用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍真光小學/聖羅撒/陳守仁
樓主: wawa70
go

九龍真光小學/聖羅撒/陳守仁 [複製鏈接]

醒目開學勳章

看一下這link

http://www.plkctslps.edu.hk/students-student_sspa-2007-2009.php

有去女拔,協恩,Maryknoll, Marymount, Gope Hope, St. Clare, St. Paul ConventSt. Stephen Girl, True Light....etc
只列女校,男女校就不知有多少是女生啦

原帖由 share123 於 10-3-17 13:00 發表

我想問下,如果囡囡去TSL,中學有咩出路呀?

阿四姨姨,
今年輪到我哋撐你!!!

原帖由 silvia_ng 於 17/3/2010 14:22 發表

總有人得既....唔好咁快灰心先。

今年我都會同呀女考, 我亦都預左今年仲會比往年更多人。不過總要試呀!
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

原帖由 ziyi 於 17/3/2010 14:26 發表
看一下這link

http://www.plkctslps.edu.hk/students-student_sspa-2007-2009.php

有去女拔,協恩,Maryknoll, Marymount, Gope Hope, St. Clare, St. Paul ConventSt. Stephen Girl, True Light....etc
只 ...
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."

醒目開學勳章

對,我也支持,同時也支持自己

原帖由 silvia_ng 於 10-3-17 14:22 發表

今年我都會同呀女考, 我亦都預左今年仲會比往年更多人。不過總要試呀!

加油!!!

原帖由 ziyi 於 17/3/2010 14:29 發表

別人的我就不太清楚,但我自己經歷就是一定要去推動小朋友平時要溫室+補習,看看自己小朋友興趣在那一方面,加以培訓成為專一強行,到時去見學校都多D野寫!我認識有一位同學,她以前是同我個仔一間幼稚園同一班,跟住畢業後大家都上陳守仁,她的成績由小一至小六都是全級3名之內,我問她媽咪有什麼方法妳個女會咁叻?她媽咪說個女3年級時已經自己會做好功課,她的功課不讓媽咪跟進,只會給老師改錯.她從小就有跟公文補習普通話,所以普通話不比我個仔差(我孩子當年在深圳出生,媽咪從小就跟仔仔用普通話溝通),而且還有學習唱歌跟跳舞,真的不好意思,兩項都在香港公開比賽(應該是學界)都奪得第一,我問過她爸爸囡囡學咁多會唔會好辛苦?他爸爸話學習唱歌跟跳舞是她興趣,我沒有強迫她練習,她有空時就自己會去玩玩唱歌跟跳舞.今年去見st.paul co-education我同佢個女都有份見,佢個女就比st.paul co-education收了,我個仔連waiting list 都無,真係UPSET!陳守仁全級10名內有2個去考都只是waiting list,佢個女的媽媽話其實是想個女入女拔,結果真是比佢考到,但是佢囡囡話鍾意paul co-education.真係羨慕死人!我仔仔連IN男拔都無機會,所以,你話陳守仁出路如何,真的要好睇妳小朋友自己本身同你如何去培育.如果真的沒有選擇可以揀顔寶鈴,因為顔寶鈴校長年年都會到陳守仁招攬我們學生!

忘記了仲有一間東九龍匯基書院,間學校都OK,我個仔都有去IN,仔仔話interview無難度SO EASY, 已經收到錄取信,但不會去讀,因為要去搏其它學校!
原帖由 share123 於 10-3-17 13:00 發表

我想問下,如果囡囡去TSL,中學有咩出路呀?

thanks a lot camry for sharing!!
唔知家長對這十所中學排名點睇.
其實 lasalle, dbs, st joseph, st stephen's 係 band 1, 個個都知...
我反而有趣知其餘個幾間係band幾同校風如何!!
謝謝先!!

LA SALLE COLLEGE
DIOCESAN BOYS' SCHOOL
ST JOSEPH'S COLLEGE
ST STEPHEN'S COLLEGE
ST. MARGARET'S CO-EDUCATIONAL
PLK NGAN PO LING COLLEGE
YMCA OF HONG KONG CHRISTIAN COLLEGE
HKMA DAVID LI KWOK PO COLLEGE
PLK LAWS FOUNDATION COLLEGE
DELIA MEMORIAL SCHOOL (BROADWAY)

原帖由 camry16618 於 17/3/2010 15:26 發表
別人的我就不太清楚,但我自己經歷就是一定要去推動小朋友平時要溫室+補習,看看自己小朋友興趣在那一方面,加以培訓成為專一強行,到時去見學校都多D野寫!我認識有一位同學,她以前是同我個仔一間幼稚園同一班,跟住畢業 ...

醒目開學勳章

PLK Law's Foundation 剛出了第1年的會考成績,唔錯

http://www.plklfc.edu.hk/ceresult/CE09result.htm?v=9UtayjQTgG0

about the average,但TKO,你考慮嗎

原帖由 flostangraphy 於 10-3-17 17:18 發表
thanks a lot camry for sharing!!
唔知家長對這十所中學排名點睇.
其實 lasalle, dbs, st joseph, st stephen's 係 band 1, 個個都知...
我反而有趣知其餘個幾間係band幾同校風如何!!
謝謝先!!

LA SALLE COLLEGE
...

thanks ziyi,
都係有備無患,做定research, 了解下先...
到時至算...

原帖由 ziyi 於 17/3/2010 18:06 發表
PLK Law's Foundation 剛出了第1年的會考成績,唔錯

http://www.plklfc.edu.hk/ceresult/CE09result.htm?v=9UtayjQTgG0

about the average,但TKO,你考慮嗎

Thanks silvia! We add oil together!

原帖由 silvia_ng 於 10-3-17 14:22 發表

原帖由 flostangraphy 於 10-3-17 14:27 發表
阿四姨姨,
今年輪到我哋撐你!!!

哈哈, 多謝呀! 我已經同呀女洗定腦, 成日問住佢想唔想同哥哥一間小學, 又話佢知我地成家人都支持佢, 叫佢學好d中文, 準備呢個面試, 哈哈!

希望呀妹唔好衰啦....唔係我就唔知搵咩學校佢讀啦... (今年聽到有哥哥係度讀而細佬考唔入, 真係攪到我好驚架 )

原帖由 ziyi 於 10-3-17 14:29 發表

你都係今年呀

原帖由 puffypuffy 於 10-3-17 21:23 發表
Thanks silvia! We add oil together!

加油加油, 希望你女女他日可以同我家肥妹做同學仔

我知已有兩個女仔入左.當然其中一位是你提到的那位啦.

.

原帖由 camry16618 於 10-3-17 15:26 發表
別人的我就不太清楚,但我自己經歷就是一定要去推動小朋友平時要溫室+補習,看看自己小朋友興趣在那一方面,加以培訓成為專一強行,到時去見學校都多D野寫!我認識有一位同學,她以前是同我個仔一間幼稚園同一班,跟住畢業 ...

原帖由 silvia_ng 於 10-3-18 10:09 發表

哈哈, 多謝呀! 我已經同呀女洗定腦, 成日問住佢想唔想同哥哥一間小學, 又話佢知我地成家人都支持佢, 叫佢學好d中文, 準備呢個面試, 哈哈!

希望呀妹唔好衰啦....唔係我就唔知搵咩學校佢讀啦... (今年聽到有 ...

Silivia,

想請問下你知唔知陳守仁OPEN DAY係既時...謝謝

醒目開學勳章

5月1日, 星期六
今次肯定不會搞錯了將朋友結婚的日子當做了open day

係都係網錯
http://apps.hkedcity.net/mcal/mcal_search_schOpenDay.php?in_level=P

原帖由 CERISE 於 10-3-18 16:58 發表

Silivia,

想請問下你知唔知陳守仁OPEN DAY係既時...謝謝

原帖由 ziyi 於 10-3-18 17:35 發表
5月1日, 星期六

Ziyi,

Thanks

ha ha!! will you attend with your family?!

原帖由 ziyi 於 18/3/2010 17:35 發表
5月1日, 星期六
今次肯定不會搞錯了將朋友結婚的日子當做了open day

係都係網錯
http://apps.hkedcity.net/mcal/mc ... nDay.php?in_level=P

...

醒目開學勳章

yes, 但其實TSL有沒有簡介會,上年是什麼時間

原帖由 flostangraphy 於 10-3-19 14:16 發表
ha ha!! will you attend with your family?!
‹ 上一主題|下一主題