用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園凱帆校N1召集
go

學之園凱帆校N1召集 [複製鏈接]

我的兒子8月會在學之園凱帆校上學, 讀上午班, 有沒有學之園凱帆校8月讀N1的媽媽?  大家傾下計.
   0    0    0    0

請問N1是否等同於Pre-nursery?太多名目唔係好搞得清楚。

我仔會在8月入讀學之園凱帆校PN(雖然要5月先註冊,不過已經揀定啦),不過佢讀下午班(比較適合我呢種勁OT的在職媽)。

一想起阿仔就快要穿校服返學,我就好開心啦!時間過得真係快,咁快就要著校服返學啦!

Mother need interview?? Need speak English & mandarin??
http://lb3f.lilypie.com/Cvyyp8.png[/img][/url]

N1是等同於Pre-nursery, 我係全職媽媽, 仔仔習慣午睡, 所以一定要讀am.
我都決定一定會讀, 想問點解您會選呢間學校?

媽媽要面試, 不過用廣東話. 入到真覺得好感恩.

Because my friend daughter is study at here, so i want to try it
http://lb3f.lilypie.com/Cvyyp8.png[/img][/url]

我揀呢間幼稚園, 完全係因應我仔的性格(活躍, 好奇, 主動, 唔喜歡乖乖坐低聽講), 佢呢種性格唔適合傳統學校, 但我又唔太喜歡國際學校, 所以想揀學之園呢類中間路線幼稚園.

之前我都參觀過好幾間學校, 見過葉校長及老師, 佢地介紹間學校及講解課程都好有條理而清晰, 俾到我信心認為呢間學之園會了教得好. 而且朋友的朋友在此讀書都話好, 所以揀呢間.

你呢? 點解揀LH?

我想請問如果bb現時就快11個月, 應該幾時要報名呀?

tks

如果BB宜家11個月, 應該係09年出生, 11年入PN. 其實你宜家已可以報名, 大概下年3月截form, 確實日期視乎收表情況, 多就好似會早d cutoff. 不過我建議你去取定申請表先, 因為如果張表無轉樣, 除基本資料外, 仲有數條關於小朋友的問題要答, 最好花少少時間想想點答.

我選學之園, 因為鐘意佢上到k1有普英班, 而且聽聞佢課程設計得很出色, 想問您讀學之園的朋友是否都在凱帆校就讀, 他對學之園有何評價, 他認為學之園有何優勝之處?

其實因為係朋友的朋友, 所以我沒有問太多, 不過聽佢講過佢個女好內向又膽怯, 返左好耐學都仍然朝朝喊唔俾阿媽走, 但d LH(凱帆)的老師仍好有耐性幫佢適應,數月後就ok啦!

你地好呀, 我都決定比囡囡讀pn 嘅am class, 多多指教!!
請問係咪上下午班都各有2班呀?? 每班有多少人呢? bbkitko: 唔知係咪同你仔仔一班呢?

揀呢間原因除了可以比囡囡讀得開心之除(因為佢都係無時停個隻), 又有net teacher, 可以雙語發展ma...

如果同interview時所講無變, 係上下午各2班, 每班28人, 3個老師對1班.

原帖由 Freesia_cat 於 10-4-8 17:34 發表
如果同interview時所講無變, 係上下午各2班, 每班28人, 3個老師對1班.

thanks Freesia_cat!
我應該要囡囡坐校車, 唔知車費(from 荃灣)大約多少呢

Hello Hello,

我仔仔會在8月返am班..我選學之園..是因為朋友的兒子在這裡讀..她的兒子的語言能力不錯...而且可以讀上四年..於是便選定了...其實學之園並不近我們..之前有另外一些比較近的學校有offer...我們都沒選了。經過幾個月嘅interview..真的怕怕了!如果仔仔在些讀得開開心心..k1就唔使咁傷腦筋啦!

Freesia_cat,

我係stephanie 呀..第時仔仔可以做同學仔啦!

原帖由 Freesia_cat 於 10-4-7 20:50 發表
請問N1是否等同於Pre-nursery?太多名目唔係好搞得清楚。

我仔會在8月入讀學之園凱帆校PN(雖然要5月先註冊,不過已經揀定啦),不過佢讀下午班(比較適合我呢種勁OT的在職媽)。

一想起阿仔就快要穿校服返學,我就好開心啦!時 ...

Stephanie:

你仔仔又入左學之園呀! 但同你屋企真係有d遠wor!

可惜係你仔仔讀上午, 但我仔讀下午, 因為我實在太夜返屋企, 如果佢讀上午我怕我每日見佢只係睡覺, 所以我都係聽其他同事建議讀下午班, 宜家如願以償真係好開心!

我都擔心緊校車問題, 唔知要阿仔乘校車, 定由我老爸做接送好......

大家好,我囝囝係凱帆 PM CLASS,寄左信去轉 AM CLASS,希望成功啦 ~

Hi Julitham 你好,我都係住荃灣架 !

校車 $740/來回, 我問過今年既下午班係 12:30 係麗城上車 (1:00上堂),不過只可參考,因為每年會睇學生路線而更改。五月註冊時,要攪埋校車 !

原帖由 Julitham 於 10-4-8 17:56 發表

thanks Freesia_cat!
我應該要囡囡坐校車, 唔知車費(from 荃灣)大約多少呢

stephanietys, Julitham 同我仔仔一樣讀am, 希望大家可以同一班. 也希望亞芝媽轉班成功.

我都in左好多幼稚園至搵到最好o既選擇----學之園, 之前面試真係好煩, 壓力好大, 也希望仔仔一讀讀四年, 唔駛煩.

傲宏媽媽: 我仔仔會搭校巴, 可以令佢獨立d, 自己又舒服d.

凱帆校學之園是否很難入? 您們的仔仔,囡囡是否面試當日表現好突出, 所以成功取錄?

‹ 上一主題|下一主題