用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會基恩小學 基恩算是傳統式小學嗎?
go

基恩算是傳統式小學嗎? [複製鏈接]

各位基恩的家長,我有一事要請教

我想幫我的兒子轉學,因一、二年級兩次家長觀課都發現他無精打采,兼呵欠連天,上課完全是浪費時間。

問他原因,他說一是感覺無聊,二是覺得每天上學都特別疲勞。我一點都不怪他,我坐了兩堂課都覺得累,況且小孩子要連坐三堂課,老師講得中規中矩,並不吸引人,小孩子憑什麼會認真聽呢?

我給他報讀的這所小學是一家傳統小學,近兩年口碑比較好(可能和中學派位結果有關吧),主要是考慮離家近,另外學校所處的環境不錯。

但初開學,我對這家學校的感覺已經很不好,首先是早上的集會,學生都站在禮堂,宣佈一些雜七雜八的事情,用去差不多25分鐘,據說香港的學校都是這樣,我很難接受,因我一向認為早上的時間是特別寶貴的,用來晨讀或是運動都非常有益,不明白為什麼要浪費時間在集會上。

第二個感覺不好的是學生一天的上課時間只有兩個小息時間,而且不能自由活動,必須排隊到禮堂集合,上課三節課一個半鍾是沒有間歇的,學生很容易睏倦,還有就是對學生約束很嚴格,集會時要站直,不能講話,平時走路時也不許跑跑跳跳,有一個校務人人員天天黑著臉走來走去訓斥學生。

我的兒子成績還OK,年級前10名,也不知怎麼考的,反正感覺他上課都在發白日夢,根本沒學到多少,不說浪費了大好光陰,我更擔心對男孩子的身心發展是很不利的。

所以我希望能幫他轉一所學校,只要求氣氛比較輕鬆愉快,紀律不那麼嚴格,教學方式具啟發性,成績怎麼樣都是其次。

我不知道基恩符合我的要求嗎?希望基恩沒有早上的集會,課間和小息時能讓孩子在操場自由活動下,上課時不要照本宣科就行了。
   0    0    0    0

轉校真係一個唔容易ge決定,因為小朋友要離開自己ge朋友,到新ge學校某d問題可能仍然存在,所以真係要三思。

我覺得如果返學為小朋友造成困擾,如小朋友已盡力但功課壓力仍太大,0係甘情況下先考慮轉校ge問題。
如果唔係,不妨多了解小朋友ge需要,幫佢適應間學校,叫佢睇多d學校ge優點,唔好reinforce學校ge缺點。
因為有時候人要學習改變,有時人要學習適應,人要知道兩者ge分別,甘將來面對逆境時人先知道點面對。

不妨同仔仔傾傾ar,
1. 有0羊科佢最鐘意上ge呢?
(甘你會知道邊科引發到佢興趣,個老師應該唔錯,你又可以幫佢係坊間搵d 0野學,發揮佢ge潛能。
另觀課時老師表現中規中矩,唔代表佢平日教學都係甘。我仔仔講有老師好幽默,但見到家長個老師好正經ga。)

2. 2年0黎佢最鐘意邊個老師呢?
(甘你會知道有老師錫佢,而個老師ge教法亦吸引到佢。)

3. 係未一個星期要5日集會呢?抑或有時集會,有時做其他0野呢?集會內容除左報告仲有0羊呢?
【事實上好難想像如果5日都有集會,邊0黎甘多報告呢?】
(另外,基恩都有集會ga,不過唔係日日。因為豬流感,而家改晒係教室,內容係針對個個月ge主題,由老師、高年班分享。另外,每星期都有2節晨讀課。)
(我個人覺得只要時間唔係太長,集會係有教育意義,就係尊重場合要站好安靜,明白自己係團體一部分。有感而發,而家成人都唔多尊重某d場合,君不見家長會時有家長唔將手機改震機,鈴聲四響下仍在座位中談電話,教導小朋友尊重場合,有適當ge禮儀真係有此需要。)

4. 小息他會做什麼?會否除了列隊外還有其活動呢?其他小朋友會做d 0羊呢?
(你會知道佢係未合群,以及小朋友興玩什麼玩意。
基恩因為豬流感,而家唔使排隊上教室,打鐘後自己番教室。)

5. 係0羊情況下學校唔比小朋友跑呢?
(haha,基恩呢年就因為係走廊樓梯跑出現過2次意外導致有人要留院,自此老師都唔比佢地跑。)

6. 三連堂ge時候仔仔會點呢?會唔會有d堂上3連堂都唔悶ga?
(基恩都有3連堂)

7. 問問仔仔最好朋友係邊個,佢地平日會做0羊?
(你會知道仔仔朋友ge性格。
仔仔返學,同朋友相處係重要ge一環。如果真係轉校,佢就要離開d朋友gala。)

個人覺得無論點唔鐘意間學校,千祈唔好係小朋友面前講,甘會影響小朋友返學ga心情。唔到真係轉校,亦唔好同小朋友成日提起,以免佢更唔鐘意間學校。

小朋友升小學好關鍵,小朋友除左學學科知識,更重要係學習學習方法同態度。呢個時候佢要知道自己有0羊強項,甘會叫佢有自信;佢要知道自己有0羊缺點,叫佢可以謙虛。「自信」同「謙虛」係學習、改進ge關鍵╴如是我信。

資料方面只可以提供甘多

仲有一樣,談到仔仔上課打呵欠,想多問一句,仔仔晚上會否太晚入睡呢?

謝謝樓上媽媽這麼細緻地回答我的問題

其實轉學這個念頭閃過幾次,但正如你所說,這不是個容易的決定,如果香港的小學如我們這家一樣大同小異,那就沒有必要讓孩子再去適應一個新環境了。

學校的這些問題一早就有,但我的想法也是讓孩子多去適應環境,而不是要求學校盡善盡美,這次又轉這個念頭就是因這此觀課而起,一個鐘頭下來我很強烈的感覺就是孩子在學校基本上是浪費時間,孩子對上課內容完全無興趣,上學是在混日子,對於這麼小的孩子來說,是件很可怕的事。而且我一點也不怪孩子,我明白孩子對課堂沒興趣完全不是孩子的問題。

更可怕的是做為家長的幾乎是沒有辦法可想,我完全沒有能力讓孩子脫離這個教育體系,我也相信多數香港的學校都差不多,轉學是沒什麼意義的。

有媽媽和我有同感嗎?我的小孩天資很好,這樣浪費時間真是可惜。

還有啊

學校基於安全和秩序的理由不讓孩子跑跑跳跳,不給他們自由活動的時間,或可以理解,但都是非常不對的,不知道他們想培養出什麼樣的學生,機器一樣的嗎?

尤其是男孩子,在這樣的學校裡,他的精力和活力如何發揮呢?他會成長成什麼樣的男人呢?象女人一樣的嗎?

好象有點明白香港為什麼會有點陰盛陽衰了。

媽媽為小朋友著想,有時候真係會有唔知點做ge感覺……

如果仔仔係某方面有天份,可唔可以課餘後比多d有關活動佢呢?畢竟學校係普及教育,好老師都未必可以發掘到每個小朋友ge強項。

或者有無想過直資學校呢?直資學校彈性比較大,同津貼學校有d唔同。

小朋友細細個,最重要係有好奇心同上進心,如果課內外都唔能夠刺激到佢,真係叫人擔心ga。

原帖由 sweetsue 於 10-3-21 21:06 發表
謝謝樓上媽媽這麼細緻地回答我的問題

其實轉學這個念頭閃過幾次,但正如你所說,這不是個容易的決定,如果香港的小學如我們這家一樣大同小異,那就沒有必要讓孩子再去適應一個新環境了。

學校的這些問題一早就有,但我的想法 ...

我都無留意tim……

但睇仔仔同佢d朋友都ok wor,一個星期2堂體育,休息時間可以到有蓋操場打乒乓球,男仔如果有參加課外活動,就再多1-2日活動(如小網、童軍、籃球、足球……)。係活動度,除左有肢體運動外,佢地仲學識點同人相處。而由於男女喜好不同,小息ge活動就有更大ge分別,男仔都好man ga。

男仔係咪好sissy,其實係咪要睇埋小朋友天生ge品性、學校ge教育、家庭ge氣氛呢?同一間學校,學生遵守相同ge校規,接受相同ge教育,但都會有學生好sissy,亦會有學生好bully,各類型學生都會有。
反而會唔會一間學校可以令學生感到自信,有禮貌,合群,有求知慾,有創意,成為一個主動ge學習者(當然身體健康都好重要),已經唔錯呢?

明白做媽媽ge困擾,真係怕自己ge決定誤左小朋友,希望你可以幫小朋友搵到合適小朋友ge學校。祝福你。

原帖由 sweetsue 於 10-3-21 21:15 發表
還有啊

學校基於安全和秩序的理由不讓孩子跑跑跳跳,不給他們自由活動的時間,或可以理解,但都是非常不對的,不知道他們想培養出什麼樣的學生,機器一樣的嗎?

尤其是男孩子,在這樣的學校裡,他的精力和活力如何發揮呢?他會成長成 ...
‹ 上一主題|下一主題