用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 番禺會所華仁小學 想問入香港華仁小學, 讀邊間幼稚園有幫助呢.. ...
go

想問入香港華仁小學, 讀邊間幼稚園有幫助呢.. [複製鏈接]

想問入香港華仁小學, 讀邊間幼稚園有幫助呢..
   1    0    0    0

好似最多係維多利亞,年年都十幾個.

原帖由 Little_cy 於 10-3-15 11:29 發表
想問入香港華仁小學, 讀邊間幼稚園有幫助呢..
無知是福

關乜事呢? 華仁係津校...讀邊間幼稚園無影響....
又或者咁講... 讀維記的小朋友, 佢地父親係舊生 or 佢地大部份係有宗教分囉... 又或者係計分法裡面最高分的組合...
如果以抽奬計... 會唔會維記多人揀華仁做第一志願...所以百份比咪多d囉...
總之一句, 津校唔駛睇幼稚園..唔好俾人 "昆"

有一千萬個可能,維記每年入十幾個係事實.....

又或者有d你冇提或你想不到呢?

原帖由 didikoko 於 10-3-23 09:18 發表
關乜事呢? 華仁係津校...讀邊間幼稚園無影響....
又或者咁講... 讀維記的小朋友, 佢地父親係舊生 or 佢地大部份係有宗教分囉... 又或者係計分法裡面最高分的組合...
如果以抽奬計... 會唔會維記多人揀華仁做第一志願 ...
無知是福

我無話你講的唔係事實...華仁每年收120人, 60個位(30 for am & 30 for pm) for 第一輪(自行收生), 60個位(30 for am & 30 for pm)for 第二輪(大抽奬)... 咁維記有咁多分校, 有十幾個入都唔係奇, 只係唔係因為 "維記" 而收囉... 第一輪的話, 係佢地有好多因素(舊生/信仰/校董等)令佢地夠分入到...今年有廿分都唔一定入到...20分個d都係要靠運氣...除非你有 25分or above....我有幸入咗, 但係我小朋友唔係維記囉...可能佢其餘大半班同學仔都係"維記"都唔定....

第二輪的話, 係佢地夠運...

至於叩門...我估都係得十個位到, say 上下晝班每班多三個位..一級有兩班..即十二個位囉...可能維記叩門個d都收, 咁咪靠 "維記" 個名囉

原帖由 brian61950 於 10-3-23 19:37 發表

王國長老

維記每年入十幾個係事實,
佢地識揀人收亦係事實,
我個仔都係維記舊生,
當年入表考維記,
要填父母讀邊間小學,
亦要填係咩宗教,
我個仔係細仔,但都順利入讀維記。
亞仔既同學當中,好多父母係名校舊生,
我老公都係華仁舊生亦是教友,
亞仔25分入讀華仁,入到全靠夠分,
同讀邊間幼稚園一d 關係都無。

原帖由 brian61950 於 10-3-23 19:37 發表

麟媽媽

For the lucky draw, my son has 15 points in the first round (I live in net 12) but it was failed for the first round and the second round (for A & B part) I choose Wah Yan as 1st (if I fail in this part - the result will be announced on 15 June).  Have I the chance to knock the door and when? Is need to bring the portfolio? Due to its internet have no information (the knock door date).

王國長老

lamlauanita,

華仁一向無公開招收叩門生架喎,
所以如果你想叩門,
我諗可能要自己寫信自薦了。

Totally agreed with your points...Thx for clarify.

原帖由 麟媽媽 於 10-4-6 23:28 發表
佢地識揀人收亦係事實,
我個仔都係維記舊生,
當年入表考維記,
要填父母讀邊間小學,
亦要填係咩宗教,
我老公都係華仁舊生亦是教 ...

原帖由 麟媽媽 於 10-4-8 16:44 發表
lamlauanita,

華仁一向無公開招收叩門生架喎,
所以如果你想叩門,
我諗可能要自己寫信自薦了。

麟媽媽,

請問如果叩門的話, 通常是自行派位之後, 還是6月之後?

謝謝!

華仁收生

麟媽媽,

我想請教一下您,我兒子是天主教徒,daddy是華仁小學畢業生,可以有幾多分數呢? 還有什麼條件會有分數呢? 那裡可以得到華仁收生資料?

Joanna

佢地識揀人收亦係事實,
我個仔都係維記舊生,
當年入表考維記,
要填父母讀邊間小學,
亦要填係咩宗教,

原帖由 joanna_07 於 10-9-27 16:34 發表
麟媽媽,

我想請教一下您,我兒子是天主教徒,daddy是華仁小學畢業生,可以有幾多分數呢? 還有什麼條件會有分數呢? 那裡可以得到華仁收生資料?

Joanna

...

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1511/2011%20lft%20c.pdf
請參看計分辦法準則

JJPAMA

謝謝腸教﹗請問今年情況是否25分足以取得學位?

Joanna

佢地識揀人收亦係事實,
我個仔都係維記舊生,
當年入表考維記,
要填父母讀邊間小學,
亦要填係咩宗教,

thanks for telling us the truth!

如果我係幼稚園校長, 我都會揀一D來自名校的父母以及有宗教背景的學生, 因為唔理教成點, 已肯定這些學生能入到高質素名津校.

回復 3# didikoko 的帖子

萬分認同
‹ 上一主題|下一主題