用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英藝幼稚園(大埔) 大埔英藝家長請回應
樓主: Jasonlo
go

大埔英藝家長請回應 [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 大埔英藝家長請回應

剛留意到有呢個TOPIC, 我大女都是由N1 開始讀到現在高班, 她是讀全日班的, 明年一月細佬都會上N1 全日班.
我見到好多關於英藝的消息多是負面的, 但我個女讀了咁多年都好開心, 好肯返學, 所以我想是有個別情況吧! 你們可以見到該校仍舊有好多學生, 如果真的咁差, 又會唔會收到咁多學生呢? 大埔有好多幼稚園撰擇嘛, 而且佢地學費又唔係平, 對嗎?
其實我認為每間學校都會有枯枝, 問題係會唔會俾你見到/遇到, 事實上今年英藝係換咗好多新人, 的確就連我呢D出入幾年的家長都顯得有點冷漠, 不過見得多了情況都有好轉; 有時門面嘢好多學校都可以做得好好睇, 問題係我都唔明點解佢地唔可以改善一下; 不過我關心反而是學生在課室跟先生的相處, 好的話, 外面接待處的問題, 我反而覺得不太重要, SO FAR 我個女連最惡的老師都可以應付(其實果個MISS 雖然好嚴, 但係佢好好記性, 學生細微的跟足,所以我亦放心等人教女)--我個女果時都試過如之前一位媽咪所講, 被罰無得玩滑梯等等, 但佢自知什麼原因, 當然我聽到時都會覺得有點不開心, 但做錯就要負責嘛, 唯有多加教導便是.
在剛過去的星期六是學校旅行, 我也見到老師們周圍搵自己學生的家長傾計, 一起SHARE 食物, 咁我覺得情況又唔係太壞啫.
還有一樣嘢我反而想教你們, 讀哪間幼稚園, 真的咁影響派位的嗎?  我填表時根本不用填幼稚園的名字, 第一輪是計分, 第二輪是教署派NO, 佔95%都是講彩數(直屬除外), 餘下叩門的學位就只得幾個, 但D小學校長同咁多幼稚園有交情, 按什麼分給哪一個呢?

醒目開學勳章

Joy,
做代言人, 你真係識講笑
劉校長? 死火, 我都唔知係邊個.  或可能我見到林校長的機會大D, 不過佢地唔回應都唔一定係壞事, 起碼佢唔會係度吹虛自己學校.
至於反映, 我估好多幫學生轉校的家長都有提出問題, 但風格依舊, 我諗...... 其實每一間學校會有自己的宗旨作風, 不會咁輕易任憑幾個人的說法去動搖, 是對是錯, 都是觀點角度的問題吧!
其實你想知道些什麼? 因為我都唔會識晒所有先生的, 其實最實際是返放學時問D家長, 咁會全面D.  又或者我試吓問個女啦

醒目開學勳章

Joy,
我見到你問歌莉亞的問題嘞, 其實對住一班兩歲的BB, 我諗無先生會用ORDER 的形式指示, 其實到時你大可直接同班主任講吓, 佢地都希望D小朋友聽指示的, 始終每個人都有自己性格, 有時做阿媽的都知唔晒, 何況係一個外人, 都要俾時間老師去了解學生, 而且小朋友面對老師又有另一套架(聽話好多!!)
至於創意, 真係好睇個老師本人引導, 好似我個女以前教小廚師時, 佢話屋企條金魚都係小廚師, 因為有帶帽(頭頂有舊白色嘢); 但另一年級時, 老師問什麼豆有什麼用法, 咁我個女答眉豆用黎煲粥(因為我經常這樣做), 不過老師話眉豆只用來煲湯, 我個女相當不快, 咁唯有同佢講先生可能唔識啦! 事後我同其他家長講開都話有咩理由話唔得架, 有咩係無可能呢!  所以真係好睇遇到邊個老師架.

醒目開學勳章

Anson&TulipMami ,
係呀, 今次都算係幾精彩的一次, D細路好開心.

醒目開學勳章

Joy,
"眉豆Miss" 要等佢升班至有機會遇到了   

snoopy_lamlam,
我當然記得你, 新居都已適應下來了, 有心, 你還keep我的電話嗎? 星期六日或假期, 我都多數在家, 你可打電話給我嘛, 我沒記錯你是住洞梓嗎?
你睇完有決定再話我知啦!  最緊要還是小朋友開心又學到嘢.

醒目開學勳章

snoopy_lamlam,
咁你得閒就打俾我啦!
今次自選派位唔得呀, 要等參加統一派位, 不過要到六月四日至有結果了.

醒目開學勳章

Joy,
啱架啦, 不過真係唔好撐咁'行'

snoopy_lamlam
我明白的, 所以都唔係好失望.

歌莉亞,
我大果個是女, 派唔到寶湖舊墟. 你囡囡呢?  有無D 意見可以俾吓我去撰擇 2nd & 3rd choice?  THANK YOU.
‹ 上一主題|下一主題