用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖方濟各學校 今年九月入讀小一,入黎傾下
樓主: hoiyin
go

今年九月入讀小一,入黎傾下 [複製鏈接]

原來已經開左forum...

hi, 我女都係黎緊小一讀呢間...大家好呀!

我個囡囡也是入讀此校小一,期待10/7之新生日。
wcp2029

大家好,我囡囡也是將會讀小一,多多指教。在看了其他的主題留言後,發覺好像很多家長對學校都有意見,攪到我有d驚是否選錯學校了。當初都有為放那間為首選而煩腦,各位有何見解?

不用擔心, 有不同意見好平常, 記得除了囡囡要適應, 父母的適應更重要. 我囡囡小一的時候, 我見過一些一直抱怨的媽媽, 但其實她們的囡囡在學校都很活潑很開心. 我覺得小學跟幼稚園不同, 家長不會常常有機會與老師傾談, 很容易對老師的一些決定產生誤會, 尢其小朋友年紀還小, 有時候未必可以將事情如實告訴父母, 有需要時要坦誠地跟老師了解情況. 我囡囡有時因一些事被老師責備, 我都是鼓勵她主動跟老師傾談, 事後她自己會覺得好開心, 認為老師明白她多了.

無論怎樣, 很高興你選擇了SFCS. 歡迎, 歡迎.

多謝你的鼓勵,在知道可入讀sfcs時,我是非常開心的,因聽說它校風好,學生純品,質數高。只是看到家長會主題,情況有點混亂,家長們為了提早上堂而微言,又好似緊張得濟,多數學校都是8時前學生便要回到學校的了。而有家長質疑學校和校車公司的誠信,更是有點兒那個,我有朋友的仔女讀嶺南幼稚園,車費也是差不多,要細車行斜路,是貴d的。希望沒有那麼多爭拗,大家可以互相扶持罷。:

原帖由 IslandMaMe 於 10-7-8 23:24 發表
不用擔心, 有不同意見好平常, 記得除了囡囡要適應, 父母的適應更重要. 我囡囡小一的時候, 我見過一些一直抱怨的媽媽, 但其實她們的囡囡在學校都很活潑很開心. 我覺得小學跟幼稚園不同, 家長不會常常有機會與老師傾談 ...

今日家姐同我講, 原來學校提早時間上學, 係因為要就校車公司. 無辦法.  聽講上第一堂應該會係bible/宗教之類添.
原帖由 info24 於 10-7-9 00:15 發表
多謝你的鼓勵,在知道可入讀sfcs時,我是非常開心的,因聽說它校風好,學生純品,質數高。只是看到家長會主題,情況有點混亂,家長們為了提早上堂而微言,又好似緊張得濟,多數學校都是8時前學生便要回到學校的了。而有家長質疑學校和 ...

無所謂啦, 都係家姐帶姨生女去註冊中學時聽返黎.
就算真係就校車公司, 相信學校都唔會咁講比家長知係呢個原因. 所以唔敢指正 :)
原帖由 曲曲 於 10-7-9 10:04 發表
大部分學校都是8am前上堂, 相信不會因為要就校車公司而提早上堂吧. 註冊時聽到校車只會接載sfcs學生, 不會走幾轉去接其他學校學生, 所以應該更加不會為就校車公司而提早上堂, 有錯請指正, 謝謝!!

...

好像教署有規定學校課時,無論是否上宗教課,也是在規限內吧,最緊要是能教好學生呢。
原帖由 CarMan 於 10-7-9 02:06 發表
今日家姐同我講, 原來學校提早時間上學, 係因為要就校車公司. 無辦法.  聽講上第一堂應該會係bible/宗教之類添.

醒目開學勳章

其實上課時間表同以前一樣,只係多左最後一堂導修堂(20分鐘),吃飯多左5分鐘同小息之後一堂多左5分鐘. total 30分鐘就係咁用左
原帖由 CarMan 於 10-7-9 02:06 發表

各位小姐仔覺今日個分班試D題目深唔深呀, 普通話提問又又如何呀? 肯答嗎?

咁一定啦, 我都係聽家姐講.
原帖由 info24 於 10-7-9 23:15 發表
好像教署有規定學校課時,無論是否上宗教課,也是在規限內吧,最緊要是能教好學生呢。

原來係咁, 多謝你
原帖由 polarbb 於 10-7-10 13:35 發表
其實上課時間表同以前一樣,只係多左最後一堂導修堂(20分鐘),吃飯多左5分鐘同小息之後一堂多左5分鐘. total 30分鐘就係咁用左
‹ 上一主題|下一主題