用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無人收到聖保羅男校收生通知信?
樓主: yeahyeahyeah
go

有無人收到聖保羅男校收生通知信? [複製鏈接]

不過我聽朋友講, st. joseph太約收一半既p6生, 所以最好知道全級既名次, 甘就會容易d知道機會有多大.

全级的成绩排名,最快要下周五才能知道结果,而SPC也不会让我再拖,儿子P5的成绩一般,相对P6这两次成绩进步了很多,所以很难选择。

原帖由 Bowiema 於 10-4-14 12:08 發表
不過我聽朋友講, st. joseph太約收一半既p6生, 所以最好知道全級既名次, 甘就會容易d知道機會有多大.

是的,我是SPC witing list,你们有SPC成绩的资料吗?我上网看了很多,也没有找到,属于1C?还是2A?

quote]原帖由 princesserela 於 10-4-14 11:51 發表
好少聽到st jose上唔到中學,我想除非成績好差,而且又有得見king,我想還有choice。至於 spc,以我所知你應該係第二批waiting list,去唔去register都冇所為,因為佢總成績現不算係band 1

... [/quote]

醒目開學勳章

你最後有無去註冊呀?

原帖由 stellahe 於 10-4-14 15:46 發表
是的,我是SPC witing list,你们有SPC成绩的资料吗?我上网看了很多,也没有找到,属于1C?还是2A?

原帖由 traeh 於 10-4-16 09:40 發表
你最後有無去註冊呀?

儿子很渴望能够直入St Jose,他说只要有60%的机会,他都要大抽奖。所以我们放弃了SPC。

我仍旧矛盾,如果入不到St Jose,不知会派去哪?会非常失望的。嗨!!这样的教育制度.

醒目開學勳章

其實老師話有機會上返st jose之外,有無就SPC問題比意見你地?

原帖由 stellahe 於 10-4-16 17:44 發表
儿子很渴望能够直入St Jose,他说只要有60%的机会,他都要大抽奖。所以我们放弃了SPC。

我仍旧矛盾,如果入不到St Jose,不知会派去哪?会非常失望的。嗨!!这样的教育制度. ...

放心啦!我覺得冇咁易派唔番St jose,另外,還有好多學校choose,又或者阿仔個number好前,派得好好呢!

原帖由 stellahe 於 10-4-16 17:44 發表

我仍旧矛盾,如果入不到St Jose,不知会派去哪?会非常失望的。嗨!!这样的教育制度. ...

我的兒子是於1st round入讀St. Paul Boys' 的。其實,我對St. Paul的認識不深,只知它過去的名氣很好,但現時則已有倒退(相比同區的名校),但最後選擇是因為校風不錯及不想大抽獎,但仍摸不著它是band 1或band 2學校,學校的師資如何?

我住鰂鱼涌,不知道有没有校车搭呢?Thanks

原帖由 yeahyeahyeah 於 10-3-29 23:06 發表
唔該namanyi,我今日打左電話去問啦。

我呢度搭要7點前上車,淨係返學千鬆啲一個月,
暫時唔諗住搭保母車啦,開學後至諗啦!

回覆 3# princesserela 的文章

面临大抽奖了,第一志愿当然是SJC,第二选什么好呢? 如果选东区校网的话,会否机会好微?怎样填对叩门有帮助呢?

小兒也入了st.paul boys, 想問七八月中一生是否有適應班, 大約是幾多號呢?

原帖由 kwokwai288 於 10-4-29 11:51 發表
小兒也入了st.paul boys, 想問七八月中一生是否有適應班, 大約是幾多號呢?

我問過SPC,話中一預備班會喺8月,日子未定,好大機會喺月尾兩個禮拜。

06/07/2010
Release of SSPA results
08 - 09/07/2010
Form 1 Registration
12/07 - 31/08/2010
Summer Vacation
13/07/2010
Pre-S1 Hong Kong Attainment Test
August
28/08/2010
Form 1 Parents’ Orientation Day
08/2010 #
English Bridging Course for new F.1 students
‹ 上一主題|下一主題