用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 又煩惱了...summer courses!!
go

又煩惱了...summer courses!! [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

我女上過一個english drama for kids(就係果個敢言小人類.....???工作坊果個)
最後一堂仲請家長去睇表演, 係一group約5,6個小朋友自己就住一個topic自編自導自演一個短劇, 坦白講, 可能自己對"演藝"有期望啦, 事實就有d失望

原帖由 cherubic 於 10-4-6 11:14 PM 發表
Anyone has experience with the summer courses offered by Hong Kong Academy for Performing Act (EXCEL) ?  I received the flyer and found some interesting drama courses for kids.

醒目開學勳章 王國長老

年年都駛好幾千去join呢d course, 咩science, art, music, 運動等
跟住去到暑假尾發現好似kill time多d, 樣樣掂下, 咩都學唔到
前年我俾佢join左個暑假日文日日學, 每日1.5hr(?), 學完一個term又似乎學到d野wor, 我女又ok鐘意, 就一直學到而家(不過轉左學校因為嫌果間太多人又唔俾補堂, 我而家搵私家仲平過group!)
我唔會pm介紹老師, thanks! 見諒

醒目開學勳章 王國長老

首先, 上左第一堂已經轉老師了, FINE, 反正我都唔識佢地, 唔知邊個好, 不過俾我感覺好似安排有D混亂

佢地點上堂我睇唔到, 因為家長都o係出面等, 我見佢地都幾開心既..........最後一堂, 話家長可以入去睇表演, 我都幾期待啦, 個題目係"why we can't keep alligator as a pet", 小朋友就分小組作一個短劇同表演, 其實每組表演時候只係約3分鐘, 對白唔多, 唔夠20句(成個劇), 俾我感覺似小朋友玩鬧多過似學完一個暑假應得既野LOR

醒目開學勳章 王國長老

有無考慮玩下體操呀, 呢度有政府資助, 初學$220/10堂, 而家有summer course可以報, 抵玩wor!
http://www.gahk.org.hk/doc/developscheme201011_ph1_v2.pdf
原帖由 MountainView 於 10-4-8 06:06 PM 發表
can someone recommend basketball course for summer? thx.

醒目開學勳章 王國長老

我都試過, 叫做有鬼婆睇住, 玩3個鐘咁啦, 不過計埋校車都幾金!
esf應該都有類似既野, 不過一樣貴
原帖由 cherubic 於 10-4-8 11:14 PM 發表
About 3 years ago, my son joined the Woodland summer course, 3 hours a day, just like kindergarten.  It is not particularly good or bad.

醒目開學勳章 王國長老

咁不如stay耐d練習下啦~!
原帖由 do-re-me 於 10-4-8 10:30 PM 發表
我女而家學溜冰一星期學一次, 如果暑假一星期學學兩次會唔會有雙倍的進步?

醒目開學勳章 王國長老

無咁快 , 我女學左5年競技體操都無HURT過, 高低桿又未夠力上, floor exercise又係平面動作, 跳馬都係要大個d至開始 (我女8,9歲都唔識用塊彈板), 最危險算係平衡木了, 不過佢玩得好過癮
如果想再穩陣d可以考慮藝術體操, 即玩波/繩果d, 會再安全d

原帖由 MountainView 於 10-4-9 10:53 AM 發表
Somehow I feel 體操 is easy to get hurt....
‹ 上一主題|下一主題