用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 原本一心諗住讀york 嘅mami ! 急急急
go

原本一心諗住讀york 嘅mami ! 急急急 [複製鏈接]

醒目開學勳章

我知好少mami會入去york 嘅forum 度睇, 通常都在談幼稚園呢度, 下星期要交錢, 又無啦啦開個國際班, 請快快加入討論

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2188216&extra=page%3D2

0    0    0    0

醒目開學勳章

原帖由 mokstick 於 10-3-4 01:11 發表

hi 牛精仔,
i will join the international class and the 學前班for one month!
國際班我仲諗緊...

醒目開學勳章

我覺得york應該開個seminar解釋返is 同local 嘅分別, 同埋新校安排,唔係only post 張紙黎就咁叫加600蚊就要一星期時間去決定轉唔轉, 小朋友入學唔係買條菜, 入york都係想比好英文環境比小朋友, 本身知佢地係為錢, 但唔該佢地當返家長係customer, 比返應有嘅service

醒目開學勳章

原帖由 tobbywong 於 10-3-4 16:03 發表
sorry呀,我無問到佢姓乜呀!不過我都o念緊轉唔轉國際班呢,佢仲話國際班係由1個local1個外國老師做班主任,相差又唔係十分太遠,好難揀呢!ccia224 於 10-3-4 15:46 發表 ...
佢地所講 net teacher, 有機會係pth or english, 如果係pth的, 就不是家長expect的外國老師了, 呢樣野都係我決定轉不轉國際班一個重要原因

當日揀york, 係buy佢地英文, 不是pth

醒目開學勳章

即是local 班在interview 的49號 ??? 而不是old campus ?

原帖由 mouseandcat 於 10-3-4 16:25 發表
再看約克的信,它是寫: "We have been granted the government approval to open an international kindergarten at No. 51 Cumberland Road."

So, I wonder this address is the new campus, isn't it?

醒目開學勳章

原帖由 Miuccia224 於 10-3-4 20:22 發表
Hi 牛精仔,

I have suggested the staff of YORK when i talked with her over the phone, but the staff has held up my call to check with another senior and the final result to be "no idea to set up any s ...
咁即係要下星期6 直接去問清楚了, 我的scheduled time 是 2.00pm

醒目開學勳章

我諗大約1.30左右到學校, 因為朝早要返公司開會, 所以一定要下午先去到

我都想同你地一齊問清楚d, 我非常擔心is 課程唔係我想像咁, 我目標係直資小學, 不是國際小學, 我好怕會揀錯比小朋友

而且佢地第一年is, 我怕小朋友會做白老鼠

醒目開學勳章

其實雜費 (eg 茶點) 佢想點賺都係有限數, 我只係唔想大數上有好多surprise...

醒目開學勳章

原帖由 karykoo 於 10-3-8 23:38 發表
收到約克封信,頭都痕埋。我而家開始問自己究竟俾唔俾個女讀好呢?我驚住洗濕個頭,就無辦法返轉頭。咩都未定,就叫D家長俾錢,甘究竟一個月幾錢學費先得嘎。3000還是3600?我地唔系有錢家庭,每個月嘎家庭開支一定要計清楚。以後 ...
學費就一定唔係 3000, 而係 3600 for 主流,  4200 for 國際, 分11個月交。

而信上之雜費, 只係最basic 雜費入場費 (校車,summer校服,茶點etc), 仲未計書薄費, 課外活動, 同日常function or vcd 費... 所以唔好預太"抆", 否則好辛苦。

戲肉係k2 嘅劍橋course, 果度唔少費用的。

醒目開學勳章

原帖由 mokstick 於 10-3-9 00:18 發表

其實你睇清楚封信,無理由5知學費幾錢,本地班學費$3600,國際班$4200,當然仲有信上寫明的雜費校服茶點.....5可以預太'敏',你多d search bk,應該可以搵到多d你想知的資料! ...
mokstick, 我仲諗緊報唔報國際班同一個月or 半個月預備班。

好怕做白老鼠, 但又怕被down graded...

預備班我或者only join 半個月, 因為8月正式上堂頭2星期都係預備班... 就算join預備班, 都會自己帶小朋友返學 (唔join校車住) , 唔想一開始就好似爸爸媽媽唔理佢咁, 在學校門口接佢好似好d。等佢2星期習慣左間學校, 先開始比佢自己上校車。

醒目開學勳章

原帖由 alowe 於 10-3-4 23:33 發表
其實國際班同本地班嘅分別主要係課程, 並不是有冇外籍老師教嘅問題. 當然國際班除左上中文課外, 其他時間都應用外文溝通. 否則就吾係國際班. 不過學校冇講明一定有外籍老師教,所以本地班, 就算係國際班不用外籍教師 ...
問左york, 佢地話課程一樣, 只係多左個外籍老師....

真係好confused....

醒目開學勳章

原帖由 mokstick 於 10-3-9 11:24 發表

你上次問左話預備班家長無得陪,我都擔心呀仔一定din,頭個月我都自己湊番學,呀仔出街&訓覺都要著尿x,到時番學都5知點...,其實,我覺得如果你自己覺得york係ok,咁國際班d資源可能會比local好dd,掉轉諗,5join國際班5會d ...
我同你情況好相似, 可能大家都係細b, 我b出世至今, 去邊都有爸爸 /媽媽陪住, 預備班家長唔入得, 我非常擔心, 小朋友都未戒片, 呢樣野我都唔知點好, 真係要在7月前 train好d小朋友去toliet。

上星期同阿b去左旅行, 在airport d 滑梯度玩, 我"呢"埋等佢自己同其他小朋友一齊, 點知佢第1時間搵返自己對鞋周圍搵媽媽..... 真係想像唔到入學要喊幾耐...

至於國際班, 我嘅bottom line 係, 只要佢不是行IB 課程, 我會JOIN。

醒目開學勳章

原帖由 媽珠 於 10-3-9 11:38 發表
牛精仔, 唔好意思, 我想幫你補充下, K2仲有個叫多元智能班--學費比本地班多一陪, 但上堂時間是全日, 以我了解係正常的半天上課+半天extra course (extra course內容 : 劍英+ 興趣班+ 老師睇住小朋友做功課--有家長話 ...
多元智能班, 我都有問朋友關於呢個班, 我估我到時有得揀都會JOIN, 起碼我下午唔駛頭痕搵野比小朋友讀。

不過多口講句, 我FD 小朋友讀緊, COMMENT係, 如你唔比EXTRA錢JOIN 佢D野, 係會冇咩人理你......所以, 最後唔想JOIN, 都會比錢JOIN。

醒目開學勳章

原帖由 mokstick 於 10-3-9 12:04 發表

haha,我同你一樣呀,你係味full time mami 呀?你個b好似係味0710bb 呀,我b係0710bb,宜家講野又5叻,又5肯跟其他人...only daddy and mami
我不是full time mom, 平日要返工, 但一放工就即衝返屋企... 而我工作比例relax, 可以anytime 放假, 所以7月我會take leave 同小朋友返學。

醒目開學勳章

原帖由 babycreamy 於 10-3-9 12:42 發表

我都有聽過呢個班, but 學費太貴, 未必負擔到, 同埋我都唔想佢一至五都全日, 會好攰架...我只會join cambridge course 同一d 興趣班law.
你話唔join 會冇人理? 唔會掛?? ...
我個fd係咁講, 我就咁聽...唔知係佢自己personal feeling定其他未比extra 錢嘅mami都一樣覺得。 不過既然學校係牟利學校,你唔加錢join 佢d野, 對你冇咁關心都係人之常情。

醒目開學勳章

原帖由 wingwingka 於 10-3-9 13:22 發表

牛精仔:
請問IB課程係咩黎架?
詳情我唔太清楚, only知係for 國際學校的, 同本地小學課程connect唔到...

醒目開學勳章

我 or 我老公會take leave 去聽個seminar

醒目開學勳章

原帖由 fion_yinyin 於 10-3-10 11:54 發表
local class得一個班主任??唔係喎,我in 0個日話每班有2個班主任嫁喎!!!
咁係咪每個local班人數少左﹙因有人去左int 班﹚,所以按比例得返一個班主任咋?
教育署有規定幼稚園師生比例嫁喎 ...
我in 嘅時候, 都係聽到係有2個班主任....

醒目開學勳章

我會pay哂所有雜費先, 因為7月1日前要退的話, 佢地話可以全數refund (之前果660蚊 registered fee 除外), 總好過最後又決定讀時, 訂唔到校服之類仲麻煩。

另外有mami話, 出面買的校服quality 冇學校order 果d 咁好, 既然係咁, 我就唔出去買了, 又要時間又要搭車。

至於果d書包之類, 我爭扎左好耐, 覺得佢真係貴, 但諗下, 同其他同學仔一致d, 用同一款式, 好似好d, 所以最後決定比錢。

醒目開學勳章

原帖由 ttlucky0303 於 10-3-13 12:19 發表
牛精仔, 我今日都要去報, 1:30,唔知可唔可以同到你地一齊呢?? 我都係冇其他OFFER 逼住報呢間
真係唔好意思, 我今朝冇上bk, 宜家先睇到你message

我問學校d野都係同電話嘅一樣。 confirm 不是行ib, 我已經apply左國際班, 交哂d費用。
‹ 上一主題|下一主題