用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報咗2010年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 ...
go

報咗2010年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 [複製鏈接]

max, 各位mama
hi, 我來報到啦!

好佩服siumuichu & stinkyrabbit111
自問自己做的research 一定無你們咁充足!

hi,各位
我比較少 on line, 所以現在先一次過"煲"返大家講的嘢, 我都around 9:30a.m.交表, no.3xx啦!
如果今年有8xx人報名的話,我諗阿女真是無機會, 不過交咗表,我覺得已經完成咗任務,心安理得,對得住個女啦!

我又返來了!
講講吓, 我記得我交表時見到有mami交portfolio, 老師收咗,咁是否即是學校唔可以收referrence letter,但可以收portfolio呀?
你們有無都見到有人交portfolio呀?

肯定
因為個家長就在我隔離,
我見到果份portfolio 的封面寫住"xxx(小朋友名) portfolio"

原帖由 twinsmummy 於 10-3-9 15:59 發表

Wow, people give portfolio for a 2 yr old?  What info would you put in the portfolio?  Is it common for nursery application.  I thought people do that for P1 ....maybe I'm behind looo.

兩歲的portfolio可以交啲咩?
我唸人家的bb可能去好多不同的playgroups, trainings...等等,所以學識好多嘢......
咁的話,交portfolio讓校方知道自己小朋友識好多嘢,可能真是有點幫助啦!

mamameee,我講嘅個間肯收portfolio嘅係CWB SPN, 是6/3 我去交表時見到的.

原帖由 siumuichu 於 10-3-10 14:09 發表
我都好 surprised 喎﹗無理由 reference letter 都唔收,但係收 portfolio ﹖﹗無理由有 d 老師收,有 d 老師唔收……

樂觀 d 諗,唔會唔佢只係幫自己交果張form 做個靚封面咋﹖ ...

SIUMUICHU,
可能真是我看錯啦!

mamameee,
剛剛才見到你在"大埔SPN"的forum回應我,雖然自己是版主,但都很少去看,真是慚愧...
不如我們在這裡talk,統一啲...
你講得啱,我係大埔同CWB都有報呀!
大家一齊努力啦!
你幾時interview大埔SPN?

原帖由 stinkyrabbit111 於 10-3-10 08:39 發表
真係無諗過大埔都咁多人apply!! 我99仲成日叫我apply 大埔(佢住大埔), 話無人讀添...

stinkyrabbit111 , 咁你有無apply 大埔呀?

我住九龍

原帖由 max1116 於 10-3-10 16:19 發表

統一d ? 3間幼稚園/幼兒園係行政獨立架喎 ~
況且我係頁頭講清楚 :

報咗2010年銅鑼灣 [聖保祿幼兒園http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37&bannerid=87&cb=11224469&n=a136fd09] 的,一齊傾 ...

max, 我想你誤會了,我話"統一d"是指we can talking in same forum,咁我唔駛always check many forum啦!

而且我梗係知道3間幼稚園/幼兒園係行政獨立啦!
我對3間幼稚園/幼兒園都非常熟悉......

原帖由 max1116 於 10-3-11 00:55 發表

真係要高人指點喇 ~

唔好咁講,大家一齊分享吓!
大家都是愛錫小朋友的好媽媽,希望大家的小朋友都可以做同學啦!共勉之!

MAX,講到information,當然要請教你這位"現任"學生家長啦!哈哈!

原帖由 siumuichu 於 10-3-11 09:40 發表
下﹖咁有咩消息可唔可以講黎聽下﹖唔方便,pm 都可以喎﹗

我意思是那些"大路"的資料,相信除了我,很多媽咪都做哂資料搜集啦!

siumuichu,預祝 in victoria 成功!

kiteli, 你講得啱 (好多 07年年尾出世的都做超大女, 來緊年尾 考 k1 又是另一場 competition) , 而且08年比07年仲多bb出世, 我現在已經很驚到時的戰況慘烈(如果阿b入唔到spn, 仲要是08bb)~~~

hi, everybody, 我返黎喇﹗我都好像siumuichu一樣呢幾日很忙呢!
大家最近講緊bb sleeping time 呀......我又分享吓......
我bb everyday 8-9 pm sleep , till tomorrow 7-8 am wake up,肯自己睡,每晚聽完故事後,同爸爸say goodnight, 爸爸熄哂燈關上門,只剩music ,她自己會慢慢訓着, 試過幾次她覺得未眼訓,自己在牀上自言自語、玩,成個鐘先訓, 怛都唔會喊 or 叫dadi mami

其實我個女之前晚晚要"陪訓",經過一輪"訓練"才有今日成果.

而且她的"陪訓",是要全晚的 ,當時我同我先生真是"長期分居"

唔介意的話,大家可以分享吓,不過現在要出一出去, 返來再講!
‹ 上一主題|下一主題