用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想問怎樣申請小一學位
go

想問怎樣申請小一學位 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

差唔多時候要開始留意直資/私校報名同開放日, 音小係比較早既一間, 真道都早的
大部分係6-8月開始有info session, 9-11月interview
(如果你一定唔會考慮私校/直資就唔駛啦)
另外, 9月初學校會派政府小一派位表格, 你可以同時申請官/津校, 第一輪只揀一間學校, 如果唔得, 11月要申請第2輪統一派位

原帖由 iomdns 於 10-3-9 06:28 PM 發表
小朋友於2011年9月需入讀小一, 請問要怎樣申請及何時要開始辦理?? 有無人可以教吓我? 唔該!

醒目開學勳章 王國長老

一般直資(80%以上)都係10月尾左右已經出result, 如果你決定註冊就會即時terminate政府派位, 呢樣你要唸清楚
私校就應該無衝突(有d要你放棄大抽獎)
如果政府自行收生收左你個仔, 你就放心註冊啦, 如果之後再有直資收(again, 私校無影響), 至你又去註冊, 咁至要簽undertaking放返個津校位出黎
原帖由 mickychow 於 10-3-10 09:46 AM 發表
多謝你哋詳細解釋!我有疑問:小兒也是2011年升小一,如我心目中想小兒讀直資/私立小學,但又怕考不到,我亦會申請官津小學"自行階段"收生,我仔仔是世襲生,相信入到的機會都幾高(只是我自己想,因它不是有名的小學)。咁我是否在第 ...

醒目開學勳章 王國長老

係, 係同一件事, 去直資交錢既同時填form, 簽undertaking等, 係教育局規定唔可以唔做
原帖由 easybring 於 10-3-10 04:24 PM 發表
俾左留位費=去註冊

醒目開學勳章 王國長老

係呀, 以我所知, 教育局有deadline俾直資, 要佢地交list上去, so that教育局可以從自行收生中out左果批人出黎, 避免因為處理唔切而出現"註冊左直資但自行又有學生個名, 但其實學生又唔可以去註冊"咁尷尬 <--真係有發生過架!

直資vs私校我就肯定無衝突, 至於可唔可以註冊2間以上直資, 由於當年我女係直資waitlist, 我好心急想知幾時有機會, 咪打去教育局問下當學生註冊直資b, 係咪要放棄之前既直資a學位呢? (有位放出黎至輪得到我架), 果時教育局職員係咁答我"無硬性規定"
原帖由 ziyi 於 10-3-10 03:50 PM 發表
可以這樣說,但通常直資第一輪公布妖生很多時在自行派位之前,除非是後補,而且通常給你考慮註冊的時間很短.

我記憶所及,像HKUGA/EC/LOGOS都是在自行之前公布正選收生及註冊,以2010年的收生, EC的取錄信是在10月底發出,同時在10月底註冊
LOGOS則第2輪面試後(見校長)即時offer,並3天註冊

而根據Charlotte_mom的資料,直資同直資是沒有沖突的.

Charlotte_mom 我沒有打電話去問,但看了你其他的BK回答知道的

醒目開學勳章 王國長老

講真, 哈佛vs牛津都各有捧場客啦
我相信世界上無完美既學校, 貨比三家, 唸下小朋友適合咩, 自己父母想要咩 (從邊方面配合), 有選擇就一定有掙扎架喇, 去多幾間, 聽下感受下, 每個人體會唔同, 真架!

原帖由 mickychow 於 10-3-11 03:55 PM 發表

你講得好啱!不過我就係三心兩意咁仲未揀到自己杯茶,其實我認為自己太多心,一陣又去呢度睇吓,一陣又去嗰度睇下,又覺得呢度幾好,又覺得嗰度幾好,終於咪到而家都揀不到自己認為最適合小兒ge學校! 原先打算考晒 d 直資 /  ...

醒目開學勳章 王國長老

第一輪(自行分配位), 就好似條LINK解釋咁計分, 你可以揀高分既果一間學校去報(例如母校, 或同宗教既學校), 亦可以揀一間自己鐘意但無咁高分既學校(例如你只有15分又想報喇沙, 一樣得架, 誇唔誇區D分一樣咁計, 不過唔夠人高分就預左陪跑姐)

如果第一輪有OFFER就恭喜晒, 如果無就會自動參加第2輪統一派位, 即所謂大抽獎, 今次唔計分ONLY計LUCK, 會有90%位派俾同網申請人, 只有10%FOR誇網學生, 總有一間派到俾你, 不過派第幾志願就要靠運喇, 而揀網內機會會大好多, 明嗎?
原帖由 lsftsang 於 10-5-19 02:00 PM 發表
ho

唔係好明,咁即是幾時才要選校網內的學校?THX。

醒目開學勳章 王國長老

咁是否第1輪得左理想學校,便不用 APPLY 第二輪呢?YES, 你去心儀學校註冊, 就唔會再收到第2輪資料

如果小朋友讀國際 KINDER,但想他入官立或津貼或其他 NON 國際小學,是否都是跟這樣報名玩法呢?YES, 一樣, 到時會賣晒電視廣告架, 留意日期去拎申請表同交就可以了
如果心儀既唔係津貼/官立, 而係私校OR直資, 就要好似考幼稚園咁, 續間留意同報名喇

醒目開學勳章 王國長老

1,2輪當然接到啦, "套餐"黎架嘛
時間係K3開學開始第一輪申請, 9月尾有指定幾日遞表, 11月知結果同註冊, 1月再申請第2輪, 6月頭知結果(大約日期啦)
至於私校/直資, K2下學期開始留意簡介會同報名日期, 大部分係9,10月interview (有d早d遲d), 留意政府規定, 揀直資就要終止政府派位, 而部分私校亦唔俾學校hold住個私校位玩大抽獎的

醒目開學勳章 王國長老

第一輪"自行分配學位"只揀一間, 鬥高分, 佔總學額50%
其餘50%for第2輪統一派位(即大抽獎), 張表分甲部(可以誇區)同乙部(不可誇區), process完甲部至process乙部
原帖由 cpcog 於 10-5-19 07:15 PM 發表
I want to know it would be a lucky draw in 甲部 or not??

醒目開學勳章 王國長老

嚴格黎講, 係住址, 用緊既地址
如果你擁有間屋但又唔係用戶(eg吉既/租左俾人etc), 理論上政府一樣可以話你申報假地址

醒目開學勳章 王國長老

係, 而且政府派位睇"出生", 無計
原帖由 cpcog 於 10-5-20 08:45 PM 發表
it means everythings before the lucky draw depends on the marks... hopeless. :(
‹ 上一主題|下一主題