用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英藝幼稚園(大埔) 大埔英藝家長請回應
樓主: Jasonlo
go

大埔英藝家長請回應 [複製鏈接]

Re: 為英藝幼稚園平反

我報左英藝, 明年開學啦........ 真係有dddd驚, 請多些英藝的家長上來傾下好嗎? 例如不好的miss, 姓麼ga? 可不可以pm我, 等我有所防範, 知道係佢教就可以立即轉班or轉校..... 好好的miss又姓咩呢? 希望我個仔有幸跟到個好miss. 幼稚園真係好重要呀, 小朋友人生行為的起點來ga, 若被不好的miss嚇到失去做人的信心就慘啦................
我係天天豬, 爸爸媽媽好愛我呀!

Hi Kwan,
真係long long time no chat啦, 成日跟唔到你地的進度呀       我個仔轉左返明年8月啦, 因為佢近排成日病.....唔知將來可不可以做到同學仔呢???

kwan,
都好, 到時可以在學校見到見, 都可以交流下. 到時天天同jasper都有機會拖下手仔做下朋友仔吧   

Anson&TulipMami
好多謝你的回應, 我也是不介意學校課程深的, 因為小朋友現在的吸收能力是好強的, 如果不教佢, 不俾知識佢, 只是白白浪費左, 好可惜...... (我好鐘意卡而威特的教育方法)...... 唯一擔心就是miss沒有愛心, 因為沒有愛心自己沒有耐性, 沒有耐性就不可能細心的發現小朋友的需要及特長...... 我自己在家教我個仔, 真係用了好多心機, 發現小朋友真係好聰明, 好多野我們以為佢不會懂, 而實際他是懂的..... 所以我都盡量多教佢..... 到了學校, 希望miss也可以付出不是全部, 至少有我一半的愛心.....就滿足了.......

Re: 大埔英藝家長請回應

歌莉亞,
好多謝你的分享. 是否說英藝較重紀律性呢? 會否壓抑了小朋友的創造性 OR 想像力? 還是只是重守紀律, 而不會壓抑小朋友的思想呢? 我的仔仔很活潑, 但十分聽話, 只要我們可以用道理OR故事講得佢通, 佢就不會再任性下去..... 但反之, 若對佢用強硬的手法, ONLY SAY, NO, 不可以, 一定要做..... 之類的話, 佢就一定不就範......

請問就你的看法, 我的兒子是否能適應英藝的生活呢? 英藝的miss會不會很強硬, 還是會tum小朋友呢? 例如, 我個仔成日不穿拖鞋, 罵佢嚇佢,佢都不聽, 但一同佢講 "不穿拖鞋, 鞋上的熊熊會好傷心" 佢就會立刻穿上拖鞋說 "熊熊好開心啦"

試問英藝的miss教法會是怎樣的呢? 會tum or just order him to do, 如果不做就罰出課室?????

VENUSSUM,
見到你真係太好啦, 快d幫我解答疑難? 昨天我打過去問英藝的劉校長, 想佢上來回應下我地..... 但佢唔肯, 佢話不想越描越黑.... 但我真係好多問題.... 不如你得閒向學校反應下啦. or 你又做下代言人啦, (你好經驗豐富呀) thank you !!!

VENUSSUM,

多謝你的回應. 明白晒, 相信一定要多和MISS溝通..... 到時我一定抽多d時間去湊個仔返學, 可以多d見到miss傾下計.   希望我不要遇到 "眉豆miss"啦.  

snoopylamlam,
如果你個囝囝讀明年8月, 就有機會同我個囝囝同班啦

snoopylamlam,
係呀, 收左, 全日班. 不過未有收到信CONFIRM. 你呢?

VENUSSUM,
高班就不怕啦, 希望我到時已可以教到我個囝話番個MISS(佢現在都駁嘴駁舌), 希望佢讀書時可以不畏強權啦.. 不過都要教佢識時物者為俊杰

VENUS,
知GA 啦

alexmom
個校長好似唔好老脾WOR..... 咁講野..
‹ 上一主題|下一主題