用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

DEL. [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

睇budget啦, 跑馬地當然好住, 但港島區d樓真係貴到唔係人咁品, 我住spk隔離d 40年舊樓, 而家都升到500萬了
afford得到大坑道/渣甸山上面都好住架
銅鑼灣/灣仔會方便, 不過大塵同嘈
如果budget有限可能就要搬遠d (東區), 鴨利洲海怡都多人揀不過留意交通, 我自己唔係太鐘意
原帖由 eggmama 於 10-3-17 03:24 PM 發表
if moving for SPK, seems Happy Valley is the best location, but so expensive. Any comment on this?

醒目開學勳章 王國長老

上網SEARCH過, FOR我座樓(以40幾高齡), 高層550'維園景, $13800
http://www.gohome.com.hk/
原帖由 eggmama 於 10-3-17 04:00 PM 發表
Yes, you are HK mommy. Do you mind share that 40 years old building is spacious? I mean around 10-15K can rent how BIG?

醒目開學勳章 王國長老

that's not true
st paul的確係有d well off家長, 但我住附近亦見唔少係搭巴士/電車返學的
唔好唸太多了
by the way, 有樣野想各位準家長留意, 我自己作為街坊就真係頂唔順, st paul有d校巴/保母車(我唔肯定, 但成車都係sp學生)竟然可以o係司機位隔離搭塊木板就坐幾個小朋友(多數係幼稚園學生因為細粒可以坐多幾個), 無安全帶(無可能裝到啦), 如果有咩e郁, 真係成班飛晒出街, 我唔明點解d家長/學校可以容忍到
如果有需要搭校巴返學既家長, 記住先留意校巴情況喇
原帖由 eggmama 於 10-3-18 07:50 AM 發表
GCCC1231 & Charlotte_mom,

Thanks for your information. Think even have great luck get into SPK/SPC, there are many rich schoolmates...pressure...

醒目開學勳章 王國長老

真光係無校車去tko架, 不過以我所知都有唔少學生搭保母車, 你可以打去校務處睇下職員幫唔幫到你搵聯絡
原帖由 zannawong 於 10-3-21 01:41 AM 發表
真係呀! 我都未知搬好定係點...因為知無校車嚟將軍澳..要去北角先有校車..而且係最早上車..最遲落車果批! 如果街車..要自組囉..但都係最早上車..最遲落車架!
致於聯絡邊位我都未知喎..要等學校出咗校車表先知道!
所 ...
‹ 上一主題|下一主題