用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友戴壓力鏡一問
樓主: jocelyn123
go

小朋友戴壓力鏡一問   [複製鏈接]

有時放HOLIDAYS、我会譲小朋友作「休息」停帯一晩、以前一定有眼鏡留低下? 不同度数的、帯下試下無妨。 
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

引用:回覆+onon811+的帖子 我們在理大配矯視鏡

原帖由 jilin1960 於 14-04-11 發表
回覆 onon811 的帖子

我們在理大配矯視鏡,配之前要驗眼。我覺得如不是特殊問題或眼有不舒服,可取消的 ...
請問幾錢?

引用:Quote:原帖由+jilin1960+於+14-04-11+發表

原帖由 kc1016 於 14-04-11 發表
請問幾錢?
我未問,只是排緊期。都未知幾時有位。

預兩萬啦.

可否pm太子的電話和地址

醒目開學勳章

回覆 ha8mo 的帖子

當然有啦, 遇到ED CASE 都要停戴一晚,停戴一晚,當然要戴返未配壓力鏡前的眼鏡啦,一定要KEEP住阿仔未戴OK 鏡前的眼鏡,我仔有3副唔同度數,阿仔到時到候會話到俾我地知,E+睇野唔清楚,要帶邊一副眼鏡架!!!  果一日係會麻煩D !!! 盡量非必要我都希望佢唔好停戴OK鏡!!!

引用:Quote:原帖由+jilin1960+於+14-04-11+發表

原帖由 kc1016 於 14-04-11 發表
請問幾錢?
理大幾貴,而且要排半年才有得睇。於是去左依家個間,是一間有良心信譽的店,三年了,阿女近視冇加深,依家我全家包括我爸媽62、99也在這家驗眼配鏡。不過我平時只會幫小朋友浸蛋白,洗鏡佢自己做,戴足365日

回覆 lui 的帖子

請問你可以講吓你囡囡三年前約幾多度近視/散光, 這三年中間有没有變化, 以及平時有冇做其他護眼方法等等...謝謝!

引用:回覆+lui+的帖子 請問你可以講吓你囡囡三

原帖由 joyce1234 於 14-04-14 發表
回覆 lui 的帖子

請問你可以講吓你囡囡三年前約幾多度近視/散光, 這三年中間有没有變化, 以及平時有冇做其 ...
佢有一隻眼三百多,另一隻百幾,散光約百幾。我本身大近視,一千度。十年前做左LASIK.佢當時三年班,我認為佢咁細已咁深,第時難攪(lasik也不是一勞永逸)。知道有矯視鏡,當時問理大,已經要萬七,仲要排,我記得矯視好似有度數限制under 400/500度才可做,search 左依家這間(自己上網),佢地好有心機check,試,換鏡,(一年睇左十幾次,佢應該蝕左俾我)。小朋友要學懂戴,自己洗不難。要留意眼㨗毛太長好dou 眼,可能要電左佢,淚水不夠要滴人做淚水。病左唔好戴。初頭check 眼一點好密,要第朝check,可能要同學校請假(除非book到星期六)。佢之後每年換一次鏡。小插曲:有次發現佢不知為什麼唔見左一隻,我搵左二天,工人吸麈搵到,唔見左我即刻打俾佢地,佢叫我盡搵,replsce一隻耍1500。我當時好嬲個女,搵番後交俾佢地,個邊位花左,不可載,因有屍駭,佢同廠講之後免費換了。間舖頭真係好專業,我好彩搵到佢。

joyce1234  thanks ar.. btw, 電眼㨗毛呢個point好新穎 ,   發表於 14-4-17 02:15

我仔喺佐敦一間clinic配矯視鏡,係朋友介紹,佢個仔都係呢度配,佢話跟進得好好,所以我仔都喺呢度配。已經戴咗接近半年,效果好好,同埋正如我朋友咁講,嗰度d視光師同職員跟進得好好。除咗細心同有耐性之外,呢間clinic還有很多門市,有一次,仔踢波比同學"省"中眼部,眼白有少許紅,我有d擔心,果晚唔知戴唔戴矯視鏡好,因為我屋企喺將軍澳唔近果間clinic,我打電話去將個情況講一次,果度位小姐叫我即刻帶仔去佢地就近嘅門市,佢地會打電話去門市通知同事跟進。去到門市果位小姐已經通知門市嘅同事,佢地嘅視光師好詳細幫仔再check一次,之後安心曬!我覺得配矯視鏡一定要搵一間專業d同細心嘅公司,同有門市support,好似我仔嘅情況咁,如果無門市support,每次有問題只可以透過電話查詢,我地唔係專業人士,如果唔係親身去check下,好難真正知道有無問題㗎!
呢間d售後服務好好,唔會因為做咗單生意,之後乜都唔理!我都介紹咗好多同學仔去配,d媽咪都話跟進得好好!

排骨媽媽  可以比佐敦的地址我嗎? 謝謝  發表於 14-5-8 22:06

我去果間都係喺佐敦,不過唔知係唔係因為喺女拔附近,好多女拔學生去。

排骨媽媽  可以比佐敦的地址我嗎? 謝謝!  發表於 14-5-8 22:05

咦?會唔會同一間,我果間都係喺女拔附近,好多女拔同德信學生。

我果間B字頭,第一個字4個字母。

happyelvis 發表於 14-5-6 12:00
咦?會唔會同一間,我果間都係喺女拔附近,好多女拔同德信學生。

我果間B字頭,第一個字4個字母。 ...
BINGO!!!
呢間好嘢嚟!

好有耐性同細心!我坐喺我女旁邊見人教佢"除戴"我都想死,難得呢度d職員仲用咗成個晏晝咁有耐性教!

引用:+本帖最後由+happyelvis+於+14-5-4+23:21+

原帖由 happyelvis 於 14-05-04 發表

我仔喺佐敦一間clinic配矯視鏡,係朋友介紹,佢個仔都係呢 ...
Please pm info for Jorden 矯視鏡,thx
What is the price?

jocelyn123 發表於 10-3-24 18:07
我小朋友近視加得很快,請問戴壓力鏡好唔好呢?安全嗎?
角膜矯形眼鏡 兒童使用致失明

[size=150%]【明報專訊】香港不少兒童有近視散光,部分3至4歲已出現近視,理大研究發現,患者於睡覺時戴角膜矯形隱形眼鏡,兩年後近視平均加深13度,加深速度較佩戴一般眼鏡的兒童減慢約六成,但專家指出,此辦法並非人人有效,亦無法令近視消失。有眼科專科醫生表示,不當使用角膜矯形鏡可導致眼角膜受損,曾有兒童因此失明。

部分港童3至4歲出現近視

[size=150%]

角膜矯形術是特製的高氧度硬性隱形眼鏡,透過壓平眼角膜改變眼球弧度,減少患者近視。理大眼科視光學院教授曹黃惠華表示,本港兒童較以往早出現近視,近年3至4歲兒童便出現近視,深近視可增加日後患上青光眼等眼疾風險。她表示,兒童可選擇戴角膜矯形鏡,減慢近視加深速度,但這技術不能根治近視,亦未必人人有效。

倡7歲以上才戴 方便護理

曹黃惠華亦稱,若鏡片太花或骯髒,有可能令眼角膜受損或發炎,建議用家每年更換鏡片及諮詢視光師。香港角膜矯形學院內務副會長陳映而建議7歲或以上的兒童才戴,方便護理。

理工大學2013年展開兩項角膜矯形術對控制及減慢近視的研究,所用的鏡片屬400度鏡片。其中一組研究對象為38名550至825度近視的8至11歲小童,當中12人用角膜矯形隱形眼鏡,16人戴普通近視眼鏡,結果發現戴角膜矯形鏡的兒童,兩年後近視度數平均增加13度,戴近視眼鏡平均加約100度,而戴矯形鏡眼軸伸長亦可減慢63%。

專家﹕晚上長戴可令眼角膜發炎

理大亦研究58名6至13歲、有50至475度近視、125至350度散光的兒童,曾使用角膜矯形鏡的35名兒童,眼軸增長0.31毫米,較戴一般眼鏡的兒童減慢五成,反映鏡片可助控制近視。

眼科專科醫生劉凱珊表示,醫學界對角膜矯形鏡片效用未有定論,一旦長久停止戴角膜矯形鏡片,近視有可能「反彈」。她表示,角膜矯形鏡屬隱形眼鏡,晚上長期戴有可能令眼角膜缺氧及發炎,曾有兒童因不當使用,導致眼部細菌感染及失明,建議用者注意衛生。

http://news.mingpao.com/20140507/goc1.htm

happyelvis 發表於 14-5-4 23:05
我仔喺佐敦一間clinic配矯視鏡,係朋友介紹,佢個仔都係呢度配,佢話跟進得好好,所以我仔都喺呢度配。已經 ...
剛發現個囡一隻眼3百幾度, 一隻百幾度, 又有百幾度散光, 好5開心 請問矯視岩我囡嗎? 煩pm 我 佐敦clinic資料呀, thanks.

Chowying 發表於 14-5-8 17:45
剛發現個囡一隻眼3百幾度, 一隻百幾度, 又有百幾度散光, 好5開心 請問矯視岩我囡嗎? 煩pm  ...
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2800744&extra=page%3D1

Chowying  Thanks   發表於 14-5-27 16:09

Chowying 發表於 14-5-8 17:45
剛發現個囡一隻眼3百幾度, 一隻百幾度, 又有百幾度散光, 好5開心 請問矯視岩我囡嗎? 煩pm  ...
嬌視鏡對減慢近視加深速度既功能等同一副眼鏡。唔理害處, 好處只係日間唔駛帶眼鏡。

Chowying  Thanks   發表於 14-5-27 16:09

其實眼科醫生一直都反對矯視鏡,其一:冇事自然無需睇醫生,醫生見親梗係有事啦,好自然他們會認為矯視鏡有危險。其二:中大咪自己推滴眼藥水控制近視,好明顯利益所在啦。我小朋友都戴咗幾年呢隻鏡,損傷都試過,一有事就即刻去檢查,一般停戴幾日就自然復原,至今都戴得好好。至於樓上那位,我唔知你背景係咩,但你發表嘅文章的確搜集大量資料去反對矯視鏡,的確非一般有小朋友家長所為。

回覆:小朋友戴壓力鏡一問

delete

‹ 上一主題|下一主題