用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 劍嗚老師是否很有愛心??
go

劍嗚老師是否很有愛心?? [複製鏈接]

小兒在嘉德麗讀N班,回家常說不愛上學,他說老師好大聲叫同學"收聲","坐低","唔準"..有一日我請假去求証,人還沒進學校已經聽到好大聲的聲音,似街市賣菜,一點"現代人愛心"也沒有..好傳統學校!!!所以幫仔仔報了九龍塘THINK,已收!!本來都放心了,因為心想此校一定不傳統!!誰知今天有同事說她的小朋友在馬鞍山就讀THINK,也會向小朋友大細聲的!!我個人不是很欣賞傳統叫罵叫打的方式對小朋友,我想我小朋友是在愛及講道理的環境中長大....請大家多多指教!!!不知劍嗚的老師會否好些呢???

0    0    0    0

Seems a bit difficult to grapse your "criteria"... how do you define good and caring teachers?

Do you think it's appropriate for teachers to speak seriously (not scold) to stop students inappropriate / disruptive behaviour?

Say if a student does not behave well (e.g. pushing others or running around the classroom during lesson) .. what do you expect a teacher to react?

原帖由 jcmchan 於 10-3-19 11:26 發表
小兒在嘉德麗讀N班,回家常說不愛上學,他說老師好大聲叫同學"收聲","坐低","唔準"..有一日我請假去求証,人還沒進學校已經聽到好大聲的聲音,似街市賣菜,一點"現代人愛心"也沒有..好傳統學校!!!所以幫仔仔報了九龍塘THI ...

原帖由 jcmchan 於 10-3-19 11:26 發表
小兒在嘉德麗讀N班,回家常說不愛上學,他說老師好大聲叫同學"收聲","坐低","唔準"..有一日我請假去求証,人還沒進學校已經聽到好大聲的聲音,似街市賣菜,一點"現代人愛心"也沒有..好傳統學校!!!所以幫仔仔報了九龍塘THI ...

小女而家係KM讀緊N班, 佢好鍾意返學, 即使放o左學都會話掛住老師, 有時仲叫我打電話返學校同老師傾計 (不過我當然無啦, o米阻住老師做o野or收工ma)

我相信KM d老師真係好用心對小朋友, 佢o地至會o甘喜歡老師啦. 不過小朋友太噪, 老師應該會對佢o地嚴格d, 否則課室秩序實大亂, 所以恰當的嚴謹係必要的.

最近學校旅行, d學生老遠見到自己o既老師就大大聲叫佢, 又好熱情o甘走過去同老師玩, o甘就証明唔只我個女, 其他同學一樣好喜歡老師.  所以KM d老師真係好好!!

My son is in K2 at Keen Mind as well, he enjoys school since N1.  His teacher is very caring, as we just had a baby boy and his teacher would call and see if I need help, in terms of educating my son to accept his brother.  When I told her I have trouble asking my son to take the school bus, she made an effort to tell him the benefit of riding the school bus... so he is now willing to try in April.  I think the teachers know their students very well and my son loves the school.  He said I must send his brother to Keen Mind for N1 as well.

我囝囝而家向km讀緊k1, 之前就向籃田既think讀n1.  我囝囝2間學校都返得好開心, 又好鍾意d老師!  我都有問過囝囝鍾意邊間學校, 佢次次都答話2間都好鍾意!!

但我本人就鍾意km多d, 我覺得km既老師有愛心同耐心多d!  好多時一d好minor既事, 佢地都留意到, 仲會打電話通知我!  而每次囝囝take sick leave, km班主住都會好關心甘打黎問候囝囝, 3日無返, 佢就打足3日! 但同一事件, 我就無收過think既電話law.

其實我覺得think既老師都好好...但有左比較後, 就覺得km既老師好d law!!

原帖由 Bear2004 於 10-3-22 23:50 發表
我囝囝而家向km讀緊k1, 之前就向籃田既think讀n1.  我囝囝2間學校都返得好開心, 又好鍾意d老師!  我都有問過囝囝鍾意邊間學校, 佢次次都答話2間都好鍾意!!

但我本人就鍾意km多d, 我覺得km既老師有愛心同耐心多d!   ...

好多謝你的意見~我都愈來愈偏愛km,如果佢唔收,唔使煩!!不過如果佢收,我就頭痛死,因為我報了km 國際班 , 可是它只有pm班 , 而think 就有am班,好難取捨!!km學校好吸引,因為老師超好(好多人甘講),不過國際班只有pm時間又真係好唔like!!如果轉am,仔仔一定唔like上堂,因為佢母語是英文...所以有時都唸,km唔收,可能對我來說是一件好事,我唔使甘煩....

"仔仔一定唔like上堂,因為佢母語是英文..."
kids learn v fast ga ... no need to worry :)

原帖由 jcmchan 於 10-3-23 11:52 發表

好多謝你的意見~我都愈來愈偏愛km,如果佢唔收,唔使煩!!不過如果佢收,我就頭痛死,因為我報了km 國際班 , 可是它只有pm班 , 而think 就有am班,好難取捨!!km學校好吸引,因為老師超好(好多人甘講),不過國際班只有pm時 ...

我仔仔都超鍾意km老師,校工,返嚟成日講.又攞啲公仔嚟扮呢個係寶姐.呢個係蔡老師..校長.笑死我哋.
不用煩上午定下午班好.當初我都好似你甘.最好上午又係国際班,可惜冇呀.不過現在讀am班英文一樣好好,英文兒歌一首首唱比你聽,同工人流利英語對答.睇外語片完全明白.
佢哋英文堂係用全英語說故事的.

My children are now studying at KM, one in K1 and one in K3.
Both of them love the school very much.
I especially appreciated my son's K2 class teacher. She cares her students very much and all parents like her very much. When students invite her to attend birthday party, she must come. Once, she told me that she try not to miss any party because she don't want to disappoint any children. Very considerate indeed.
Though its school fee is high, I am very glad I made the decision that I sent my children there for studying. No regret at all!

原帖由 cupidshirley 於 10-6-17 19:04 發表
我仔仔都超鍾意km老師,校工,返嚟成日講.又攞啲公仔嚟扮呢個係寶姐.呢個係蔡老師..校長.笑死我哋.
不用煩上午定下午班好.當初我都好似你甘.最好上午又係国際班,可惜冇呀.不過現在讀am班英文一樣好好,英文兒歌一首首唱 ...

我估如果要比較, 就比較同區附近的幼稚園吧!
如果這樣比較, 我相信這間幼稚園的老師是極有愛心的,
n班, k1班的老師都非常好,
小朋友都很喜歡她們,
當老師發現學生在學校一些在我眼中看來的小問題,
都會馬上打給家長報告.
就算請事假都會打來問候, 病假就更不用說啦!

小女由n班開始進校, 而家k1,
在我偶爾接女兒放學(我是在職的, 很少接放學)
連隔離班的老師(沒有教我女兒),
都能說出女兒的名字和她的特點,
各老師都非常nice, 全校的師生關係都很融洽,
就連上至校長, 下至校工都很友善,
不時和各家長,學生傾談,
笑容連連~

雖然大可以說是裝出來,
不過起碼要有個心,
才可以裝得自然, 令家長滿意呢! (一笑)

係呀,連冇教我仔仔嘅其他老師同職員都知我個仔叫乜名,仲中英文名都知.

我囝囝都係由n1到而家k1,又真好鐘意番學,有次番學校評估,只見大部份老師都能叫得出我囝囝名字,又見我囝囝跟其他國語老師(好幾個)用國語對答,真是嘖嘖稱奇!而家國語堂雖然只是一星期兩堂,但見囝囝又識讀很多國語詞語,相信要寄學校一功!!

聖誕節時寫x'mas咭,佢就講左好多其他老師名(不是教他的)要寫x'mas咭俾佢地,每張仲要自己寫,他當時都只不過係k1上學期,己經自己寫x'mas咭,我都冇特別train佢寫字。

平日間唔中都接到班主任電話,報告一下囝囝學校情況,一些很微細的事情老師都可以留意到。除了train學術外,德育亦照顧到,本來我囝囝對其中一個小朋友有點意見,老師亦有方法教他們要相親相愛,現在他跟這個小朋友已經和好。

另外,有一次我忘記通知學校當日囝囝要搭校車回家(原本我一向某一個星期x不搭校車的),過了放學時間老師打電話給我問是否有人來電我囝囝,我一接電話便唸「大獲!! 唔記得通知學校又冇叫人去接囝囝添!!」我當時家住將軍澳,一時三刻都來不及去搵人接囝囝,我正在不知如何是好之際,老師反應非常快,她建議由她搭的士送兒子回家! 我心中很是感激她,心想老師真好,就算要俾老師來回的士費我都願意! 心想便叫我媽到樓下接囝囝,順便打算俾番的士錢佢! 點知老師跟我媽講唔需要! 我心想或者老師待搭完的士會將張的士飛放入通告袋! 幾日之後,我見通告袋都没有的士飛,有次老師打嚟報告,我便乘機問她點解未見的士飛,然後她便說,不需要的,學校會負擔這筆費用!! 嘩,我真係冇唸過,學校好得咁交関!! 肯即時由老師送囝囝回家我已經很感激!! 仲要連錢都俾埋,真係值得一讚!!

‹ 上一主題|下一主題