用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想問怎樣申請小一學位
go

想問怎樣申請小一學位 [複製鏈接]

多謝你哋詳細解釋!我有疑問:小兒也是2011年升小一,如我心目中想小兒讀直資/私立小學,但又怕考不到,我亦會申請官津小學"自行階段"收生,我仔仔是世襲生,相信入到的機會都幾高(只是我自己想,因它不是有名的小學)。咁我是否在第一階段比官津小學收咗,我就唔可以續在直資/私立小學挑選,或者比佢哋取消資格?

唔該晒Charlotte_mom , ziyi !
咁即是話假若津校在自行收生階段已收我仔仔並且"註冊",都不會影響我繼續報考直資/私立小學?
但若有直資小學收了我仔仔並且在直資小學"註冊",咁我就沒有機會在津校申請自行收生,對嗎?
直資/私立是不是都會在津校自行收生階段出結果前會有消息?
會不會同時有多過一間直資/私立小學被收錄?直資與直資之間是不是沒有衝突?

多謝晒兩位詳盡ge回覆!
咁即是話我真係要諗清楚,絕對唔可以三心兩意,要鎖定邊杯係自己杯茶,唔可以好似考幼稚園咁考晒咁多間先,然後自己再慢慢去揀!

原帖由 ziyi 於 10-3-11 10:30 發表
不要得隴望蜀了,如果已有一間唔錯而且適合小朋友的學校,無謂自尋煩惱了
但其實還是可以在統一派位之後叩門,但要看很多因素了.而且機會很少.始終教育局只容許學校每班多收標準的1成的學位.如果是小 ...

你講得好啱!不過我就係三心兩意咁仲未揀到自己杯茶,其實我認為自己太多心,一陣又去呢度睇吓,一陣又去嗰度睇下,又覺得呢度幾好,又覺得嗰度幾好,終於咪到而家都揀不到自己認為最適合小兒ge學校! 原先打算考晒 d 直資 / 私立,等佢哋收我仔仔先考慮,但睇完呢個post之後,發覺我係錯!
想請教你哋用咩準則去幫小朋友選擇你哋認為合適 ge 學校,有咁多好學校你哋點樣鎖定邊d先係你哋杯茶,可否賜教!謝謝!

真係好多謝你哋意見!希望我真係可以走出我路!唔該晒!
‹ 上一主題|下一主題