用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 睇完尋晚既[鏗鏘集],大家對英華有無改觀? ...
樓主: sunnygirl
go

睇完尋晚既[鏗鏘集],大家對英華有無改觀? [複製鏈接]

回覆 2# kansang 的文章

家長們看下一集家長的心聲後? how do you know?

I thought the next one was about a Bk baba.

I think the theme 『英華勇士闖星空』and Project E were the first two projects arranged since changed to DSS, (please correct me if I am wrong). If there were only two projects being done, how can she quote other project?

I agree that she is 高調, but if she can push the students to learn in happy way, what's wrong with her?

On other other hand, if she is 高調, that may means she, at least, wants to lead the school to a better and higher stage, which also means she will put some effort on the school development, and I dont see anything wrong.
原帖由 skhparent 於 10-3-15 16:27 發表
非常同意!她太想把英華變成男拔了。如此高調、如此 hard sell,真讓人有點吃不消!每次看她的專輯或訪問,都是重復又重復她的『英華勇士闖星空』。看來這個 top sales要想一些新的板斧了。 ...

原帖由 mamimummy 於 10-3-16 01:17 發表
下次我見sales時, 我會同佢講, 你的presentation skill 真好.  saling technique 升格 presentation skill  .

堂堂一個林校長為什麼 要同補習http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37& ...

多謝這位家長的回應, 兩個posts 已經總結正反雙方的理據, 申報一點是我對這間學校沒有偏好, 以林校長在節目, 報章上的教學經驗, 大家是可以參考的, 特別是"動之以情" 這一招, 對難教的小朋友是有效的, 但是, 知易行難...

現在我所見到的問題是學校的魅力, 知名度, 大多數落在校長個人身上, 好處是在短期之內見效, 不過, 一旦她退休之後, 林校長效應消失, 改朝換代, 其風險取決於建立學校文化時, 根基打得好不好, 這個文化可否源遠流長, 而這點在新校之中是一種很大的考驗.

原帖由 2ling 於 10-3-16 09:34 發表
又係朋友話 .....

還有同事個仔, 親戚個仔....

講真, 我又覺得間學校想收好學生冇問題喎!  佢係唔係想打造成為另一間dbs我唔知, 不過如果佢認為自己有d與眾不同, 想俾家長多d瞭解, 咁未嘗唔係好事呀!  家校合作幾好呀~   不過千祈唔好人地成績唔係好好, 讀咗幾年叫人走就好啦~

我係上年去個英華個簡介會, 有機會同d家長義工傾計, 佢地都好欣賞學校既教學方法, 小朋友亦讀得好開心.

事先聲明, 我個仔連2nd in 都冇...

I don't know if she really wants to promote Ying Wah to the level of DBS. But if it is true, I don't see any problems. HKU is aiming at the top 10 university in the world. My company always wants to be the no.1 in its industry. I would rather prefer to judge on the academic result and student learning life instead of some subjective feelings...  

原帖由 wbmom 於 10-3-15 20:30 發表
第一次聽佢講嘢會好impressed,佢係top-sales人才,不過佢始終都係似一個sales多過校長!我個人不太喜歡她的style,很奇怪D人點會將英華同DBS比,比乜嘢?有得比咩?

...

囝囝小一,佢的確好鐘意返學,一問到佢都會好開心.講起校長佢就微微咀笑,聽落響學校佢的確唔係好多時會見到校長,但係見到之後,返來都好多野講.
我日日有帶返學,亦都好少見到校長,但係佢出現既時候,佢會同學生傾得好開心,亦會帶d公仔去特登引起學生既話題.
好同意上面有媽咪講既,真係唔知大家想要一間乜野既學校啦,校長氹到小朋友好鐘意返學,咁就可能係虛假?

我既感覺,林校長根本就唔係要追男拔,佢想做既,係一間dream school,有男拔既成績,但係更同時非常兼顧學生既品格,仲要係個個都鐘意返學既.你話係野心都好啦,但係的確會係大家都想要既野囉.

好/唔好既老師,我諗唔可以單單用一個字來概括囉.走左既老師未一定就係唔好,但係可能係有同校長唔同既理念呢?例如如果有個老師係好相信嚴師先會出高徒既,咁佢就會唔buy愉快學習既呢一套啦!亦都唔喜歡日日攞住d貼紙去獎俾學生啦!

至於係咪時時提住闖星空呢樣野呢?如果早多一兩年聽佢講talk既話,你就會話:[點解成日講住拯救林木木架?]其實之後就仲有兩年唔同既主題既,係奧運同埋唔記得乜野.到左直資之後,第一年就係闖星空,咁而家聽既話,當然係闖星空啦,係間中先會再聽番林木木既啫,而e計劃就玩到一半,有d重頭戲應該會去到7月先,所以唔講住亦都唔出奇.

http://era-central.blogspot.com/

高曝光,宣傳自己的教育理念的校長,有人鍾意,亦有人唔鍾意。唔鍾意的人唔一定唔贊成佢既理念,可能只係好著眼佢做唔做到,或講一套做一套,甚至做到八成,但係放大睇另外兩成。

其實英華教學都好傳統,只不過有d主題遊戲鼓勵小朋友學習。一樣有功課默書考試壓力。

真正愉快學習,可能只在國際學校或者其他新校(培僑、蔡繼有等)才有。

高調校長鏡頭背後,是一位喜歡直接接觸小朋友的校長而已。

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 MuiPig 於 10-3-15 15:40 發表
我朋友個仔讀緊四年班, 佢話好少有機會見到校長, 但係好奇怪校長每次都講到成日會見d學生咁.

我諗.. depends on 佢係咪校長揀過嗰批小朋友
我聽親戚講, 佢個仔P2, 有時學校要post d相, 會有佢份.. 校長讚過佢好可愛.. 會follow up 佢嘅近怳

問題就是實幹實事, 默默努力. 學生的成績將來是有目共睹的. 讓學生用自己的成績去證明學校,校長,老師及自己的努力才是值得欣賞的. 辦學及理念都是長時間的工作, 決不能急功, 所有學府都是講近要"幾"多年的計劃去實務一個目標. 而不會高調. LS, DBS, DGS...都是多年努力由無人讀到趨之若鶩. 但記得也不是"多年教育生涯"的一個半個的成果.

出過名的人都怕出名而明白平淡的可貴.想要有名氣, 又要有成績, 又講開心學習....但又想利用這手法與目標好難讓人覺得舒服.小朋友好多野唔識分. 比粒糖同比碗飯的分別.

原帖由 hifing 於 10-3-16 13:36 發表
I don't know if she really wants to promote Ying Wah to the level of DBS. But if it is true, I don't see any problems. HKU is aiming at the top 10 university in the world. My company always wants to b ...

我唔係好清楚國際學校既運作,教學情況,學生係咪"真正愉快學習".只可以就我所知既講,就係我囝囝的確好愉快咁樣去返學,亦都好愉快咁樣做功課,溫書預備默書測考.咁樣我已經好滿足啦!

至於有默書測考既壓力,係好定係唔好?愉快之後又點呢?我諗係一個學問囉!
原帖由 Kanba 於 10-3-16 14:35 發表
高曝光,宣傳自己的教育理念的校長,有人鍾意,亦有人唔鍾意。唔鍾意的人唔一定唔贊成佢既理念,可能只係好著眼佢做唔做到,或講一套做一套,甚至做到八成,但係放大睇另外兩成。

其實英華教學都好傳統,只不過有d主題遊戲鼓勵小朋友 ...
http://era-central.blogspot.com/

原帖由 Era 於 10-3-16 15:02 發表
我唔係好清楚國際學校既運作,教學情況,學生係咪"真正愉快學習".只可以就我所知既講,就係我囝囝的確好愉快咁樣去返學,亦都好愉快咁樣做功課,溫書預備默書測考.咁樣我已經好滿足啦!

至於有默書測考既壓力, ...

again, 我個仔都係連2nd in都冇, 不過我覺得以學校依家既明氣, 根本不用再作此高調既宣傳; 就算校長係做戲, 都要佢係用時間同肯去做, 這總比一般學校的只坐在校長室, 高高在上的好. 就算只有一少數學生有此待遇, 總比一個都冇好 !
這純係個人經歷及感受, 我當日同亞女睇依個節目, 佢都話如果佢係男仔就好, 因為有機會考依間學校 ! 當時她的眼神是流露着既羨慕又失落的樣子, 作為家長就可知她心裹既感受吧 !

原帖由 mamimummy 於 10-3-16 14:58 發表
問題就是實幹實事, 默默努力. 學生的成績將來是有目共睹的. 讓學生用自己的成績去證明學校,校長,老師及自己的努力才是值得欣賞的. 辦學及理念都是長時間的工作, 決不能急功, 所有學府都是講近要"幾"多年的計劃去實務 ...

It is difficult to get appreciation from everyone as different people have different opinions. When comparing to some elite schools such as DBS/St. Joseph, there are more news and PR activities about them recently. I have no particular affection or connection to Ying Wah, but I think it should still be one of the recognized schools in HK. Afterall, Ying Wah's future performance will tell by itself in the end.

人怕出名豬怕肥.  校長出 show 使我想起 「志雲飯局」.

我個囡既幼稚園同學因為成績唔好又唔夠專心被勸喻轉校, 所以我諗包容性並唔係表面上睇到咁.

原帖由 Daisy媽咪 於 10-3-15 14:28 發表

其實我都好想知佢係學校係咪真係言行一致. 佢每次訪問或者講talk 都好有感染力. 如果佢講同做既係一致, 作為佢既學生, 尢其係非傳統聽教聽話果種, 可能會好幸福, 因為佢既包容性好似好強.

我問亞女佢學校既校長係咪咁 ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 小曳人 於 10-3-16 14:54 發表

我諗.. depends on 佢係咪校長揀過嗰批小朋友
我聽親戚講, 佢個仔P2, 有時學校要post d相, 會有佢份.. 校長讚過佢好可愛.. 會follow up 佢嘅近怳

我啱啱上網睇返..
好surprise~ 一開始就聽到熟悉嘅聲音, 然後係熟悉嘅樣!
睇嚟校長真係幾鍾意呢個小朋友~

咁佢阿媽都無作大~

希望阿仔可以第時同uncle做校友啦~

我相信鏡頭裏,學生們活潑開朗的笑容是真的,校長落手落腳做咁多野.睇得出有心搞好間學校.好過有D校長,默守陳規乜都唔做,搞到要殺校.

醒目開學勳章

但亦有好多學校做咗好多野+好有心, 可惜仍收生不足, 搞到面臨殺校, 就好似早兩年的鮮魚行, 來年net 11的上環新會商會學校.....等!!!

原帖由 October. 於 10-3-16 22:36 發表
我相信鏡頭裏,學生們活潑開朗的笑容是真的,校長落手落腳做咁多野.睇得出有心搞好間學校.好過有D校長,默守陳規乜都唔做,搞到要殺校.

原帖由 臻媽 於 10-3-17 04:32 發表
但亦有好多學校做咗好多野+好有心, 可惜仍收生不足, 搞到面臨殺校, 就好似早兩年的鮮魚行, 來年net 11的上環新會商會學校.....等!!!

鮮魚行校長比起英華校長
更令人敬佩!

原帖由 臻媽 於 10-3-17 04:32 發表

‹ 上一主題|下一主題