用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 ADAD 因食藥問題, 同老公爭執?
go

ADAD 因食藥問題, 同老公爭執? [複製鏈接]

其實我覺得只要有適當的用量, 問題不大, 我都有比我個仔吃, 因為唔吃會很勞氣, 對大家都唔好, 如醫生 suggest , 我覺得不妨試下, 如因專注力不足影響學習, 對將來甚至上更高年級時因基礎打得不好, 影響小朋友自信心, 咁樣重弊, 大d 可能佢專注力好左, 反而唔駛食呢...

P.S. 我個仔都是 P.1

Hi ~ 我兒現在吃 Ritalin, 之前都有吃過Concerta, 但副作用較大因訓唔到覺, 胃口亦差, 同醫生商量改用 Ritalin, 情況好一些, 但中間會有反彈情況...但因健康比較緊要, 所以暫時都會繼續比 Ritalin 。

所以其實佢講既副作用一定有, 初期可能會頭痛, 胃痛, 不過都是輕微, 藥力過了或適應後就沒有這類副作用。而訓唔到覺和無胃口就唔多唔少有影響, 我兒就兩樣都有, 所以唯有煮d 高卡路里既野比佢吃, 藥與藥之間吃東西會比較好胃口。

專注力 / 過度活躍 明顯有改善, 因我兒是 ADHD, 吃了藥會無咁衝動, 唔會成日騷擾人, 自已都覺得乖d, 做功課會自動自覺, 當然仍要在旁提點, 如唔吃藥d 字會打風, 吃左藥就有心機d...所以吃藥就明顯見到有唔同, 放假不用學習的日子我沒有給藥。

ahpei

原帖由 bb12345 於 10-3-22 16:29 發表
多謝大家的回應.

本人還有很多担心:

blip,
(Ritalin 在小兒的副作用是降低食慾和頭痛, 藥力過後便回復正常)
---
請問持續多久? 因小囡本身很矮小, 食量也很少, 學校飯盒最叻都係食1/3, 好時好似無食過, 老師要 ...

‹ 上一主題|下一主題