年級握筆姿勢唔正確, 是否要強迫改正呢? ...
樓主: Terry280905
go

小學四年級握筆姿勢唔正確, 是否要強迫改正呢? [複製鏈接]

各位唔駛問我囉工作紙,因為比你都冇用,工作紙係冇講解或教點查筆,只係一D好簡單既部首,你要配合口訣同正確姿勢,每寫一劃就背一次口訣.....我真係唔識點樣用文字講解,或者可以買佢既補充來練字,多數封面會有正確查筆姿態.

請問也可以send你張改手工作紙比我嗎?
Thank you.....:D

原帖由 EvaLam^^ 於 10-3-10 23:20 發表
各位唔駛問我囉工作紙,因為比你都冇用,工作紙係冇講解或教點查筆,只係一D好簡單既部首,你要配合口訣同正確姿勢,每寫一劃就背一次口訣.....我真係唔識點樣用文字講解,或者可以買佢既補充來練字,多數封面會有正確查筆 ...

請問口訣是怎樣的???

咁Q! 我都係係細仔學校聽講座。
我都要係呢個假期捉大仔改執筆手勢啦!

原帖由 EvaLam^^ 於 10-3-7 00:56 發表

我細仔學校之前有個講座係講正確執筆手勢,發覺大囡(小三)握錯筆,所以寫字又慢又肉酸,之後跟住佢既方法幫阿囡改手,用0左2星期就完全改好,依家寫字真係快0左同靚0左好多,比個website你參考下啦~

http://www.luichi ...
大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five
‹ 上一主題|下一主題