用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 BB唔肯睇Flash Card, 可以點
go

BB唔肯睇Flash Card, 可以點 [複製鏈接]

1    0    0    0

Don't give up ar...
你bb幾大, 同埋你係點樣比bb睇..?

醒目開學勳章 貢獻勳章

我個b都唔睇架~ 試咗幾次, 唔同月齡啦~ 我覺得自己好"變態+無癮" 就放棄咗flash.. 改咗慢慢讀同佢玩
簡單d講就係玩字咭而唔係flash card
效果好好~

個人意見: 唔同人可能接受唔同嘅教學法, 小朋友個個都唔同, 又點可以咁機器式咁操作"教育"呢樣嘢呢?

最後.. 我用咗個近似蒙特梭利嘅approach.. 小兒e+對文字好敏感, 過目不忘, 無用字咭都好快認得哂d日文假名! 有心機時, 可以一口氣睇大半本未睇過嘅基礎漢語500, 之後係會認得架!

我套發聲咭係連埋點讀筆, 可能有聲又有支筆比佢玩啦, 仔仔都成日自己拎疊咭黎讚.
Caca & Baby Caron

4個月suppose耳已好靈敏, 眼對紅色/黑色又好敏感, 你大可以自己做d 大既卡, 起碼要有a4紙咁大比佢睇, 試一試佢... bb起碼玩3-4日佢先知道發生咩事..但唔好放棄, 實有樣野係啱你教佢既~

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 Summer96 於 10-3-19 09:57 發表
其實字咭同flash card唔係一樣咩?不過係睇嘅速度唔同?定係字咭有圖畫?

我阿b四個月大

其實我個case有d怪..
bb唔睇standard size嘅字咭(flash) , 反而肯玩ybcr嘅字咭
係呀~ 唔flash, 我個仔對flash嘅字咭無興趣
認到字之後, 我地先俾佢睇圖咭, 都無問題, 記到~

其實你個b得4mth, 遲d再試試囉~

b b 唔睇就唔好勉強了, 會弄巧成拙

閃卡唔係全部小朋友都啱架.

原帖由 Summer96 於 10-3-18 13:49 發表
一睇card就擰歪臉,是否要放棄?

大家唔好咁快教小朋友(1-2.5歲)認字呀,有些學說話要教左小朋友認知個世界先,俾多d想像空間佢,你們咁快教字,會影響小朋友的思維,令到佢出街只係認字,而唔理身邊周遭事物,要認字,留番返學至教,我的小朋友初時好似你們咁,一早識哂a-z,1-10,但係而家發現係無意思,小朋友你俾什麼佢就吸什麼,你教佢點樣認識天氣,身邊的人和事,好過係咁叫佢認字,而家我的小朋友好喜歡看圖書,在繪本中看出很多東西(不是字),我很興幸我一早無再同佢玩flashcard之類的認字教材,是很影響小朋友的想像空間的,東西是實物,有質感,有color,有味道,而文字只是呆板的東西,請3思

原帖由 anteater 於 10-4-18 07:31 發表
大家唔好咁快教小朋友(1-2.5歲)認字呀,有些學說話要教左小朋友認知個世界先,俾多d想像空間佢,你們咁快教字,會影響小朋友的思維,令到佢出街只係認字,而唔理身邊周遭事物,要認字,留番返學至教,我的小朋友初時好似你們 ...

好有同感, 我都開始擔心我bb, 佢認字係好叻, 不過, 佢唔鍾意玩玩具同埋比較細膽.
識得多字又點呢....出到街只係0係度讀字, 返playgroup有新玩意又細膽唔敢試. 所以bb唔鍾意睇字咭就算啦, 放鬆d, 比多d益智既玩具比佢玩先啦.

我自己就冇用過flashcard.
我諗本來用 flashcard 未必好大問題.重點係父母的重視程度.如果用flashcard 一日應該 flash 少過15min. 咁你有冇放返精神同心機去陪小朋友玩玩具,或帶佢去公園玩. 如果小朋友發現只有認字時才得到大人的關注同鼓勵,慢慢他可能對其他的活動失去信心和興趣.

原帖由 咖央 於 10-4-19 10:49 發表

好有同感, 我都開始擔心我bb, 佢認字係好叻, 不過, 佢唔鍾意玩玩具同埋比較細膽.
識得多字又點呢....出到街只係0係度讀字, 返playgroup有新玩意又細膽唔敢試. 所以bb唔鍾意睇字咭就算啦, 放鬆d, 比多d益智既玩具比 ...

kfy,
其實我唔係用杜x那些閃咭, 我係買好多英文生字書教bb認字, 係有真實圖片同有生字既書, 但佢都係鍾意睇字多過乜.

日頭bb由老人家湊, 佢地都有好多英文書教bb, 返到黎我又教, 變左成日都係0係度識字, 公園不嬲都有去架, bb竟然0係度認地下既英文字,0係lift數1-2-3-4.....

我而家都唔再花咁多時間去教字,  而家多左同佢玩下其他玩具, 鼓勵同教bb玩玩具都花唔少時間

Hi, 由於老人家都未必係自己想那種教法, 我比個女去跟住同屋苑的私人老師教, 佢幾好,又細心, 女女好快認到d 字, 又方面接送,我都放心. 呀女都玩得好開心。一定好過玩flash card....唔好玩gum多flash card, if 小朋友討厭左學習, 到時就煩la....  

原帖由 咖央 於 10-4-20 14:57 發表
kfy,
其實我唔係用杜x那些閃咭, 我係買好多英文生字書教bb認字, 係有真實圖片同有生字既書, 但佢都係鍾意睇字多過乜.

日頭bb由老人家湊, 佢地都有好多英文書教bb, 返到黎我又教, 變左成日都係0係度識字, 公園不嬲 ...

我的小朋友同你的一樣,去到公園唔玩,只係認地上的英文字同數字,我諗每個小朋友都有唔同的特質,因材施教才是最重要,如果發現方法有問題,做家長可以及時糾正,不樣事情錯下去,已經係好好了,我同你一樣,唔想再把重點放在認字身上,始終真正的意義是想小朋友從日常生活中體驗多過填鴨式的教法,在這裡發表只是想大家思考下

原帖由 咖央 於 10-4-20 14:57 發表
kfy,

日頭bb由老人家湊, 佢地都有好多英文書教bb, 返到黎我又教, 變左成日都係0係度識字, 公園不嬲 ...

then don't use flash card lol,,,,use other methods
‹ 上一主題|下一主題