用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園凱帆校N1召集
樓主: bbkitko
go

學之園凱帆校N1召集 [複製鏈接]

應該奧運站近一點, 我每次去那兒都係奧運站出.

奧運站出, 要行幾遠至到?
想問學之園pn班有沒有功課?
多親子活動嗎, 如旅行?

奧運站出, 向奧海城一期行,大約行10至15分鐘啦, 其中要過1次馬路. 第一次咁行可能要找找路, 不過行過1次就會記得路.

功課方面, 如無記錯PN每1至2個月有「功課」帶返屋企同父母一齊做, 如一些入錢錢訓練小手肌功課. 真的要寫字的係K3功課, 要寫週記類creative writing功課.

親子活動唔知密唔密, 不過LH強調家校合作, 我相信唔會少.

傲宏媽媽:

謝謝您詳盡的解答.想問有沒有好的playgroup介紹?

bbkitko:

唔駛客氣! 對我來說學之園的「功課」, 唔太早要小朋友寫字及家校合作是我揀學之園的其中一些原因. 作為在職媽媽, 我希望盡可能配合到LH的家校合作活動啦!

至於pg, 傲宏宜家逢星期二及四上緊兒童無限的蒙達梭利pg, 星期六就上Victoria pg.兩個pg我都覺得好好. 可惜維記最多玩到6月(阿仔超齡), 而兒童無限那邊因時間唔適合, 所以可能再返唔到.

暫時對其他pg未有計劃, 想睇下阿仔返左學先算, 不過我會開始留意下週六的pg, 暫時只計劃暑假週六同傲宏去游泳班.

Since K1 2nd semester, there is one homework everyday.  On every Friday, there will be two more homework + 2 story books with exercise.

原帖由 Freesia_cat 於 10-4-19 18:10 發表
奧運站出, 向奧海城一期行,大約行10至15分鐘啦, 其中要過1次馬路. 第一次咁行可能要找找路, 不過行過1次就會記得路.

功課方面, 如無記錯PN每1至2個月有「功課」帶返屋企同父母一齊做, 如一些入錢錢訓練小手肌功課.  ...

Freesia_cat, the one my son takes is a small yellow school bus.  Only a few kids in this route so may be they use a small one.

原帖由 Freesia_cat 於 10-4-14 19:28 發表
我想問, 有無人知d校車係大巴定褓姆車?

如果係細褓姆車, 會唔會夠人就唔收細路乘褓姆車? 定其實大站唔只有一架褓姆車?

hoihoima :

您小朋友讀學之園k1, 您覺得學校是採取較輕鬆的教學模式(如啟思, 少功課, 不催谷, 課程淺), 還是較學術型(如st.catherine, 多功課, 功課深, 課程深)?

如果小朋友讀學之園, 將來選傳統津小還是直資較合適?

Freesia_cat:

兒童無限蒙達梭利的playgroup是否在荃灣?
我現在在協康會上playgroup, 內容不錯, 不過下期是6月-9月, 恰巧是仔仔上pn的時間, 所以唔參加.

It seems that majority of BBs accepted by LH seems big boy/girl.

原帖由 bbkitko 於 10-4-15 11:17 發表
最新資料:

PN---- A.M CLASS
1) bbkitko (仔仔)---0807
2) julitham (囡囡) ---0801
3) stephanietys (仔仔) ---0803
4) vanlam (囡囡)
5) Toffeenut (仔仔) ---0802
6) Kwanlee882000 (囡囡)
7) 0210(仔仔)---0801 ...

bbkitko:

兒童無限之前是在荃灣的, 不過之後搬左去太子, 宜家在九龍塘搞左間學校, 傲宏宜家返緊.

如果你睇過LH的小一升學結果, 會發現小朋友升讀的學校類型好廣泛. 這是因為LH走的是中間路線, 升小時可按小朋友性格揀傳統學校或國際學校等, 唔會定死通常只係升某類學校.

hoihoima:

你覺得校巴安全嗎?跟車褓姆會唔會搞唔掂d細路?

我住觀塘,唔知好唔好禁快比女女搭校車上PN.你地有無考慮這個問題嗎??

我覺得日日湊仔仔返學, 然後再返屋企, 夠鐘又再去學校接放學, 日日如是, 媽媽實在太辛苦.學校距離屋企路途實在太遙遠.所以我會俾仔仔自己搭校巴.
頭幾日返學, 媽媽可跟車, 到時再睇下是否安全.

咁又係呀, 如果日日來來回回都好辛苦, 如果等埋阿仔放學, 唔通日日行3小時奧海城?

不過觀塘有校車嗎, 好似連九龍塘都無, KT再遠d會唔會都無? 不過住得近的媽媽亦可考慮夾埋一齊搭的士, 我見我好多同事都係咁做.

醒目開學勳章

佢係咪無全日班架?

只有紅磡果邊先有全日班

原帖由 hellomiffy 於 10-4-22 14:57 發表
佢係咪無全日班架?

Freesia_cat, the school bus is very safe (with seat beat) and the school bus aunty is very nice.  Nothing to worry wor.

原帖由 Freesia_cat 於 10-4-20 19:33 發表
hoihoima:

你覺得校巴安全嗎?跟車褓姆會唔會搞唔掂d細路?

hoihoima:

我擔心細路一多會頑皮在車上唔肯坐定定, 不過既然你話安全我都安心d!

係呀!得紅磡係有全日班, 聽講K班時仲有日文及烹飪上...... 不過我都係喜歡凱帆多些, 同埋我唔想阿仔返全日.
‹ 上一主題|下一主題