用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 有冇小朋友係資優加亞士保加既媽媽?
go

有冇小朋友係資優加亞士保加既媽媽? [複製鏈接]

如果有aspergar 只有行為治療沒有藥食的, 但aspergar 一定有一樣明顯叻的.

原帖由 CCHmama 於 10-3-10 14:11 發表

小童群益會和教育學院http://www.ied.edu.hk/aspire/
都有.

原帖由 07mami 於 10-5-26 11:11 發表
請賜教,有什麼course或其他可以治療.thk

努力啦, 有時個小朋友係唔想的, 不過旁人好多時覺得家長無教導, 這真的無耐. 只係家長有心無力.

原帖由 07mami 於 10-5-26 11:56 發表
Thk 甜芋&wawa 我e幫囝囝做左5個月物理治療,幫助不大囝囝d行為依然令我哋非常禁介.不知點好.

Cchmama

其實有無同學商量他的對策.
Check 下學校有無融合教育. 因教育局有資源可申請請教育助理陪小朋友上堂, 同時你仔仔可能有讀寫障礙的問題. 如有可和學校商量加時考試. 如同時有ADHA的問題唯有吃藥處理. 可令小朋友專注, 如果他有情緒問題, 試和學校了解你仔仔上課情況, 看看問題是否嚴重.
你的學校有沒有教育心理學家幫忙, 或輔導主任可跟進, (因班主任年年都會轉的) 可與學校做一個行為表, 寫下他發生事的原固, 這樣容易跟進, 其實學校如能配合是不用轉校的. 轉校反而令你小朋友不安.

原帖由 CCHmama 於 10-6-5 17:12 發表
行為古怪固執,堅持特定既原則,難以合群,喜歡自己玩,冇言語障礙,冇智力障礙,有動作不協調,不靈活,食野好慢,遇到不喜歡的食物,可以即場嘔出來,令人懢介,常受身邊不了解的師長同學不滿.我個仔今年7歲,做左評估,證實左係,不過佢係特優智能 ...

咁樣學校已經幫到他了, 為何佢認到字,但寫唔出呢, 咁打字得唔得呢, 其實寫唔到都算讀障的. 可要求學校考試時有特別安排的.

原帖由 CCHmama 於 10-6-7 22:10 發表
有同學校開過會,見過教育心理學家(由學校提供),我覺得冇咩用,佢地除了常常送d小禮物鼓勵佢,少d批評佢,都冇咩幫到手,佢冇讀寫障礙,因為佢己經能閱讀中學生既小說,而且很愛看書,又快又多字又專心,佢可以完全讀晒d字比 ...

要去職業治療,做感覺統合運動, 同埋要練番佢o的手指的力, 可以做一些手指運動, 泥膠, 撕紙, 砌lego, 拋接球, 大概需時半年至一年, 襯暑假做有多些時間.

原帖由 CCHmama 於 10-6-8 14:18 發表
佢寫唔出字,唔係因為有讀障,而係佢逃避.讀障既小朋友係會將d字倒轉位置及方向,無法背誦及閱讀有困難,會跳字跳行難以集中.
佢可以背書,閱讀順利,只係不愛寫字,因為隻手仔小肌肉發展不協調,好似用交剪,寫字,扣衫鈕都比 ...

我仔仔入小一時同佢評估都係話你同樣的問題, 之後去了私家做了60 個鐘感覺統合, 手眼協調好咗, 平衡好咗, 政府都會同時去, 但真係慢好多. 我仔仔都係寫字慢, 正常6歲可1 min.寫~20 個字, 佢都係5個字. 做完物理治療好咗, 但而家就寫快咗但好撩草, 同倦. 佢英文都OK, 係中文字比較慢.

亞氏保加係自閉一種, 但佢地既IQ係會同平常人無分別, 總好過自閉而IQ低.
你真係試下係暑假同佢做多些運動等佢係小三時書寫會有進步.
但係你又話佢有ADHD, 咁你會如何處理呀.

資優係學校成績唔一定好的,尢其小一,二通常都係默寫多, 所以我相信你仔仔到高年級的時候係理解同邏輯性一定比其他小朋友好. 好多學生係小一, 二默寫好記性好, 到了高小就唔掂,就因為邏輯思維唔掂, 只係填鴨式方式先啱佢地. 香港資優教育好多都要在小三,四先開始有活動,所以你仲有時間的, 不要灰心.
攪好他弱點先.

原帖由 CCHmama 於 10-6-8 22:54 發表
評估中心己轉介去職業治療,不過要等好耐.學校也幫我轉介去扶輪,又係唔知等幾耐...我好心急,搵私家又貴,又怕比人詭.
我太遲發現亞仔既障礙,感覺統合運動最好係0-6歲前做,真係沒想過佢很早便會說話,有交流,有良好邏輯 ...

一個專注力不足, 在佢喜歡做的事係會可以好專注, 無興趣的係無耐性, 我仔仔係唔鍾意抄寫, 佢覺得無意義, 抄來抄去, 作完文又要謄文, 抄一篇唔係自己作既野, 有時作文好主觀的,真係好睇老師文學修養, 所以跟到良師就好, 唔好會改咗小朋友的意思. 香港教育唔好處係跟model answer. 所以真係求學不是求分數好了.

你仔仔如果無過動, 我唸只係ADD 唔可講係ADHD.
如果只係ADD試下係食物方面著手, 食些含OMEGA 3的食物. 亞痳子都不錯的. 不可吃朱古吃及太甜食物. 如果你去睇醫生通常都會叫你試藥, 其實吃藥真係可以改善到專注力的. 真係無改善都可試.

原帖由 CCHmama 於 10-6-9 10:50 發表
好多謝你既意見,冇錯,"攪好他弱點先."

評估報告話佢有ADHD問題,佢係坐唔定,冇興趣既野,很多時會無法完成,如果我陪佢做功課,幫佢計時間,佢會好快完成,當然我仍要不時提佢要幾多分鐘完成一個字,我會以一秒一個英文字 ...
‹ 上一主題|下一主題