用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 對學之園十分失望
樓主: hehe1018
go

對學之園十分失望 [複製鏈接]

我都係07年12B, 我之前都遇過呢d不公平現象, 不過唔緊要啦, 因為呢兩年真係太多小朋友, 入唔到呢d學校唔代表小朋友唔可以成才, 大家放鬆d!  只要小朋友健康快樂唔係已經夠啦咩??  其實成績都係次要!

聽到咁多位mami 既經歷, 都有感而發..
我個囡係0811 既bb , send 左好多封信出去都石沉大海..
唔係話想靠幼稚園去培養我個囡, 係真係無人湊呀.. 工人今年完約, 阿囡又要返學, 真係一濶三大, 如果今年唔入得學, 我就要續約, 到時就算阿囡等出年做大仔, 個工人己經續了約.. afford 變大左好多..

如果可以的話都唔想阿囡咁快要返學..

其實各mami 有各難處..

有時真係好沮喪 , 响香港, 原來有書讀都唔係必然架

我bb都係細仔, 申請n班和k1都遇到不平等待遇, 例如有些幼稚園會分批interview小朋友, 大仔會"in"先, 跟住到年中出生的, 最尾才輪到細仔, 那時學位已經買少見少, 就算有offer, 只係俾到pm給你.

所以, 睇到你地的留言, 我都覺得好angry :evil: , 學校唔夠位分俾細b, 就唔好俾假希望人地, 應該一早交代清楚, 這是誠信問題.

Totally agree, i asked the school teacher in their open day too and they said my 09/08 bb can apply....now i got their " waiting list" letter...so disappointed

剛收到第一間pn班interview通知信, 係TKO Box hill. 真的很開心. 雖然唔一定收, 但總算係有得in.  
各位細B媽媽不要氣餒, 我相信細B都有叻B, 唔收細B嘅學校, 係佢地嘅損失.

呢2年真係太多小朋友喇, 經過舊年既經驗, 我都決定俾我細女(11月)做大女, 因為做細女除非真係好好好smart, 否則一般有名既kinder都唔會收, 好似到小一都仲會輸蝕, 而且佢地d機能, 大小肌肉都唔及大仔大女, 可能會影響佢地對學習既興趣, 所以我都係俾佢做大女, 好過到到都唔收!

其實9-12月出生既小朋友已經好好, 今年唔得可以出年做大仔大女, 我個大女係8月尾小朋友, 今年唔得下年係冇得take2, 呢d仲慘! 不過好彩so far我地都有心儀既學校收左, 各位父母, 為左子女, 真係要俾心機呀!

Mine is also Nov bb, however, I perfer interviews divided into big/small bb, small bb interview later may perform better.
原帖由 shootingstar 於 10-3-16 22:10 發表
我bb都係細仔, 申請n班和k1都遇到不平等待遇, 例如有些幼稚園會分批interview小朋友, 大仔會"in"先, 跟住到年中出生的, 最尾才輪到細仔, 那時學位已經買少見少, 就算有offer, 只係俾到pm給你.

所以, 睇到你地的留言 ...

原帖由 hoihoima 於 10-3-13 23:46 發表
May I know which LH campus you applied for?  Tsing Yi or Hampton Loft or Hung Hom?

青衣個間

見到有咁多位媽媽都有同樣既感受 . 真係難為了媽媽
先講 , 真係唔明d幼稚/幼兒園點解咁鍾意分大細仔 . 細仔依家好蠢咩 ? 唔識做野咩 ? 唔識講野咩 ? 點解係要同大仔比較 ? 大仔入面個個都好醒既 ? 細仔中冇聰明既 ? 大家都係咁學習姐
再講 , 好啦係hk 既正常現象 . 正常現象係指有好多學校講明細仔足歲先in , 先考慮 . 或者請到時先再交form . 咁叫正常 . 而唔係好似依家咁比希望各位爸媽 . 等等等左差唔多半年 , 係比返個絕望你囉

冇錯 . 呢個係呢間學校既政策 問題 !! 師質咁唔得 , 好影響學生既成長

當面試PN時,小朋友大概是歲半,一個歲半的小孩和一個細B(可能祇得一歲)小孩面試,能力又怎會一樣呀!我記得當年小女考PN班,要問數字及顏色,我心諗,佢黎考PN喎,唔係K1喎,點解會考這些東西呢!真係抓晒頭。

坦白及現實地說,若幼稚園有得揀學生,真係有排都未輪到細b。

我都覺得分開大細b面試會公平d, 講真我個仔1歲同歲半所識嘅嘢同專注程度都相差好遠, 呢個唔係蠢同聰明嘅問題, 而係bb發展嘅問題, 當然我哋唔可以否定有部份細b可能個發展真係比得上大b嘅...

再講, 細b根本唔夠歲數入學, 咁點解咁急要in? 學校留番d位俾夠歲數嘅小朋友都無可厚非! 唔夠歲數就等差不多足歲先去考插班, 又或者索性唔讀n1直上k1, 因為k1就唔存在歲數問題, 夠2歲8個月就讀得, 即係即使12月細b都可以入學!

至於大家咁激動, 都係因為學之園前言不對後語, 呢個真係學校本身嘅內部問題, 我諗呢個先係大家唔開心嘅原因!

我都收到信,我bb係8月尾添,差幾日都唔得,我初時都好擔心,但是回頭想一想,算啦,等k1囉,又唔係一定要入n1先成材,其實父母咁嬲間學校,我相信bb都知道架,無謂影響佢地.

醒目開學勳章

原帖由 hehe1018 於 10-3-13 23:25 發表
先講我仔仔係08年10月仔 . 肯定的o係上年開放日時 , 即日交form . 而且仲問埋當日既一位老師細仔會唔會話遲d先in ? 或者要到足歲先in . 個日位李老師回答 "放心 . 我地唔會分大細仔 . 會全部一齊in之後 , 再選出收生 ...

我同你一樣...問佢又話ok...
前幾日寄信黎話唔考慮...
真係"O"左咀...
咁就唔好叫填表啦...

原帖由 wendychiu301 於 10-3-18 15:42 發表
我都收到信,我bb係8月尾添,差幾日都唔得,我初時都好擔心,但是回頭想一想,算啦,等k1囉,又唔係一定要入n1先成材,其實父母咁嬲間學校,我相信bb都知道架,無謂影響佢地. ...

Strongly Agree! My girl  was also born in early Sept,08.

Add oil

所以大家耐心等11月再in啦

原帖由 hehe1018 於 10-3-13 23:25 發表
先講我仔仔係08年10月仔 . 肯定的o係上年開放日時 , 即日交form . 而且仲問埋當日既一位老師細仔會唔會話遲d先in ? 或者要到足歲先in . 個日位李老師回答 "放心 . 我地唔會分大細仔 . 會全部一齊in之後 , 再選出收生 ...

你有無比報名費?

完全同意~! 對呢間學校完全失望, 不過 ,我反而覺得好彩可以見到呢間學校嘅手法, 今次interview 收生安排咁"彈弓口",  萬一入讀後, 佢失驚無神加學費, 改課程...就肉隨針板 ,不過, 實有好多粉絲支持呢間學校...

各位被人定義為"細仔後備b"家長, 唔好失望, 塞翁失馬焉知非福?
總之, 大家都搵到適合心水好學校俾bb. 加油!

唔好意思,見到大家熱烈既討論,我都忍唔住講講先!

坦白講我仔仔係學之園讀緊K1,同埋佢係大仔。佢由PN開始已經係度讀,不過兩年前既學之園都唔係好有名,報佢都係因為近屋企!當時我都有上黎睇下其他人對學之園既評價,當時好多人已經講學之園好明顯prefer大仔(我真係覺得標籤唔好),係開放日既時候,校長都好明言如係細仔,好高成數係唔收,不過都可以報名,keep record黎安排遲D interview,好可能下學期先入學。你個case,唔知係唔係個別老師or staff 有問題?

我唔係die heart fans ....但係我覺得學之園係一間好有心既學校,我個仔唔係好smart既小朋友,但係佢係兩年間由一個俾人話"說話遲緩"既小朋友到而家, be lee ba la 講廣東話,係外國人面前都ok英語對答,同埋可以聽明白普通話(同論少少普通話),學之園都居功不少!!!! 哈哈,不過講笑黎講,希望大家唔好驚,我仔仔係學之園讀左兩年,佢既成長完全無問題,雖然唔可以話係smart kids !!!!!

補充一句,如果細仔家長對學之園盡有興趣既話,以我所知(如果唔啱,請更正我),對於細仔仔,學之園係年尾有一次interview, ok既學生會係下學期插班,我仔仔個年,下學期都有唔少細仔插班生,佢地有d細我仔仔九個月架,不過都好smart!!!!

唔好意思,講多一句,就係希望大家唔好唔開心,每一間學校,就算有幾好既名聲,都會有失策既時候,好似唔會有完美既人一樣!講開又講,希望大家唔好覺得我會因為仔仔係大仔,所以有偏私,其實我盡有個細女,佢真係細女黎架,盡係12月尾尾尾既細女,哈哈!
‹ 上一主題|下一主題