用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2007出生bb---重讀定出年再考過
go

2007出生bb---重讀定出年再考過 [複製鏈接]

0    0    0    0

睇下你阿b本身性格, 如果本身係成熟和自專心重既, 就唔好repeat啦 ! 如重係bb性格既, repeat就無問題.

原帖由 a-burberry 於 10-3-18 23:22 發表
hi all:

請大家比d意見,

呀b今年考唔到心儀幼稚園,
我想比佢讀住考到個間先, k1--3歲 2010/9月
讀到出年,再考心儀個間學校,(重讀k1 or 插班k2)

如果諗重讀,你最好問清楚你心儀幼稚園收生requirement,有d好似培正咁,出生日期由9月至第二年嘅8月(e.g.Sep2007-Aug2008);KV收生出生日期由10月至第二年嘅12月(e.g. Oct2007-Dec2008)。間間唔同,要check清楚,唔係白等一年先知就無謂。

原帖由 a-burberry 於 10-3-18 23:22 發表
hi all:

請大家比d意見,

還要留意心儀小學也可能有同樣問題.  到考小學時才發現便失望了.

原帖由 chingchingb.ma 於 10-3-19 08:46 發表
如果諗重讀,你最好問清楚你心儀幼稚園收生requirement,有d好似培正咁,出生日期由9月至第二年嘅8月(e.g.Sep2007-Aug2008);KV收生出生日期由10月至第二年嘅12月(e.g. Oct2007-Dec2008)。間間唔同,要check清楚,唔係白等 ...
~easybring~

如是12月細b都可考慮重讀, 如不是超細b就唔好了

回覆 2# a-burberry 的文章

Yeee... you son is same birthday as my daugther

My girl was also born in Sept 2007.  Would let her continue with K1 in this school.  And apply K1 again for my target school.  May let her try to apply primary schools for two years.

Think you should check with your target primary school.  Like DGS and St Paul co-ed, they accept children born from Sept of last year to Dec of current year.  

hi all:

請大家比d意見,

我都諗住咁安排, 但我個囝係超細b呀!! 因為佢12月尾出世. 但我當然會顧及佢感受, 所以我會睇進度, 若佢可以應付的話, 而讀得好開心, 咁我可能唔會幫佢轉校重讀, 因為我唔想影響佢心理素質, 但假若佢都係進度一般, 轉校又無咩影響, 咁我寧可比佢個大仔, 讀多一年, 始終大仔吸收好d, 佢做全斑最大嗰個好過做全斑最細嗰個, 所以我依家唔會煩呢個問題住, 比佢開心玩下, 一切隨緣吧!!

我女都係12月出生的超細女,我都比佢讀兩年K1,佢咁細都唔知乜嘢叫重讀,而且學校k1不用寫字,學習輕鬆,我當頭一年是Nursery,讀有學券的幼稚園,有政府資助,學費平過讀Nursey很多,第二年可以容易考到程度深些的心儀幼稚園。

迦南又無一條龍,無必要為左入去而重讀卦?
如果你話SPK/ SPN 呢類名校我會明lor,否則好似唔係咁需要。

原帖由 a-burberry 於 10-3-26 21:59 發表
其實我個仔今年會番啟思(匯景),
本來想佢讀迦南(麗港城),
所以想今年六讀住啟思先,
一來佢唔洗係屋企咁悶,
二來我又要照顧細佬,
佢係2007年9月19日出細, 即係大b  or 細b??? ...

9月出世, 除非好明顯落後, 學校又勸你重讀, 否則, 我唔會重讀, 因為名校可能對超大b印象未必太好, 佢地年頭大b都大把選擇, 而且, 08年的年出率比07年更高, 08, 09的競爭一年比一年大.  如果係考到著名的一條龍學校, 如聖保祿個D, 就另計.

同意大家講法,repeat 迦南做超大b真係冇著數。如果你第時要考直資或私校,比起其他出名幼稚園又冇優勢。到時考唔到心儀小學莫非又repeat多1年?

而且creative都唔係咁差啫,我朋友個仔都讀緊creative,佢comment都好好。相反我去過一個有關培育小朋友嘅seminar,現場有好多迦南不同分校嘅老師(相信係校方要求佢地參加)。唔怕得罪講,老師質素麻麻啫,要repeat再考更加唔值得

Currently, my daughter studies at cannan K1, she will transfer to Man Sang to repeat K1 on september.  I don't suggest to repeat at Cannan as a super big kid too.  For me, Cannan is a middle-level kinder.  There is no advantage for apply DSS/private primary school.

my daughter is 0610.

仔 repeat k1 可考慮 : 培正, kv, st cath.
女 repeat k1 可考慮 : spn, spk, 培正, kv, st cath, 聖心

repeat k1 at 其他kg, 老實說有點浪費時間

我個仔仔都係細仔(0711), 雖然我地都考唔到心儀既kg, 但我唔係好想佢repeat k1, 主要因為佢性格幾早熟, 佢一向鐘意同d大哥哥玩, 加上佢又高大, 望落人人都以為佢係4歲..... 如果要佢讀多一年k1, 我諗佢未必會開心.

但想問下, 如果k2再考過d心儀學校,係咪好難... k2係咪得好少學位俾外來生?
‹ 上一主題|下一主題