用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 葵青林護紀念中學
樓主: raymond871018
go

葵青林護紀念中學 [複製鏈接]

葵青林護紀念中學

我仔仔全級157人但佢考第15、16。又住荃灣區,又冇課外獎項,機會係咪好低?

15.16名已經系一個好前的名次, 你驚乜呢?

原帖由 prettyoni 於 10-10-7 13:27 發表
我仔仔全級157人但佢考第15、16。又住荃灣區,又冇課外獎項,機會係咪好低?

佢科科A, 但唯獨是中文拿B, 林護個website話要15個A=全部A??

[/quote]

話就話15A, 但少一個半個唔係大問題, 中英數最好齊A啦, 不過如果我係你我會訊, 放second choice, 如果好想入的話.

原帖由 prettyoni 於 10-10-12 14:25 發表
佢科科A, 但唯獨是中文拿B, 林護個website話要15個A=全部A??
[/quote]

放2nd choice, 間學校會唔會知道?又覺得我冇誠意ga??

唔會知, 只有白已同教統局知.  所以唔洗警.

原帖由 prettyoni 於 10-10-12 23:40 發表
放2nd choice, 間學校會唔會知道?又覺得我冇誠意ga??

原帖由 melindalsl 於 10-10-12 17:24 發表
話就話15A, 但少一個半個唔係大問題, 中英數最好齊A啦, 不過如果我係你我會訊, 放second choice, 如果好想入的話.
[/quote]

如果好想入的話,一定放first choice,再大抽獎放Part A&B的No.1.,真係唔得都今生無悔.

萬分感激+多謝你們寶貴的意見。

回覆 41# raymond871018 的文章

請恕唐突, 請問你小朋友小學績排第幾? 我小朋友想入,5知應5應該揀? 謝謝!

回覆 41# raymond871018 的文章

絕對讚同. 小朋友想讀書,又有名校做backup, 更如虎添翼.

我小朋友在學校成績小學來說,排頭3名,
中學二三入了精數班,

原帖由 DJ_PARENT 於 10-10-19 09:53 發表
請恕唐突, 請問你小朋友小學績排第幾? 我小朋友想入,5知應5應該揀? 謝謝!

建議如果你小朋友有能力,本身小學都是傳統教學的話<
應該適應方面沒有問題,
其次是成績,如果是考入去的話,
應該成績本身有番咁上下,,再加努力讀書,應該問題不大,
總括重要都是小朋友之成績成為大前題,
如果合乎入學要求,日後入了都應該不是問題了,
成績應該有保証,當然都是要小朋友付出的,
合乎資料入場,唔代表你可以順利畢業的,
都是自己要珍惜及付出才有收成,
原帖由 DJ_PARENT 於 10-10-19 09:53 發表

請問功課方面--林護與安柱,王少清, 蕭明比較, 是否都很多呢???

阿囡係油天讀,考3X/200(學校唔講實數),無乜公開特別獎,只係每年學校英文比賽都有頭三名,澳州大學嘅評估P4係credit (top 13%/全港參加P4生)P5係dist(top8%),剛考完KET score 100/100,P4上學期英文科名次1/200, 下學期8/200, 請問考林護係咪無乜機,因家住青衣,正考慮轉唔轉網,因油尖旺派band1都ok,唔知葵青區如何? 請比意見!

回復 1# kswiss 的帖子

因自行機會低,靠抽獎增加機會,如果自行兩間都跨區,如要扣門怕學校覺得無誠意!

‹ 上一主題|下一主題