用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無人收到聖保羅男校收生通知信?
樓主: yeahyeahyeah
go

有無人收到聖保羅男校收生通知信? [複製鏈接]

yeahyeahyeah: pls check PM.

由中環MTR行去小巴站約5分鐘左右,我覺得OK唔係太遠可以接受。

我仔仔唔知點解極之鍾意SPC,佢好想讀SPC咁話^^。

你問左校車要幾錢,同要幾點上車?可否PM我。

原帖由 Bowiema 於 10-4-1 11:37 發表
請問由mtr行去小巴站要幾耐? 我宜家都諗緊早上返學坐唔坐校車, 好似會無甘辛苦甘….. ...

yeahyeahyeah: 車程幾耐呀? thanks

原帖由 yeahyeahyeah 於 10-4-2 00:49 發表
由中環MTR行去小巴站約5分鐘左右,我覺得OK唔係太遠可以接受。

我仔仔唔知點解極之鍾意SPC,佢好想讀SPC咁話^^。

你問左校車要幾錢,同要幾點上車?可否PM我。

...

等我搵日試下搭返學既路線再決定坐唔坐校車.

yeahyeahyeah: pls check pm.

其實返SPC車程係我一個最主要考慮因素,因為我都為將來仔仔搭車覺得辛苦,要成1個鐘,不過最早都係6:45出門口,開左學後視乎小巴使唔使排隊至諗坐唔坐校車,如果揾到4個同學住九龍灣一齊搭的士可以7:15出門口。

車程由九龍灣MTR去中環約30分鐘,由中環MTR行去小巴站預5-10分鐘,小巴車程15分鐘,全程相信約1小時,預計6:45 - 7:00出門口。

happyjess : 我估TKO to Central also within half hour. 同你差唔多

你地easter同小朋友有mud野節目啊? 我地都係休息下, 係香港行下街, 食下野, 因為4月尾佢地學校又會第2次test week了.

註冊完之後,乜都鬆晒,真係感謝SPC,
所以成家人去慶祝吓,我都係周圍行吓,
去咗Disney Hotel Dinner Buffet,同Mauca兩Day,
總之就係個人鬆晒。

原帖由 Bowiema 於 10-4-4 12:18 發表
你地easter同小朋友有mud野節目啊? 我地都係休息下, 係香港行下街, 食下野, 因為4月尾佢地學校又會第2次test week了.

註冊之後, 我地都係成家人既心情輕鬆晒. 不過我仲有個細仔, 所以玩完都係要繼續努力啊~~~

今天有沒有St. Paul's College waiting list 的同學收到學校通知去登記呀?
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

第一批Waiting list既同學9/4係註冊deadline日

原帖由 greendotdot 於 10-4-9 23:58 發表
今天有沒有St. Paul's College waiting list 的同學收到學校通知去登記呀?
dfere

其實如果有 SPC 及 英華 選擇 (車程一樣),
大家會點揀?

英華!難入過spc
原帖由 happyjess 於 10-4-10 18:57 發表
其實如果有 SPC 及 英華 選擇 (車程一樣),
大家會點揀?

dfere

英華難入過 SPC 係因為 YWC 只得35個位, 而且部份留俾d 音體勁的人 (好似 DBS 做法), 所以放出來的位比 SPC 少, 相對難入D.

但其實 SPC 與 YWC 比, 哪間整體比較好 ??

原帖由 DouDou2004 於 10-4-10 19:38 發表
英華!難入過spc

論成績好似英華好d, 論名氣就好似spc好d.

我個人會覺得spc好d, 英華因為有小學直上位少, 所以感覺上難入d. 而spc好似唔係收晒所有小學既學生, 所以會多d位留比外面既小朋友.

其實之前我都問過老師, 佢地就認為spc既academic幾好架.

But according to analysis from another thread, spc seems to have very fair HKCEE results recently, worse than most expectations.

From fsforth:

我都係quote khmama 個topic, 你可以去上一個post click 番入條link 睇睇, 其實, 如果你想了解一間學校, 最好自己上學校web site download 番個 school report, lunch time 時間去睇下學生行為去了解下校風

這是最update 既SP report:
http://www.spc.edu.hk/docs/SchoolReport0809.pdf

如果有好成績既學校, 多數直接寫出HKCEE credit rate 再加 14分以上 percentage. 一旦某年成績唔好, 就會巧妙地present 個data 出來

以St. Paul 個 report 為例:

睇呢D report 就要自己計下數, 香港F.6收生要求第一round 要有14分以上, assume St. Paul F.6 都是同一要求

08/09年度, 只得80%中六位是收原校生, 中六total 有89人, that means 得71人是由原校中五班來的

中五有152人, 71/152 = 46.8% 有14分以上而又選擇原校
升中六 (Assume St Paul 唔收14分以下)
而SLS 中六一向第一日首輪已經收夠學生, 絕不收外來生

khmama 估46.x% maybe underestimated, 因為由個report  63%中五生在本地讀中六 (大約96人), 25% 出國留學 (大約38人), 我會覺得兩間學校成績相差不大, 14分以上大約 5x%.

咁跟據以上分析,SPC成績好還是係英華好?因為好復雜我都看不明?
原帖由 hifing 於 10-4-11 10:31 發表
But according to analysis from another thread, spc seems to have very fair HKCEE results recently, worse than most expectations.

From fsforth:

我都係quote khmama 個topic, 你可以去上一個post click  ...

原帖由 DouDou2004 於 10-4-10 17:41 發表
第一批Waiting list既同學9/4係註冊deadline日

Thanks for your information.
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

兩間我都有朋友個仔仔讀緊, SPC 相對地要求學生全面, 要多方面發展, 而轉直資後學生整體成績差了不少, 不過英文方面好似比以往好。YW方面,
成績都係比以前(何文田)差了, 不過除了果班唔駛上堂運動精英外, 整體學生都幾有禮貌所以, 個人覺得兩間都係同一水平, 好難分高低

我覺得今年SPC同上年唔同,上年SPC係派位直資,有能力既學生都簡晒啲傳統直資名校,而統一派位次序好多都會簡英皇先至簡SPC啦,因為大家都係Band 1,英皇又係津校,一樣要等放榜。所以爭Band 1生會輸比其他學校。用往績比較算唔錯。

今年SPC轉左非派位直資,收生有較大自主權,我PM過呢度註冊SPC既家長,佢地嘅仔仔都係Band 1頭,全級10名5名之內又幾多級樂器又攞獎,所以我都放心比仔仔讀SPC,而放棄統一派位等地區名校放榜。

YW我都有去聽簡介會,YW係一條龍小學上中學,所以得35個位好難考,啲學生好有禮貌,司儀係上年9A會考生,所以我對YW印象唔錯。兩間如果唔計地區真係好難簡,如果計地區一個喺南昌一個喺西環,我會簡近啲嘅。

‹ 上一主題|下一主題