用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 溜冰
go

溜冰 [複製鏈接]

醒目開學勳章

hi...我囡囡都學左6年溜冰,大家可以傾下。你地8月會唔會去杭洲參加亞洲溜冰錦標賽呀?

醒目開學勳章

點解放棄呀?我囡不知幾想升呢﹗最初果三年(我覺得好蠢,basic果8級都未學完),比個miss拖晒d時間,都唔知教乜?我轉左個教練後,呢兩年半去到FS2,我今年年頭考FS2,11月比賽前就會升FS3。不過一星期一堂真係少D,比多少少時間佢啦,你都付出左好多。FS5最難係AXEL,過左就易好多。

原帖由 Kareese 於 10-6-1 23:52 發表
我女兒都學了7年,剛考完freestyle 4,她說唔想再學了,愈來愈難,我都贊成,打算比佢玩理今個暑假就quit!如果再學上去真係要好多時間練習,進度才會快,而家佢一星期上半小時,又無時間練習因她都學很多其他課外活動,無計啦,不過我都有 ...

醒目開學勳章

哇...點解咁快?你小朋友一定好鍾意呢項運動﹗我囡囡就慘,要追返三年既時間。你一個星期幾多堂,可以每年升一級,睇黎你地個教練都唔錯。

原帖由 yvonne.wong 於 10-6-2 01:01 發表
我仔學了5年, 現在是5級, 我囡是3級, 她學了4年

醒目開學勳章

我囡晒左三年時間,basic果8級比個教練拖左三年。近呢三年轉左教練,8月去杭州比賽(FS2),年尾可以希望考三級參加11月香港比賽。而家要追返頭三年既時間,搵教練真係要好小心,唔好真係好q大鑊。你就好啦,你仔仔1 年1 級,我而家一個星期三晚,一堂要搵鬼佬執動作,希望我囡好似你小朋友咁叻啦﹗

quote]原帖由 yvonne.wong 於 10-6-14 00:23 發表
其實我囡唔快, 因為轉教練的時候, 新教練要我囡再學過d嘢, 舊教練教她的動作全錯. 所以留了一年, 原本我囡已經4級, 不過無所謂, 因我而家知道最重要打好過低.我囡一星期一堂, 但上堂前後都練習, 每次練習3 至4 個鐘 ... [/quote]

醒目開學勳章

高級教練真係唔一定好,係要搵個要8級以上教練會好D,好話唔好聽,雖然我個而家個教練(高級教練)唔錯,但係佢技術真係差D,所以要搵另一個高級D去執動作。

原帖由 yvonne.wong 於 10-6-14 00:29 發表
記住一定要選高級教練.

醒目開學勳章

高級教練是否學費會多d?...........係

你在那裏學?因我囡囡在又一城,D男教練都唔差喎。

原帖由 Shirley媽 於 10-6-14 17:20 發表
高級教練是否學費會多d?
我兩個囡囡剛剛學咗一年,開始覺得阿Sir一般..我唔知道應唔應該轉...

醒目開學勳章

dum時間真晒時間、晒錢﹗我嬲左好多年喇﹗

原帖由 小豆媽 於 10-6-21 23:30 發表

原來我有同路人 !
某程度上, 我大女(6歲半)頭2年跟左一個幾dum學生的miss, 浪費/玩左 2年時間.
上年暑期轉轉轉, 轉左2次場同老師, 現左是學完FS1, 正在FS2.
老師.........對小朋友的進度好重要.
不過, 一個dum人的m ...

醒目開學勳章

我知道element有三個十級教練﹗

原帖由 yvonne.wong 於 10-6-22 19:01 發表
我兩個小朋友都是十鈒教練, 香港不是太多十級教練, element最多

醒目開學勳章

太古而家好似無十級教練喇﹗

上佢地溜冰學校網,有晒收費價錢﹗

原帖由 陳家大少奶 於 10-6-25 22:41 發表

想問問太古城果個叫乜名,收費點計架?我想出年比囡囡學呀。

醒目開學勳章

無錯,做左head coach.

原帖由 Sincelia 於 10-6-26 11:41 發表
one of them came from Festival Walk, is it right?  

醒目開學勳章

你講呢個動作我無記錯係6級.

原帖由 do-re-me 於 10-7-8 23:43 發表

小豆媽,
我係Sugar媽咪, 都係2003年10月份的媽咪, 記得我嗎? 你女由幾歲學? 我女學左2年, 但現在只係freestyle 1的初至中段.我唔要求佢考試或比賽, 當初只係覺得動作很優美, 所以比佢學. 但好似越學越慢(佢已經有 ...

醒目開學勳章

點解要換教練?

原帖由 do-re-me 於 10-7-13 02:23 發表

嘩!原來咁難!
今日剛剛換了教練, 睇下會唔會好D.

醒目開學勳章

唔止係舊學生,仲要係上group,因為搵得多錢d﹗就算有時間出黎﹐好多時都係比d有'米'd既學生ga,好鬼現實。

原帖由 do-re-me 於 10-7-13 16:56 發表
sorry, pm唔倒你. 我女在mega box學, 好教練通常已比舊學生'bar'住左d熱門時間, 例如星期五, 六, 日.所以好頭痛. 我唔想公開講邊個好, 因為人夾人緣, 要睇下適唔適合. 我PM倒你再話你知. ...

醒目開學勳章

講真,3歲真係要放多少少金錢同時間囉,因為3歲好多時未領略得到教練講乜,所以我見教練教d三、四歲小朋友,好快就玩完一班,原本有7、8個,上上下唔見一半。

原帖由 seavl 於 10-7-26 10:52 發表
請問megabox定太古城學好d呀. 小朋友3歲. 打算開始比佢去玩呀.

我地住油塘,2邊都算近.

醒目開學勳章

你覺得囡囡鐘意學時,你未買比佢,初學鞋6、7百就有一對新,到時學到freestyle,問下教練有無二手,小朋友對腳大得快,好多家長都會問教練。freestyle新鞋約三千左右(因為無二手,所以我自己買左對),升到五級又要換過一對,約五千左右(問我朋友)。

原帖由 alljodesign 於 10-7-29 03:31 發表
我都想比阿女學, 你哋同小朋友學左幾耐先買鞋比佢哋? 約幾錢?

我亦pm 左你哋問各位嘅教練資料, 希望如有好教練, 都可以pm 我, 我想聽多d意見先比阿女學, 真係唔想轉教練浪費時間....many many thanks!! ...

醒目開學勳章

咁就梗係最好啦,初初一星期一堂,學學下就會上多堂,呢個玩意同其它運動一樣,邊個練得多、接觸冰面越多就會升呢升得快。不過五級後好難講,有個空中跳躍動作就會click住好多小朋友。

原帖由 panala 於 10-7-29 10:48 發表
我想請問學溜冰駛唔駛好似學芭蕾舞咁去到某個grade一定要一個星期上2堂或以上架? 如果會, 咁係邊個grade?

醒目開學勳章

無錯,金錢=時間=小朋友進步﹗

你想佢叻D,練多D就得。

原帖由 panala 於 10-7-30 10:54 發表
唔該晒, 即係其實冇話到咗邊個grade就要一定一個星期上2堂或以上, 純粹係自己覺得有冇需要, 對嗎?

醒目開學勳章

我都無留意咩牌子,但教練會買對岩我小朋友用,當初我都諗住問教練有無二手鞋,不過無。三千蚊差唔多,二手新淨d都要千幾蚊。衫可以上網訂或溜冰場有得賣。比賽就會搵教練個做衫ee。我都好希望囡囡做好d動作,快d升呢,呵呵~~~

原帖由 do-re-me 於 10-8-13 04:08 發表
新鞋三千左右, 好貴呀!   是什麼牌子? 在那裡買?

仲有, 你地在那兒買溜冰衫?

我女換左教練有進步, 積極左. FS2,  升呢(yeah!)
E個係第三個教練了. 教得唔錯, 希望唔會日子長左就同我女一齊hea. ...

醒目開學勳章

我得facebook link ja,岩岩去完杭洲個比賽。每年十一月香港都有比賽,一級以上,到時可以問下教練。

http://www.facebook.com/#!/video/video.php?v=1402293012628

http://www.facebook.com/#!/video/video.php?v=1402251891600

http://www.facebook.com/#!/video/video.php?v=1402277692245

原帖由 do-re-me 於 10-8-15 19:51 發表

請問邊個網站有溜冰衫賣? 你囡囡有比賽過? 好叻啊! 可唔可以post條片比我欣賞下? thx

醒目開學勳章

每升一級就會有唔同既動作(最高freestyle 10),即係你每考一級所考既動作都唔同,証明你小朋友又叻左喇。試係一定要考,你小朋友ok時,教練自然會同佢排program考試,亦未必年年考既。

原帖由 MaggieHei 於 10-8-16 11:00 發表
我都唔知考試有咩好處. 不過在此 bk 見家長在討論什麼考試便覺得奇怪點解冇人同我提過
‹ 上一主題|下一主題