用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 沙田小學
go

沙田小學 [複製鏈接]

我個女而家喺觀塘讀K2兼收位,諗住讀完K3就轉去沙田網小學,佢啱啱做完評估各方面都遲半年,請問邊間學校多機會會包容?祟真,信義,迦密愛禮信,循道衞理,"CHU"正賢邊間好?
   1    0    0    0
:-D  :adore: [size=x-large]我個黄帝女嘉善喺05年5月21号出世啦

有無人可以講我知
:-D  :adore: [size=x-large]我個黄帝女嘉善喺05年5月21号出世啦

我個仔今年k3,我幫佢選咗黃耀南小學,因唔想佢有太大壓力,而且我上過佢地開既興趣班,覺得老師同校長都好nice,又會接受我地依d小朋友.

你可以睇下佢地網址,試下join佢地既幼適班,睇下學校適唔適合你小朋友.
http://www.wynps.edu.hk/WYNPS/main.html

其實我覺得選校一定要親自去睇下同感受下學校既氣氛,先可以搵到適合既學校,因每個小朋友都不同.
希望幫到你.

原帖由 suetyuki 於 10-4-12 00:19 發表
有無人可以講我知

仲有無第二間呢?你有無in過其他學校呀?
原帖由 豆Dan 於 10-4-12 11:48 發表
我個仔今年k3,我幫佢選南小學,因唔想佢有太大壓力,而且我上過佢地開既興趣班,覺得老師同校長都好nice,又會接受我地依d小朋友.

你可以睇下佢地網址,試下join佢地既幼適班,睇下學校適唔適合你小朋友.
http://ww ...

無,因依間好近我屋企,同我覺得好適合我個仔,幼稚園老師都話ok.

原帖由 suetyuki 於 10-4-14 00:14 發表
仲有無第二間呢?你有無in過其他學校呀?

原帖由 suetyuki 於 10-4-7 01:51 發表
我個女而家喺觀塘讀K2兼收位,諗住讀完K3就轉去沙田網小學,佢啱啱做完評估各方面都遲半年,請問邊間學校多機會會包容?祟真,信義,迦密愛禮信,循道衞理,"CHU"正賢邊間好? ...

我囡讀迦密愛禮信
但妳係咪住觀塘,特登去沙田返學?

係我住觀塘,之前我自己湊個女,而家婆婆湊喺沙田住,日日帶佢返學放學,兩個都係辛苦,所以諗住k3就轉返沙田讀,到時選校都好啲,我自己心水係祟真同路德會梁xx,保良局x正賢同信義,迦密愛禮信好唔好架?仲有無需要見言語治療師呀?
原帖由 candy_kiki2005 於 10-4-15 01:18 發表

我囡讀迦密愛禮信
但妳係咪住觀塘,特登去沙田返學?

原帖由 suetyuki 於 10-4-16 00:50 發表
係我住觀塘,之前我自己湊個女,而家婆婆湊喺沙田住,日日帶佢返學放學,兩個都係辛苦,所以諗住k3就轉返沙田讀,到時選校都好啲,我自己心水係祟真同路德會梁xx,保良局x正賢同信義,迦密愛禮信好唔好架?仲有無需要見言語治 ...

但小一同婆婆住,婆婆識唔識教佢做功課&溫默書?因為依家小一每日功課量都好多,每星期都有中英默書. 我囡囡有言語治療(幾個月先一次,每次半個鐘),另外囡囡無調適.

我諗住一上小學就補習架啦,但唔知上門定去補習社好,婆婆簡單都teach到佢嘅,幾個月先一次言語治療好似無乜作用,唔明咩調適?禁你個女果時係邊方面遲同遲幾多?quote]原帖由 candy_kiki2005 於 10-4-16 23:04 發表

但小一同婆婆住,婆婆識唔識教佢做功課&溫默書?因為依家小一每日功課量都好多,每星期都有中英默書. 我囡囡有言語治療(幾個月先一次,每次半個鐘),另外囡囡無調適. ... [/quote]

原帖由 suetyuki 於 10-4-17 01:33 發表
我諗住一上小學就補習架啦,但唔知上門定去補習社好,婆婆簡單都teach到佢嘅,幾個月先一次言語治療好似無乜作用,唔明咩調適?禁你個女果時係邊方面遲同遲幾多?quote]原帖由 candy_kiki2005 於 10-4-16 23:04 發表 http: ...

學校方面的調適:
1. 抄寫功課-減少或減量
2. 默書-可預先給予範圍
3.考試-加時

我覺得上門補習1:1會好些,但一定比較貴. 我只記得醫生話囡囡發展遲緩6個月,唉......依家小一已經每次英文默書都唔合格,我心情都幾down. 你一定要衡量囡囡較適合讀邊間學校. 婆婆住邊個校網?

婆婆住91網,但我都會試88網嘅學校,果時你仲in過咩學校?會唔會有啲係難入啲?
原帖由 candy_kiki2005 於 10-4-17 22:13 發表

學校方面的調適:
1. 抄寫功課-減少或減量
2. 默書-可預先給予範圍
3.考試-加時

我覺得上門補習1:1會好些,但一定比較貴. 我只記得醫生話囡囡發展遲緩6個月,唉......依家小一已經每次英文默書都唔合格,我心情都幾down.  ...

原帖由 suetyuki 於 10-4-18 00:26 發表
婆婆住91網,但我都會試88網嘅學校,果時你仲in過咩學校?會唔會有啲係難入啲?

我無in過其他學校,迦密第一輪已經收左亞囡.
91網-浸信會呂明才小學 (你第一輪可以試下)
88網-沙田官立小學、聖母無玷聖心學校 (比較出名)

其實我之前都諗過博下呢幾間學校,但後嚟諗真啲又怕佢好勁壓力同跟唔上,所以都係give up咗,我都係選中等嘅學校好啲

之前同miss講過想轉校,佢好似唔想同唔鐘意禁,如果照喺度讀但轉返沙田個address,會唔會選小啲學校架?又算唔算越網呢?

吾想咁大壓力我推薦你讀宣道會陳元喜,吾多功課,吾多默書,但好多興趣班,多元智能。

thank you先,之但係聽講都好多人選呢間,我諗首選都係祟真,然後就路德會梁xx,你有無咩意見呢?
原帖由 Connielai 於 10-4-23 22:01 發表
吾想咁大壓力我推薦你讀宣道會陳元喜,吾多功課,吾多默書,但好多興趣班,多元智能。
‹ 上一主題|下一主題