用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 王錦輝 vs 培基 vs 恩主教 vs 沐恩
go

王錦輝 vs 培基 vs 恩主教 vs 沐恩 [複製鏈接]

在沙田黎講,WKF並唔係報讀直資嘅首選;咁唔係因為佢只收好少沙田人,而係口碑好一般;校風並無大問題,最起碼比LTF好;問題最主要係教學方面。
我諗WKF大概係Band2頭;你大埔過沙田讀都好方便遮。
最後,唔同意沙田有足夠嘅Band1位比區內Band1學生;D他區就係因為咁諗,好多都跨區去沙田報,造成Band1位唔夠分;仲有,好多區內Band1都表示黎緊會5班縮1班。

原帖由 carcar-bb 於 10-3-19 14:50 發表
十分感謝各位的意見, 聽取了你們的意見後, 我打算先讓兒子參與大抽獎, 如果不幸地入不到大埔英中, 我先再搵直資叩門, 現請問有沒有一些口碑好的直資介紹? 又有無一些叩門秘訣及重點? 我現在要否做些什麼預備功夫? 叩 ...

如果你真係好大信心你個仔係Band1,唔理Band1頭定Band1尾,咁梗係等大抽獎喇。
提你一點,就算直資收左,你一樣可以叩啲Band1官津門。相反,如果大抽獎衰左,D直資亦唔易入,因為嗰日會好大競爭,好多人因為"意外"入唔到Band1而叩直資門。
舊年7月叩門培基幾百人收幾個咋。

原帖由 carcar-bb 於 10-3-23 14:44 發表
想請問一下, 聽講話將全級人數除3, 便可計算兒子是屬於band幾? 我兒子全級人數144人, 兒子考41-50名內, 那他是否屬於band1尾?以他這樣的成績, 我在大抽獎時, 選band1學校是否十分危險, 怕會分分鍾跌落band3? 其實大 ...

你聽講嗰個人所講嘅嘢錯晒;你首先要知你間學校屬于Band幾,教統並無將學校分等級,但一般家長都有共識;Band1 小學一般並無Band3學生,或者係好少。至於Band1 同 Band2學生比例主要睇往年D師兄師姊分班試考成點而定。
Band3小學中Band3學生佔比例較多。
無論如何你學校應該最清楚你個仔係屬于Band 幾,唔好自已估,去問佢哋最好。
有D學生主科全A,但都未必入到Band1學校,因為學校水平低,有D 80 分都叫A。
可能你朋友係講緊全香港小六學生分3份,即係1/3 Band1,1/3 Band2 同 1/3 Band3,咁就啱。

原帖由 Ivy07 於 10-3-24 13:57 發表

當然唔係咁啦,要睇你個仔間學校,政府分配幾多Band 1 學位。 學位會分配到幾多,學校係唔會知的,所以學校會以上一兩年所分配到的Band 1 學額來建議學生,例如上一兩年有80個同學入到band 1,七除八扣(因為可能上年的學兄唔生 ...

中學、小學係冇分Band1、Band2 或者 Band3 嘅,只不過多 Band1 生入讀,就當係 Band1 學校而已。
所謂 Band1 小學由於學校水準較高,每年都有較大量小六學生入到 Band1 中學;同埋因為咁,每年都有好多幼稚園學生慕名報讀,咁佢哋每年揀一D"優質"學生都會容易D;有多D"優質"學生,咁每年小六分班試、TSA都會考得好D;咁一年一年因果循環,積埋積埋,咪越黎越Band1囉。
至於 Band1 中學,因為Band1 小六生有優先權可以先揀學校,佢哋都會揀一D好學校先;到Band1生揀完,厘D"好學校"亦差唔多Full House,咁間中學咪Band1 中學囉。
Band2生由於第二輪先到佢哋揀,佢哋填D"Band1學校"係第一志願根本死硬,唯有填D差D嘅學校,所以厘D"差D學校"只能收"差D"嘅學生,積埋積埋咪就係Band2學校囉。

原帖由 carcar-bb 於 10-3-24 15:29 發表
多謝您們的意見, 那我想問一下, 聽說今年是人口出生率較低的一年, 那會否同樣影響大抽獎的結果? 會否因競爭人數值少了, band 2生都能迫到入band1學校?

因我真唔識點填寫張大抽獎表格. 考師話呀仔係band2頭, 我是否 ...

cckalex 比嗰啲 Link 好有用,係khmama 嘅力作,你好多問題係嗰啲 files 度有答案。
你如果Band2頭,建議你大抽獎填一間Band1尾做第一志願,然後二三志願填Band2頭。有D學校如果你自行、甲部、乙部都填佢就秤鮮D。
大抽獎放榜之前嗰晚其實學校已經有結果,你不妨同班主任攞吓料,睇派唔派到 Band1。如果派得唔好,你馬上準確第二朝叩門,包括叩直資,至於點叩到時再講。

原帖由 carcar-bb 於 10-3-24 22:57 發表
多謝您的意見, 我都聽講話, 自行選校面試後, 再在大抽獎時, 第一志願填返images/common/smilie_expand.gif自選那所學校就會機會大d, 是否屬實? 那我在自選校時選了兩所 band 1學校. 我是否應該在大抽獎填表時頭一二 ...

如果你Band2頭,派到Band1學校有幾個可能,其中:
1) 你以為係Band2,但由於踩界,舊年師兄分班考得好左,你升左呢變成Band1尾;
2) 你係Band2頭,但個隨機冧把好靚,而Band1又有位。
但係,好彩唔係成日有,所以你策略唔好太進取,如果唔係恨錯難返。放間Band1尾在第一志願已經夠。第二、三再放Band1太冒險,隨時派D Band2尾比你,叩門亦唔係實得。
學校一般係前一晚會知結果,但佢地唔可以明示比家長聽,你睇吓點攞料啦;有D班主任"無厘頭"會係嗰晚打電話黎,問小朋友點呀,準備好未呀,諸如此類奇怪的,看似無謂嘅閒話,其實係想暗示比你聽一D嘢。

原帖由 Ivy07 於 10-3-25 13:57 發表
我都聽過有人Band 2 頭入到Band 1尾的中學,而且有些人都建議過,Band 2頭的學生,可以試吓第一志願選心儀的band 1 中學,第二、三選返Band 2 中學。但大抽獎真係講運氣的,我個仔有個同學的哥哥,明明Band 2 頭,都派左去Band 2  ...

我都見過,厘D咪就係大抽獎時填錯嘢,個策略錯左,跟住累到個小朋友囉。
佢Band2頭,如果佢頭幾個志願都填D熱爆嘅學校(包括Band1),咁佢係浪費緊每一個機會;同斷緊自已嘅後路,如果個隨機冧把差D,個結果可以係好悲慘架;要知已知彼呀。

原帖由 Ivy07 於 10-3-26 14:39 發表

如果我無誤解,好似係用成績排隨機號碼的,因為這樣才可以安排次序,所以Band 1 的學生的號碼就可以優先選校。大抽獎分跨區(有三間)屬於甲部,乙部就係自己本區的,只可以選擇自己那一區的學校,所以號碼有分全港及各區的,全港 ...

按照我了解,"隨機冧把"係教處用電腦分配比每個學生嘅ID,比如講:
學生A 個冧把係 00001,佢屬于 Band1,Band1 頭同Band1 尾都無所謂;
學生B 個冧把係 09999,亦係 Band1,仲係Band1 頭添;
無獨有偶,佢地都係報讀名校 XX中學,咁唔好彩係自行度XX中學都唔收厘2個學生;到大抽獎啦,咁電腦一排,學生A就係第一個入到XX中學,由於學生B 個冧把唔靚,佢雖然係Band1 頭,但都要等排係佢之前嘅學生,即係由 00002 - 09998 嘅學生收完,電腦先會排到佢。如果好多人揀 XX中學,XX中學爆左棚都未輪到 B ,咁B 就係大抽獎時入唔到 XX中學啦。
現實係:如果學生B係 Band1 頭,咁係自行收生同埋叩門度,XX中學已經收左佢,因為咁勁嘅學生,係自行階段 XX中學已經知道,並且會即收。
按教處講,個冧把冇人知,係個電腦技術員同好少教處有關人員知道,係咪咁真係天知道。

原帖由 Ivy07 於 10-3-26 17:18 發表

真係超複雜,睇個D間介,仲講到好似睇成績咁,即是大抽獎真係要睇彩數,咁樣編法真係唔公平。玩死D父母同小朋友。

對唔住我真係將簡單複雜化。。。。。唉!

‹ 上一主題|下一主題