用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節欣賞後感
go

校際音樂節欣賞後感 [複製鏈接]

我星期一果場gavotte in G, 其中一位參賽者拎住本二級考試書出場, 彈左BACH果首....全場學生聽到唔同版本, 莫名其妙....真係想知....佢個琴老師究竟有無CHECK清楚至畀個小朋友彈?!

原帖由 beetle 於 10-3-24 09:13 發表
最奇怪的是,竟然有一些參賽者演奏了舊年的比賽歌!難道老師不知道今年的比賽歌是什麼嗎!學生就這樣白白浪費了時間和心機去預備了一首錯的歌........... ...

洛婷,

其實我唔SURE係老師既錯, 定係家長既錯, 好似我自己咁, 我係去柏斯金精火眼, 睇清睇楚寫住係校際104專用書, 我至購買, 買左之後, 再返琴行畀老師DOUBLE CONFIRM的, FOR我唻講, 我絕對唔容許彈錯歌呢回事, 所以我特別緊張呢樣野!

不過值得一讚既係佢媽咪當時非常冷靜, 無因為小朋友彈既版本唔同而面有難色 (事後有無打電話狂丙老師就唔知喇), 同埋佢地亦都好有體育精神, 上半場完左, 亦準時返會場聽評語&取RESULT! 呢點我好欣賞!

原帖由 洛婷 於 10-3-24 12:33 發表

果個小朋友咁慘 :(    佢老師真係要  

我女第一個琴老師係每首歌都要佢習慣背譜, 所以上年一級都已經係背譜參加的了; 今次二級...琴行老師無要求, 不過我地自己要求個女背, 好彩佢練得多...合埋眼都識彈...而家轉左新老師, 新老師都係要求背譜之人, 所以我諗若然日後繼續參加, 唔駛校際果邊要求, 我地都會照背可也!

原帖由 洛婷 於 10-3-24 18:04 發表

我女老師由佢一級校際比賽開始 , 都要佢背譜 !!!
‹ 上一主題|下一主題