用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 葵青林護紀念中學
go

葵青林護紀念中學 [複製鏈接]

你地好
我係林護F.7學生
我想比你地既意見係,學校裡面依家多左好多新老師
資深既好多已經走左
另外,高中有一批"純粹混飯食"既老師
佢地比較無心機教
如果文科商科既話,有時同自修無分別
自己要付出好多努力

不過如果你小朋友想入既話,我亦祝你順利!
我有二手林護校服(女)出售(裙,PE衫,校褸,etc)
另外亦提供私人補習服務(本人會考23分,1A3B4C,中A英B)

有興趣可pm=]

原帖由 catcatmom 於 10-5-31 00:34 發表
林護係強係理科,差既老師幾出名都有,無辦法。
我朋友個女係此校就讀,他說:聽話類型的小朋友很
ARM讀喎!   

林護強理科,咁你可以確保你既小朋友一定會去讀理科咩?!
如果佢讀左文商,就由得佢無人理要自修喇?
你朋友個女係junior forms student?anyway,你唔信我呢個讀足7年既人都無計。
況且我又唔識你地,唔洗就住黎講,稱讚既說話邊度都有得聽啦。

原帖由 raymond871018 於 10-5-31 11:25 發表
hello semipiob
下唔係掛! 聽左你講,有d擔心呀,
點解依家學校變成咁呀!!
請問你對李間學校有咩意見??/
或是現在有咩老師在教學上有咩問題
可給我班家長多個參考,或是在家長會時
表達一下,從中希望能使學校有改善一下 ...

講少少啦
林X中學
教geog既周x萃老師
佢係唔教書既
上堂係講學校既8掛野
交左功課之後,半年後先改番比你(因為半年有一次subject head查老師比既功課)
所以之後我都唔再交功課比佢喇-3-攬住一齊死算數!

教商科同宗教既廖X強老師
佢自稱係美國大學工商管理master畢業
但佢講英文奇差,(er....the...shop...shop..in US...er...)
and好多字都唔識串,上堂既時候反而要問番學生
例如:debenture(債券)(記住佢係教商科既!),scholarship(獎學金)
仲有,佢教書賴散
兩堂business studies既堂,有一堂拎左去講d道德既野
(例如,有一日話周X娜出賣身體,簡直唔係人!)但係我地既AL syllabus就未教哂,進度仲落後緊好多!
仲要成日都同我地講話覺得教宗教重要d,bus studies真係無咩所謂,但我地係成班高考生!
bus studies既syllabus十幾年都無改過,但佢教左同一堆野十幾年都仲係er....er....er...,問佢野佢又唔識答
有一次我地係佢個power point 度見到有野唔識,就問佢:”咩係compliment slip 呀?”
佢er...左幾廿秒之後,就去搵本書,搵左好耐又搵唔到,結果就話:”咪係compliment 既slip 囉”之後喇喇聲飛左去下一版power point!
呢名廖性老師又勁中意搞活動,中意到個地步係,好似佢想去玩多過佢想學生有得玩。
我地考試殺到埋身,其他科都同我地drill 緊exam既野,但佢淨係識係度搞活動,去咩工展會呀咁,officially大家緊係會覺得活動都係學習既一種,但其實暗地裡都心知肚明係去玩嫁啦,咁低年級同學就話去玩下無所謂姐,但係我地高考生去工展會,你覺得會同我地既考試有關咩?
如果你既仔女就黎要考公開試,你都希望老師同佢一起博殺,唔係同佢去玩,哂佢d時間啦!

呢兩個人係最嚴重,其他有d中度既就唔講喇
你唔好話比佢地知係我講比你聽喎-3-
雖然你都唔知我係邊個
但佢地可能估到
因為F.7 文科唔係得好多人

原帖由 littleyan 於 10-6-2 14:37 發表
我想問一下在334課程下,你學校只有一班純理科,如果入唔到就要讀combin Science.  既然你學校最出名是理科,將來的公開試成績最叻就只有呢一班?

334我唔知道
不過舊制下林護
不嬲文科理科都係各自得一班係特別叻既
文科理科的科目不同,成績唔可以直接拎黎比較
雖然文科老師差,但係同學既自修能力都好高
‹ 上一主題|下一主題