用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2007出生bb---重讀定出年再考過
樓主: a-burberry
go

2007出生bb---重讀定出年再考過 [複製鏈接]

其實這個問題常常有人問, 我見過人重讀, 亦見過人一路讀.

12月出世的在學校的表現當然會在K1比較差一點, 這是十分自然的, 上到K3分別就不那麼大了, 去到小學, 就沒有分別.

如果有學校, 學校都接受細B, 又何必重讀呢? 幼稚園柴娃娃就過了, 孩子開開心心便行了, 要培育他們, 你可以在家裏教少少便行了, 又何必浪費一年青春?

另一個理由便是想重讀找一間好幼稚園.  首先要問, 什麼是好? 名氣大的是好? 名氣大但不能幫你入好小學,那重讀沒有多大意思, 對不?以我個人意見, 如果幼稚園不能幫你入一間好小學, 重讀有何好? 所以首先要了解小一入學機制。 例如原來父母已有足夠分數在自行入好小學, 那麼任何幼稚園都沒有分別。

唯一比較合理重讀的理由是父母沒有充夠分數在自行入好小學, 想找一條龍小學 (多是私小)如STPAUL, 聖心, 德望, 或一些津小有幼稚園但要跟政府小一入學機制, 入它們的幼稚園在最後一關叩門有用.  這樣一些人會考慮在幼稚園留一年.  否則重讀沒有著數, 何必浪費子女一年.  在小學中學留班和在幼稚園留班一樣, 都是用多一年時間, 在中小學留班是因為成績, 在幼稚園又為什麼呢?

其實小一入學有很多選擇, 有私小, 津小, 又有大抽獎, 如無必要, 除非小孩沒有人收, 否則留一年真是沒必要

07 Sept is not so small...
many schools ask for Oct afterward.
better join K1 first.

原帖由 a-burberry 於 10-3-26 21:59 發表
其實我個仔今年會番啟思(匯景),
本來想佢讀迦南(麗港城),
所以想今年六讀住啟思先,
一來佢唔洗係屋企咁悶,
二來我又要照顧細佬,
佢係2007年9月19日出細, 即係大b  or 細b??? ...
(\~~/) (\~~/)
(~'.'~) (^.^ )
(_(__  (_(__)~ *^-^*

其實呢個問題我都struggle左好耐!我個女係0611細女,讀緊藍田啟思,一直都ok,課程配合到佢年紀,只係少功課。到上年我見我同事如個女考小學,話考小學時都有大細女的問題,加上見佢為小學煩足年半,就決心為個女搵間有小學的kinder

上年8月的時候開始搵學校,in左5間,目標係一條龍,最後選了good hope

我覺得一定要知道repeat的目的是什麼,如果唔係就浪費左小朋友一年時間啦

醒目開學勳章

據我所知 coz cckg係收 k2, 所以其實k2都好多kg有機會有位, 你可以 try 下, esp st cat ..

原帖由 姬絲蒂 於 10-5-6 16:53 發表
我個仔仔都係細仔(0711), 雖然我地都考唔到心儀既kg, 但我唔係好想佢repeat k1, 主要因為佢性格幾早熟, 佢一向鐘意同d大哥哥玩, 加上佢又高大, 望落人人都以為佢係4歲..... 如果要佢讀多一年k1, 我諗佢未必會開心.

...

***1.要轉迦南原因係心儀小學迦南50% about
which primary sch?

原帖由 a-burberry 於 10-6-9 17:31 發表
hi all

其實一路冇諗過個仔讀名校,

1.要轉迦南原因係心儀小學收迦南50% about
2. 啟思工課小怕上小一時阿仔辛苦 (心儀小學工課多)
    怕到時追唔上 , 加上心儀小學收啟思小20-30%
    所以想轉迦南
3.本身諗住阿 ...

have you check with Cannan, do they accept big big kid, because my daughter is now studying at cannan laguna city pm class, many of her classmate is small kid (oct - dec 06)

And did you send letters to principal Kwan to show your concern and hope.

Frankly, I don't think cannan is worth to repeat.

原帖由 a-burberry 於 10-6-9 17:31 發表
hi all

其實一路冇諗過個仔讀名校,

1.要轉迦南原因係心儀小學收迦南50% about
2. 啟思工課小怕上小一時阿仔辛苦 (心儀小學工課多)
    怕到時追唔上 , 加上心儀小學收啟思小20-30%
    所以想轉迦南
3.本身諗住阿 ...

原帖由 余魚媽 於 10-6-10 06:29 發表
***1.要轉迦南原因係心儀小學http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37&bannerid=85&cb=11224468&n=a136fd08收迦南50% about
which primary sch?

係囉, 樓主你心儀的小學是官津校, 定係直資或私校?
如果是官津校, 邊間幼稚園上其實完全沒有關係的, 因為只有很少叩門位.

另外, 我大仔都是9月出世(20號, 預產期是29號). 9月出世如果要遲一年讀書, 又真係好似太大. 我個人選擇了讓仔仔做細仔. 我地0409媽媽會, 我冇識得邊個選擇了讓小朋友做大仔.
如果10月出世, 是否做大仔就marginal case.

我仔都係細仔(07年11月),又係因為面試太細好多學校都唔收,今年9月會入美孚佳寶(因為報名係先到先得,所以收左),我仲以為得我咁傻想個仔重讀k1,原來好多媽咪都咁諗......其實真係有冇咁必要呢?如果重讀,我會想試下報培正!

我覺得足歲讀書好些,小朋友自信多些,況且現在讀書辛苦過我以前很多,讀書路漫長,我女是超細女,冇讀學前班,佢讀2 年K1,第2年就很容易考入心儀幼稚園。
‹ 上一主題|下一主題