用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 死啦! 阿仔話唔想返學校
go

死啦! 阿仔話唔想返學校 [複製鏈接]

我阿仔今年小二, 佢上星期發高燒, 有三日沒有返學 (考試tim).

今星期一開始返學喊, 唔想返學校.
但佢之前好喜歡返學.

點算好?  
   0    0    0    0

是否比得太多壓力佢?或原本對返學唔抗拒既佢,因為考試面對太大壓力所以寧願留在家中唔願返學?同埋佢點解會發高燒?是否功課太多?或因為考試要溫習?

其實小朋友仲細應該注重培養佢對學習既興趣,而不是學業成績,如果佢有興趣學自然會學得好,成績自然會好。

依家嘅小朋友讀書壓力真系好大架!
我哋作為家長嘅應該都要多D稱讚佢哋同佢哋溝通多D囖...
要小朋友學嘢,最緊要學翻佢哋有興趣嘅嘢!!如果無興趣,點學都無用!!

唔洗補考及唔計分佢可能即刻笑呢!
無知是福

原帖由 brian61950 於 10-3-18 17:39 發表
唔洗補考及唔計分佢可能即刻笑呢!

呵呵..不過其實我會同個女講..成績唔系最緊要架...最緊要系已經盡咗力!!!成績唔可以代表一切架!!

其實最重要係個細路仔對學習有興趣,為學習而學習,而不是為成績而學習。通常傳統教學裡面成績最好果班都唔係資優生,反而係平時唔溫書,上堂唔留心,但成績又不過不失果班先係資優生。

有無想過點解會咁樣?因為成績最好果班通常是視覺功能高,閱讀能力強,但全腦智能又不算突出果班,所以佢地能夠忍受片段式學習,同時又能對閱讀過的文章有深刻的記憶,因此考試成績好,但並不代表佢地確切明白所學到的知識,更無法知道能否將所學到的知識運用在工作上,而且學業成績好的人未必能找到好的工作。

一般資優生全腦智能都高,腦部十分活躍,學野快,因為好快學到,覺得無難度,所以好快厭倦傳統教學既重複性學習,上堂亦難以集中精神,因腦部轉得快,需要多點互動及對學習有追根究底的精神,對不明白的內容自然沒有動機去學習。但呢類學生因為學習能力很高,即使沒有花太多時間去學習但成績仍不過不失。即使成績不是最好的一班,但搵工面試需要的就是轉數快,懂得隨機應變,及多角度思考,所以搵工自然難唔到佢地。

家長因應小朋友的能力培訓小朋友校外的興趣班,例如需要多動腦思考,能夠訓練手部靈活的,有幻想空間的,有關邏輯推理的,多小朋友參與的興趣班,除了訓練佢多用腦之外,還可增強佢既人際溝通。

1.)象棋/圍棋
2.)手工藝班/繪畫
3.)樂器
4.)運動
5.)DRAMA
6.)魔術
7.)寫作班

你之前是不是講過一D好驚人的說話赫親佢丫!

have to find out the reason

Need to find out the reason; child is simple; as you said he has sicked for a few days and maybe you take care of him very well, he does not want to leave you.  So does not want to go school.

so need to talk to him to understand his case and tell him the reason behind.

‹ 上一主題|下一主題