用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 VICTORIA 13/3 INTERVIEW
go

VICTORIA 13/3 INTERVIEW [複製鏈接]

我都係去何文田果間, 唔知點解, 我哋果間房只得4個小朋友in, 我覺得我哋果間房d老師麻麻地... 而且當時都冇咩理過我個仔, 我見有中文老師同其他家長講嘢, 問佢哋平時邊個照顧小朋友之類 (但問卷已經填咗啦, 都要問?), 而個小朋友就自己玩玩具.

但冇老師走埋嚟問過我同個仔... 後來先至有一個外籍老師埋嚟同我個仔講嘢, 考佢玩玩具, 仲要隔咗成半張枱, 我個仔都聽唔清佢講咩, 我要o係旁邊講多次, 而且個過程好短. 不過除咗呢樣之外, 我都好滿意佢哋interview嘅安排, 係有條理有系統!

至於parents' meeting我冇去, 因為我問過佢只係俾個機會家長發問, 唔係一定要出席... 如果toffeenut所講話佢哋會mark分數的話, 咁即係會計埋入去interview個成績度? 如果係咁, 我會對學校好失望, 因為佢講到明只係一個Q&A, 唔係compulsory, 咁對其他冇出席嘅家長咪好唔公平 (無論個家長o係meeting嘅表現係好或唔好)?

不過算啦, in咗咁多間我都知間間學校都有唔妥善唔公平嘅地方, 都要遵守遊戲規則!! 而家總算大功告成, 得唔得都唔到我哋控制啦!

係呢, 有冇人記得HMT嚟緊今年收幾多人, 有幾多班呢? 我果日唔記得睇下添!

我問咗朋友喇, HMT會收72個小朋友.  不過唔知有幾多人in呢... 哈哈!

我朋友都只係報HMT, 所以唔太記得君匯港確實收幾多, 佢只係話多過HMT, 好似有90幾個 (上下午合計)!

原帖由 cacanov06 於 10-3-16 15:16 發表

請問你朋友知唔知君匯港收幾多個小朋友呀?  唔該!

HMT只得上午班, 冇下午班架!

原帖由 lyhv 於 10-3-16 15:42 發表

請問72個小朋友裡面幾多上午/下午?

HMT好似五萬幾一年喎!

係呀, 我上幼稚園概覽睇嘅!

Would you mind sharing with us on the school's comments on IB system during the meeting?  Thanks.

原帖由 kitmantsoi 於 10-3-19 11:07 發表
In partent meeting, they introduce the school objective, and ask why you choose this school for your child? what is your expectation to this school?
at Q&A time, many parent concerns about IB system. ...

其實佢哋有幾間分校都有分5/3/2日上課, 份報名表最後果度有講, o係揀分校之後果度呀, 有叫我哋填想返幾多日.  如果你唔填可能就當你冇所謂啦!

我仔入咗HG1/3/5 am, 其實first choice係HMT.

我打去HG問過, 佢哋話有分1-5, 1/3/5 同 2/4... 佢話其實1/3/5 同 2/4 都係原本唔會收嘅小朋友, 不過校長見咁多人報, 想多d小朋友有得讀先會開呢d班, 所以佢話就算寫信申請轉返1-5成功機會唔大喎...

不過佢話冇論返幾多日, k1多係直升.

因為人太多, 唔關大細仔事!

原帖由 babyjolie 於 10-3-30 17:23 發表
我想問下收到 VIC offer 既媽咪, 乜唔係細仔班先有分5,3,2日返學既咩? 點解會有咁分3,2日既上,下午班既?
‹ 上一主題|下一主題