用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 溜冰
樓主: do-re-me
go

溜冰 [複製鏈接]

原帖由 do-re-me 於 10-9-28 23:10 發表
我估係掛, 我無留意咩名, 總之係扮鬼扮馬果D

小豆媽,
你女會唔會比賽? 以前有無參加過?

未參加過.
老師年年都叫參加試0下見識0下, 但係我都係唔玩la.
我個女溜得好hea, 冇果種鬥心去比賽的, 依家溜到FS2我已經好安慰了.
而且我地住山卡拉咁遠, 要比賽一定要平日個場冇咁多人時加堂, 我家冇人得閑平日帶佢出去溜.

原帖由 hunglin 於 10-9-29 10:24 發表
我囡囡下個月5歲啦!我想問你哋有經驗嘅媽咪,小朋友最好係幾歲開始去學溜冰好??? 邊個場嘅教練教BB班會好啲???
Thanks

5歲好適合, 我覺得愈近屋企愈好.

原帖由 choleliu 於 10-9-27 23:23 發表
你試下直接問學校,or溜冰學校有web site,你睇岩邊個教練就問學校呢個教練有無時間囉。

提一提,你小朋友咁細,最好搵d普通教練,而女教練會比較好(本人覺得有愛心多d),佢地接觸小朋友會比較多,盡量唔好搵高級教練,佢地會無心機 ...

唔該晒回覆左我的網友先.
我打左去又一城個溜冰學校問了,我告訴職員孩子只有兩歲多,他建議足三歲先學會無咁危險喎!
咁係唔係三歲先學得架?

原帖由 deen 於 10-10-1 00:10 發表

唔該晒回覆左我的網友先.
我打左去又一城個溜冰學校問了,我告訴職員孩子只有兩歲多,他建議足三歲先學會無咁危險喎!
咁係唔係三歲先學得架?

我在Megabox見過有對夫婦問同樣的問題, 個職員都係答3歲. 不過你可以打去再問下 . 會唔會學住滚軸溜冰先, 3歲才轉學溜冰好D呢? 無咁危險, 又可以學定D技巧先.

我最後同阿女報左西九龍, 跟個女教練, 上左幾堂, 阿女暫時都好鍾意溜冰, 特別係個教練姐姐.

其實我都想比佢去又一城學, 個場乾淨d同無咁雜, 究竟等佢學到 fs 1 先轉好, 定早d轉去又一城好呢?

上溜冰場 d 網頁睇, 全部都無寫教練係幾多級, 好難知道教練勁唔勁或好唔好...

聽講太古有d cocah 唔會過去又一城教, 係唔係?

醒目開學勳章

學得好緊係唔好轉啦,不過西九真係乜人都有﹗

你可以留意下你教果個姐姐教唔教到高級囉,你見佢只係得d低級班,咁不如你學到4、5級,叫佢介紹又一城教練比你,咁可能會好d。不過咁講,又一城真係企理d,去到一級轉就無謂喇﹐要轉就一早轉囉。

原帖由 alljodesign 於 10-10-2 05:29 發表
我最後同阿女報左西九龍, 跟個女教練, 上左幾堂, 阿女暫時都好鍾意溜冰, 特別係個教練姐姐.

其實我都想比佢去又一城學, 個場乾淨d同無咁雜, 究竟等佢學到 fs 1 先轉好, 定早d轉去又一城好呢?

上溜冰 ...

我個女學左一年, 但我覺得進度好似好慢
佢係GROUP, 一班約5人, 佢係GROUP最大個個, 我次次去都見到教練同班小朋友(包括我女)扶住牆練習, 係最後5分鐘先俾佢地出黎溜 (唔扶牆).
我驚教練要就住D小朋友, 所以我女學黎學去都係咁
我想問如果轉半私人班的話, 係要自己搵PARTNER 定係教練/ 職員安排??

溜冰

我囡囡初初好快學識行, 之後學了3-4年, basic果8級先學完,都覺得dum學生,但不好意思轉教練。到上年學校時間夾不到,有籍口轉教練,初轉教練的時候, 新教練話舊教練教她的動作有些全錯,特別是交'差'向後, 新教練執了這動作很久,也做得不好,仍舊如初學交'差'向後時,那種擺動’Pat Pat’的姿勢,好像斷吓斷吓,慢吞吞,學了很久也如是,教練話可能她習慣了舊教練教她的交'差'向後,好難更正,她說Freestyle1的動作囡囡大部分都可以掌握,但交'差'向後做得不好,無速度,好多Freestyle1的動作便做唔到。有無辦法可以幫到交'差'向後做得快和暢順?好頭痛啊!

醒目開學勳章

上半私人班當然會快d﹐不過大多數要自己搵partner。最主要係你小朋友肯唔肯落堂去練習,每堂教完即時練會快進步,千奇唔好比小朋友兜圈,咁就無用﹗如你囡囡進度快過他小朋友,教練評估後會掉去其他班ga。

原帖由 lopoto 於 10-10-3 11:33 發表
佢係GROUP, 一班約5人, 佢係GROUP最大個個, 我次次去都見到教練同班小朋友(包括我女)扶住牆練習, 係最後5分鐘先俾佢地出黎溜 (唔扶牆).
我驚教練要就住D小朋友, 所以我女學黎 ...

醒目開學勳章

哇...你同我囡囡一樣比人dum左3年先轉教練呀﹗身受同感,真係'登'你轉得慢。我囡囡跟左個新教練3年,3級喇,不過總有d教練dum時間既,最緊要而家搵岩囉﹗

原帖由 Fishmama 於 10-10-4 04:57 發表
我囡囡初初好快學識行, 之後學了3-4年, basic果8級先學完,都覺得dum學生,但不好意思轉教練。到上年學校時間夾不到,有籍口轉教練,初轉教練的時候, 新教練話舊教練教她的動作有些全錯,特別是交'差'向後, 新教練執了這動作很 ...

原帖由 lopoto 於 10-10-3 11:33 發表
我驚教練要就住D小朋友, 所以我女學黎 ...

我個大女都係鴨仔班龜速"dum"左1.5年都未都仲係堂堂行圈, 轉左場半年多已經FS2, 所以上semi-private係會快好多..
不過算0拉, 上得group, 就一定會慢, 如果唔係好想要考試比賽, 當打好個底law.

不過由於我一星期只可以同個女出去學一堂, 所以我亦預左再高級d會好難學得好, 有可能會cut skating.

原帖由 choleliu 於 10-10-5 22:56 發表
哇...你同我囡囡一樣比人dum左3年先轉教練呀﹗身受同感,真係'登'你轉得慢。我囡囡跟左個新教練3年,3級喇,不過總有d教練dum時間既,最緊要而家搵岩囉﹗
...

有的coach 會 dum人, 有的就唔要求動作質量.
我有時在冰場等女的時候, 見到個個coach 的 standard同要求都好唔同.
例如有個coah, 佢11月推薦左幾個學生去比賽(FS1), 不過, 我眼見果幾個小朋友 (5-7歲左右), 真係水準唔係好得, 2-foot轉唔夠6圈, arabesque 後腿低過patpat, 咁都想出去比賽, 可能係為左討好家長.

原帖由 Fishmama 於 10-10-4 04:57 發表
我囡囡初初好快學識行, 之後學了3-4年, basic果8級先學完,都覺得dum學生,但不好意思轉教練。到上年學校時間夾不到,有籍口轉教練,初轉教練的時候, 新教練話舊教練教她的動作有些全錯,特別是交'差'向後, 新教練執了這動作很 ...

向後交叉, 好多細細個的小朋友都會"吉"patpat"吉"得好犀利, 係因為唔夠力.  不過一定要糾正, 否則會影響高班的動作唔流暢.

唉 ! 我個女近排練 biellman, 拉極第2隻手都足唔實把力, 真係後悔冇細細個就捉佢拉根.  佢又怕跌, 個1-foot 轉極都唔好. >.<
家長有冇好建議點train佢 ?

小豆媽,

我囡無學大半年了, 之前教練曾經組班俾學生練習(另外再去學)...
課程內容主要係抽筋動作 & 跳躍動作, 但不是在冰埸練, 是在屋苑會所內開班教的... 我囡無去學, 唔知是否真的有用??
係平地練習, 應該會比在冰上練習容易D??

我囡有跳中國舞, 動作會做得好D容易D, 但睇人啦~
有D人天生身體比較柔軟....

原帖由 小豆媽 於 10-10-8 13:43 發表

向後交叉, 好多細細個的小朋友都會"吉"patpat"吉"得好犀利, 係因為唔夠力.  不過一定要糾正, 否則會影響高班的動作唔流暢.

唉 ! 我個女近排練 biellman, 拉極第2隻手都足唔實把力, 真係後悔冇細細個就捉佢拉根.   ... 佢又怕跌, 個1-foot 轉極都唔好. >.<
家長有冇好建議點train佢 ?

醒目開學勳章

FS1 參加比賽通常囉經驗,為將來壯膽,越高級越難﹗

原帖由 小豆媽 於 10-10-6 14:37 發表

有的coach 會 dum人, 有的就唔要求動作質量.
我有時在冰場等女的時候, 見到個個coach 的 standard同要求都好唔同.
例如有個coah, 佢11月推薦左幾個學生去比賽(FS1), 不過, 我眼見果幾個小朋友 (5-7歲左右), 真係水 ...

醒目開學勳章

你估biellman咁易呀,根鬆不在話,又要平衡、又要岩時岩足把刀、又要唔好比腳既力'chuk'返落冰面...真係有排練。1 foot轉得多就得ga la...其實溜冰動作肯重覆和練習就學有所成。

原帖由 小豆媽 於 10-10-8 13:43 發表

唉 ! 我個女近排練 biellman, 拉極第2隻手都足唔實把力, 真係後悔冇細細個就捉佢拉根.   ...

我囡囡初初好快學識行, 之後學了3-4年, basic果8級先學完,都覺得dum學生,但不好意思轉教練。到上年學校時間夾不到,有籍口轉教練,初轉教練的時候, 新教練話舊教練教她的動作有些全錯,特別是交'差'向後, 新教練執了這動作很 ... [/quote]
有些教练用踏步,也许会容易些

回覆 1# do-re-me 的文章

多謝大家的sharing,不過, 我囡囡上星期上完堂後 , 自己練習後溜時, 被一個大姐姐同是練習後溜的撞到飛起, 趺落地 , 撞親手的前臂, 痛極大哭(那姐姐速度很快), 現在她練習後溜時很驚 , 唉 ! 有排令她不驚 .

醒目開學勳章

wakaka...今年囡囡拎左又一城傑出學生,拎傑出學生事少,有一年免費溜冰事大呀...
‹ 上一主題|下一主題