用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 選小學
go

選小學 [複製鏈接]

我個女而家k2,喺觀塘保良局讀緊,因為而家婆婆湊所以想去沙田個網讀小學,佢而家讀緊兼收位,但言語治療師讚佢叻,而家只係遲半年,如果我選出名果啲小學,佢會唔會應付唔嚟同多壓力呢?我選番保良局嘅小學又會唔會多機會啲呢?我由幾時開始選學校?可以選幾多間呢?你地對沙田嘅小學有乜評價?有邊間會適合我個女呢?其實佢記性都唔差.另外如果間學校有駐校治療師會唔會適合佢多啲?有無禁嘅需要?thanks
   0    0    0    0
:-D  :adore: [size=x-large]我個黄帝女嘉善喺05年5月21号出世啦

醒目開學勳章 王國長老

如果我選出名果啲小學,佢會唔會應付唔嚟同多壓力呢?
咁你女女係邊方面遲先? 每個小朋友情況唔同, 如果佢專注力同學習能力無問題, 只係SPEECH DELAY, 你就可以放心D, 不過學校有幾多支援, 同願唔願意包容, 就係另一個問題喇

我選番保良局嘅小學又會唔會多機會啲呢?
如果考既係私校/直資, 學校就可能因為你女讀PLK而加分(佢地可以揀學生), 如果你心儀官/津校, 咁就一定要經政府派位, 嚴格黎講, 讀咩幼稚園係無影響的
http://www.chsc.hk/primary/tc/app_method_a.htm

我由幾時開始選學校?可以選幾多間呢?
多數直資/私校係K2下學期開始有INFO SESSION, K3上學期係INTERVIEW高鋒期, 你想考幾多間都得, 自己留意日期就係了
而政府派位係K3 9月做的, 到時學校會派FORM, 第一輪只揀一間, 鬥高分, 得就OK, 唔得就JOIN第2輪統一派位, 即所謂大抽獎, 90%位俾同校網, 總有一間俾到你

另外如果間學校有駐校治療師會唔會適合佢多啲?有無禁嘅需要?
適唔適合同需唔需要, 最好同I位老師傾傾, 我都有唸過我仔應該讀傳統(COOL下佢等佢坐定D), 定活動包容性大D, 結果老師都係話傳統唔適合佢LOR

我個女各方面都遲半年,應該可以追到嘅,官/津校同直資校有乜分別?禁我係咪即係唔使禁早報學校呀?我應該幾時問miss呢?
原帖由 Charlotte_mom 於 10-3-31 10:21 發表
如果我選出名果啲小學,佢會唔會應付唔嚟同多壓力呢?
咁你女女係邊方面遲先? 每個小朋友情況唔同, 如果佢專注力同學習能力無問題, 只係SPEECH DELAY, 你就可以放心D, 不過學校有幾多支援, 同願唔願意包容, 就係另一個 ...
:-D  :adore: [size=x-large]我個黄帝女嘉善喺05年5月21号出世啦

醒目開學勳章

朋友囝囝喺沙田的救世軍xxx, 佢話融合做得唔錯, 不防搵多d資料!!!!

原帖由 suetyuki 於 10-4-1 00:04 發表
我個女各方面都遲半年,應該可以追到嘅,官/津校同直資校有乜分別?禁我係咪即係唔使禁早報學校呀?我應該幾時問miss呢?

thanks,佢係咪都係發展慢啲架?
原帖由 臻媽 於 10-4-1 01:26 發表
朋友囝囝喺沙田的救世軍xxx, 佢話融合做得唔錯, 不防搵多d資料!!!!

醒目開學勳章

朋友囝囝係自閉+專注力足...你不防至電問問校方有咩方法輔助你的小朋友吧!!! 校方好似會特別為此類小朋友加多一點時間做考試卷...等!!!

原帖由 suetyuki 於 10-4-1 23:58 發表
thanks,佢係咪都係發展慢啲架?

我見到呂明才都有言語治療師呀,不過個校禁勁,怕唔收我個女呀,我應唔應該嘗試呢啲學校呢?
原帖由 臻媽 於 10-4-2 00:13 發表
朋友囝囝係自閉+專注力足...你不防至電問問校方有咩方法輔助你的小朋友吧!!! 校方好似會特別為此類小朋友加多一點時間做考試卷...等!!!

醒目開學勳章

我記得你曾說你囡囡係屬於各方面都遲半年, 咁是否不只是語言障礙呢??? 如只是發音問題, 選擇呂明才或許可以, 否則....真的未必合, 因壓力幾大, 而一般發展緩慢的小朋友, 要慢慢給佢循序漸進發展, 才會有進步甚至追趕到正常階段, 相反可能會有變壞的後果, 因此搵一間融合教育做得好的會較合適你的孩子.....

我舊上司的囝囝在此畢業, 佢好聰明, 父母一個係社工, 一個係預科主任, 當年千辛萬苦叩門而入, 但囝囝慢慢因壓力大, 慢慢開始唔喜歡讀書, 成績漸漸下滑....所以選校必忌慕名而入, 以孩子為本, 選一間合適的, 令佢讀得開心, 因而愛上學習, 真正學到+吸收到知識, 咁自然成績唔會差吧!!

原帖由 suetyuki 於 10-4-2 00:45 發表
我見到呂明才都有言語治療師呀,不過個校禁勁,怕唔收我個女呀,我應唔應該嘗試呢啲學校呢?

醒目開學勳章 王國長老

嘩, 呢個網.......
我見到有人copy左我寫d野(自己d用詞自己點會唔記得), 用我個inital黎投票, 但唔知果個係咪真正用家.........

原帖由 big-head 於 10-4-4 03:10 PM 發表
有特殊需要較多的包容同支援,我不建議選擇功課多和太注重學業的「名校」,反而要注重小朋友的社交發展和自信心/自我形象,這樣會比較適合小朋友。

呢度有教局融合教育資源學校,我相信會適合小朋友:
http://www.myfriendlys ...

啱啱評估講各方面較同齡弱半年,我諗不至於障礙嘅,我而家都give up咗選名校,如果入到中等嘅學校都好好,thanks
原帖由 臻媽 於 10-4-2 10:06 發表
我記得你曾說你囡囡係屬於各方面都遲半年, 咁是否不只是語言障礙呢??? 如只是發音問題, 選擇呂明才或許可以, 否則....真的未必合, 因壓力幾大, 而一般發展緩慢的小朋友, 要慢慢給佢循序漸進發展, 才會有進步甚至追趕 ...

禁你地覺得信義,迦密愛禮信,祟真,循道衛理定"Chu"正賢好?邊間適合我個女呢?

醒目開學勳章

你不如試試問問你囡囡的治療師/幼稚園老師哪幾間學校會較適合你囡囡, 佢地應該係喺學術方面最了解你囡囡, 亦會喺呢方面應該最有經驗吧!!!

由於我本身唔係呢個網, 你所列的我唔係間間知....只知循理 & 朱正賢都係好好的學校, 而朋友仔仔喺循理讀緊小一, 功課壓力都頗大呀!!!

原帖由 suetyuki 於 10-4-5 02:06 發表
禁你地覺得信義,迦密愛禮信,祟真,循道衛理定"Chu"正賢好?邊間適合我個女呢?

而家問好似早咗啲,我個女喺觀塘返學,啲miss都味必知沙田邊間小學好同啱佢啦
原帖由 臻媽 於 10-4-6 19:23 發表
你不如試試問問你囡囡的治療師/幼稚園老師哪幾間學校會較適合你囡囡, 佢地應該係喺學術方面最了解你囡囡, 亦會喺呢方面應該最有經驗吧!!!

由於我本身唔係呢個網, 你所列的我唔係間間知....只知循理 & 朱正賢都係好 ...
‹ 上一主題|下一主題