用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 葵青林護紀念中學
樓主: raymond871018
go

葵青林護紀念中學 [複製鏈接]

hello semipiob
下唔係掛! 聽左你講,有d擔心呀,
點解依家學校變成咁呀!!
請問你對李間學校有咩意見??/
或是現在有咩老師在教學上有咩問題
可給我班家長多個參考,或是在家長會時
表達一下,從中希望能使學校有改善一下呢!!
使仍在就讀師弟妹,有所得已完善之學習環境及有高教學水準,
可以嗎??
原帖由 semipiob 於 10-5-31 11:08 發表

林護強理科,咁你可以確保你既小朋友一定會去讀理科咩?!
如果佢讀左文商,就由得佢無人理要自修喇?
你朋友個女係junior forms student?anyway,你唔信我呢個讀足7年既人都無計。
況且我又唔識你地,唔洗就住黎講,稱讚既說話 ...

原帖由 raymond871018 於 10-5-31 11:25 發表
hello semipiob
下唔係掛! 聽左你講,有d擔心呀,
點解依家學校變成咁呀!!
請問你對李間學校有咩意見??/
或是現在有咩老師在教學上有咩問題
可給我班家長多個參考,或是在家長會時
表達一下,從中希望能使學校有改善一下 ...

講少少啦
林X中學
教geog既周x萃老師
佢係唔教書既
上堂係講學校既8掛野
交左功課之後,半年後先改番比你(因為半年有一次subject head查老師比既功課)
所以之後我都唔再交功課比佢喇-3-攬住一齊死算數!

教商科同宗教既廖X強老師
佢自稱係美國大學工商管理master畢業
但佢講英文奇差,(er....the...shop...shop..in US...er...)
and好多字都唔識串,上堂既時候反而要問番學生
例如:debenture(債券)(記住佢係教商科既!),scholarship(獎學金)
仲有,佢教書賴散
兩堂business studies既堂,有一堂拎左去講d道德既野
(例如,有一日話周X娜出賣身體,簡直唔係人!)但係我地既AL syllabus就未教哂,進度仲落後緊好多!
仲要成日都同我地講話覺得教宗教重要d,bus studies真係無咩所謂,但我地係成班高考生!
bus studies既syllabus十幾年都無改過,但佢教左同一堆野十幾年都仲係er....er....er...,問佢野佢又唔識答
有一次我地係佢個power point 度見到有野唔識,就問佢:”咩係compliment slip 呀?”
佢er...左幾廿秒之後,就去搵本書,搵左好耐又搵唔到,結果就話:”咪係compliment 既slip 囉”之後喇喇聲飛左去下一版power point!
呢名廖性老師又勁中意搞活動,中意到個地步係,好似佢想去玩多過佢想學生有得玩。
我地考試殺到埋身,其他科都同我地drill 緊exam既野,但佢淨係識係度搞活動,去咩工展會呀咁,officially大家緊係會覺得活動都係學習既一種,但其實暗地裡都心知肚明係去玩嫁啦,咁低年級同學就話去玩下無所謂姐,但係我地高考生去工展會,你覺得會同我地既考試有關咩?
如果你既仔女就黎要考公開試,你都希望老師同佢一起博殺,唔係同佢去玩,哂佢d時間啦!

呢兩個人係最嚴重,其他有d中度既就唔講喇
你唔好話比佢地知係我講比你聽喎-3-
雖然你都唔知我係邊個
但佢地可能估到
因為F.7 文科唔係得好多人

好多謝妳能勇敢講出來!
依林護D學生性格應該唔敢咁勇,
你係讀文科??
咁完整間學校D老師係點呀!!??
理科要咩條件先可以入到呀??
開左幾多理科班呀??
你都就快有成績出啦!
你CE都幾好喎!!
咁今次AL 應該沒有問題,見你都咁有信心!!
靠自己都好叻呀!!
你係唔係報左中大之經濟及會計,工商管理呀!!
祝妳好運,順利入大學啦!

原帖由 semipiob 於 10-6-1 18:03 發表

講少少啦
林X中學
教geog既周x萃老師
佢係唔教書既
上堂係講學校既8掛野
交左功課之後,半年後先改番比你(因為半年有一次subject head查老師比既功課)

教商科同宗教既廖 ...

我想問一下在334課程下,你學校只有一班純理科,如果入唔到就要讀combin Science.  既然你學校最出名是理科,將來的公開試成績最叻就只有呢一班?

原帖由 littleyan 於 10-6-2 14:37 發表
我想問一下在334課程下,你學校只有一班純理科,如果入唔到就要讀combin Science.  既然你學校最出名是理科,將來的公開試成績最叻就只有呢一班?

334我唔知道
不過舊制下林護
不嬲文科理科都係各自得一班係特別叻既
文科理科的科目不同,成績唔可以直接拎黎比較
雖然文科老師差,但係同學既自修能力都好高

唔教書既老師間間都有, 名校都唔例外, band1名校根本係收番嚟的学生自己叻, 叻的学生喺邊度讀都一样叻,
semipiob, 多謝分享, all the best!

想不到會變得越來越差,數年前聽說文科20分可以straight in,我已很錯愕了,因為早在20年前,文科20分都應該不用拿表升中六了。

其實地理科,自三劍俠走了以後,就一直沉下去了,教得最好的,還是印老師,因為只要留心聽課,測驗溫書,考試根本不用花太多時間去溫習的。

Business Studies也曾是AL的金榜科目,以前準會有半數人可以摘A的,但我知道在我那一屈開始,好像已經沒有了。

原帖由 semipiob 於 10-6-1 18:03 發表

講少少啦
林X中學
教geog既周x萃老師
佢係唔教書既
上堂係講學校既8掛野

教商科同宗教既廖 ...

原帖由 moyan 於 10-6-2 16:03 發表
唔教書既老師間間都有, 名校都唔例外, band1名校根本係收番嚟的学生自己叻, 叻的学生喺邊度讀都一样叻,
semipiob, 多謝分享, all the best!

Agree.. 就算係小學時都有啦,真係睇你好唔好彩.
其實唔係得D高班老師好Hea,低班咪又係.可以臨考試前一星期話同學生對整本workbook答案.見個小朋友係咁趕工做到零辰,就知佢同老師一樣咁hea啦!再講佢d手冊同d測驗/考試卷都唔洗簽/改/寫,家長就乜都唔知.
我諗去到中學通想比佢地自由度幾大,咁即係要佢地[自律性]好好至得.(暫時未做到) 通常初中都係[蜜月期],所以暫時未睇到外間所講功課多同好大壓力.反而覺得班perfect就似部scanner咁,成日捉人d頭到腳都幾煩架.

原帖由 kswiss 於 10-8-20 17:27 發表
中一有一班是英文班, 是哪一班呢?

一E是英文班,一D是數學班.其餘的同學平均分到A、B和C班。

回復 31# Megafish 的帖子

葵青林護紀念中學精英班

F.1-F.3  的D班是數精班,E班是英精班,每年以全級數學科和英文科名次,以決定同學是否繼續留在精英班;E班雖然因英文科成績而流動性較大,但學習氣氛濃厚,大部份同學都非常勤力和自律,以爭取來年留在英精班。

有無人知道中幾至開始用計數機? 邊隻MODEL? 係咪係學校習體訂?

今年F5會考成績很好
5A以上有32位同學
Physics C以上達97.7%
全部3百多A, 8百多credit

回復 2# 嘩 的帖子

一般F2用計算機.

回復 3# 嘩 的帖子

學生多數用casio 如fx-50FH. 有些學校會集體訂購,要問學校.

我升中六那年加了做90個位,所以才可以19-21分straight in, 如果計番60個位, 其實實力沒大分別

其實現在的會考已經變了handicapped考試
我自己的會考學生都拎到28同埋25分
是考評局愈cut愈少, 所以令到拎A容易了
現在不知道母校如何呢
四年幾無番去了

原帖由 bnene 於 10-8-16 01:29 發表
想不到會變得越來越差,數年前聽說文科20分可以straight in,我已很錯愕了,因為早在20年前,文科20分都應該不用拿表升中六了。

其實地理科,自三劍俠走了以後,就一直沉下去了,教得最好的,還是印老師,因為只要留心聽課,測驗溫書,考 ...

回覆 22# semipiob 的文章

Semipiob,
請問你是怎樣入林護的? 可否分享一下? 謝謝你.
升中一生的家長
‹ 上一主題|下一主題