用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園凱帆校N1召集
樓主: bbkitko
go

學之園凱帆校N1召集 [複製鏈接]

見校長呢part攪到我都好緊張,因為有幾個媽媽都有答,而我係無答過,所以初初都會擔心咁樣會唔會影響個囡,好在最後都收左.
所以佢收我個囡既原因,真係因為我個囡既表現好,老師問佢既問題同做指示佢都一一做到。

見校長呢part, can u tell me what is the question
because i will interview at 17 April (TKO School)
http://lb3f.lilypie.com/Cvyyp8.png[/img][/url]

其實校長那part咩都可能問,因為我相信每組的問題是不一樣的,每間校舍問的也不一樣。有些是好簡單的生活問題,例如如果小孩偏食你會點處理,有些是情景問題,譬如如果你小朋友唔願返學你會點處理,問題有難有易,睇你彩數。

我唔敢肯定家長答唔答會唔會對收生有影響,只可以話當時校長身邊有位老師在寫東西,唔知寫咩。但我諗佢除左睇家長,亦會睇埋當時小朋友的表現,因為我兒同另一個小朋友當時走左去玩,我無走去捉佢返埋位坐,我見那位老師有特登望我兒睇佢做咩,然後又寫左d嘢。

原帖由 Freesia_cat 於 10-4-9 16:27 發表
我問過凱帆校有5百幾個大仔面試(無計細仔),位就有112個,即差不多5個爭1個位,已經唔算太大競爭。

我倒唔清楚老師流動性是否高,但至少校長及主任都同我1年前見的一樣,佢地兩位俾到我好大信心覺得凱帆LH掂,同埋我好喜歡d老師 ...

My son has the same class teachers (total 3) for the whole school year.  However, some NET might leave or reallocate to other campus after the summer holiday.

唔知道一開始返學時有幾多日家長可以陪子女一齊上堂呢...

Heard from school officer that they received 700+ applications in total (my b is a small b and did not get a chance for interview at all).

原帖由 Freesia_cat 於 10-4-9 16:27 發表
我問過凱帆校有5百幾個大仔面試(無計細仔),位就有112個,即差不多5個爭1個位,已經唔算太大競爭。

我倒唔清楚老師流動性是否高,但至少校長及主任都同我1年前見的一樣,佢地兩位俾到我好大信心覺得凱帆LH掂,同埋我好喜歡d老師 ...

其實我好想問你地成日講NET老師係點解?

不過我想佢地開新校舍就點都會轉一些老師過去, 只希望呢個唔係經常性的turnover啦!

好似係咪第一個星期可陪孩子上課? 不過我諗我最多可陪兒子1至2日, 其他要公公/婆婆代勞.

你估佢地第一次自己返學會唔會喊到豬頭咁? 我估我仔唔會. 佢分分鐘仲會頭也不回一支箭走左去玩, 哈哈!

傲宏媽媽:

NET TEACHER 是指外籍老師.
打過去校巴公司問, 美孚係大站, 多小朋友搭, 而且係尾站, 所以15-20分鐘已到學校. 我諗上, 下午班的交通來回時間不會相差很遠.
上下車地點應該是陶園, 不過不太肯定, 可打電話到學校問校巴電話作查詢.

我俾仔仔搭校巴, 係因自己為無車, 凱帆軒又交通不便, 無論搭MTR定巴士, 都好麻煩. 至於校巴上有保姆, 我都唔太擔心. 不過既然您有車, 親自接送一定安全D. 而且又不用老人家操勞.

我仔仔好痴我又較文靜, 我都擔心佢返學會難適應.

HOIHOIMA:
適逢出生率高這幾年, 細B搵學校真係慘.

bbkitto:

我諗你誤會啦!我係無車階級(BB車倒有2架),所以唔搭校車就要老爸搭巴士/MTR接送。其實我地checked過美孚最容易返學係E21(好似係E21),返學在尾2站落,好近凱帆軒...... 不過anyway都係要睇我父母意願,講真我亦唔想老爸太操勞。

陶園是否指百老匯那邊?因為我父母住百老匯那邊,那麼搭校車也方便。不過你知唔知去美孚的校車要幾錢?及是否註冊那天要即時決定埋校車安排?

真係好想快d註冊,了結左呢件心頭大事。

原帖由 bbkitko 於 10-4-10 12:56 發表
HOIHOIMA:
適逢出生率高這幾年, 細B搵學校真係慘.

講真生之前都無想過有什麼大仔細仔的問題,好彩阿仔係大仔,如果唔係都好煩惱。

如果再生多個,我都會盡量夾啱時間生大仔囉!

係wor,我仔是0803小孩,你地的又幾大呀?

Freesia_cat:

SORRY 誤會左您係有車一族
.
校巴來回費用係400-500元, 好實惠.我都係往陶園附近.
其實搭mtr或巴士好多人, 病菌又多, 如果日日搭有機會中流感.

想問如果搭E21, 要多久才到學校?

我b係7月尾出世, 所以都稱不上是大b, 不過剛剛夠'秤'合乎
幼稚園的收生標準. 如果佢細幾日, 分分鐘無pn讀, 真係好好彩.

我生一個都覺得好煩, 一定唔會再生.

bbkitto:

你駛咩sorry呢, 只是小事一件, 而且我又真係有BB車及購物車, 阿Q些說, 我地都係有「車」一族!

想問清楚HKD400至500是來回定係單程? 如果來回就真係好實惠, 比搭E21來回平呀! 我媽知道有校車在陶源上車都不知幾開心, 因為真係好近.

我同你不同, 兒子是trouble, 不過我覺得係sweet trouble! 我本來想生老虎仔, 但因一些因素發現今年不可行, 都係件好事, 因為今年咁緊張阿仔入學一事, 睇怕會生個緊張大師(我好信胎教, 我有傲宏時係99.9%時間都好開心, 所以阿仔出來後都係開心BB). 可能再過一至兩年後先生, 但會趁阿仔揀小學前生, 因為生仔生女會影響我仔揀咩小學.

bbkitto:

係wor, 唔記得答埋你, 我唔知搭E21要幾耐時間, 要實地試一次先知. 不過E21應該是最直接方法, 如果上唔到校車等都另有方法返學.

傲宏媽媽:

400-500元是雙程. 真係好平.而且校巴早15分鐘讓小朋友到校, 小朋友可以到學校玩一陣才上課.
原來您爸媽也往美孚, 我成日都會帶仔仔去公園玩, 有空可相約一齊玩.
我仔仔好乖好聽話, 不過佢比較慢熱, 係屬於文靜型. 也想他認識傲宏----開心bb.

bbkitto:

傲宏同你仔仔剛剛相反, 文靜同佢完全沒有關係, 佢係活躍無時停的細路, 最喜歡玩, 份人又好奇心重,份人又大膽, 又識睇人來蝦... 不過都唔算頑皮, 雖然好有主見, 但都講得聽.

我父母都經常帶傲宏出去玩, 不過就唔定時, 我亦唔知佢地帶佢去邊個公園玩... 其實可能你地已見過, 不過無留意.

剛才同我媽講校車一事, 但我媽又擔心頭半年傲宏唔適應, 又怕一個細路喊就全車細路喊, 怕跟車褓姆睇唔住... 我諗要再想這個問題.

我個女係0801大b, 都係無時停兼口唔停個隻, 但一見陌生人又會呆咗係度唔出聲, 所以都擔心佢一開始返學會cry 呀...

請問校巴嘅聯絡電話, 我都想問吓由荃灣去學校嘅車費同時間表呀...thanks

你好傲宏媽媽,我個baby都係0803架 !!

唔知以下全部係咪都係大b呢 ?
PN a.m. Class:-
1) bbkitko (仔仔)
2) julitham (囡囡)
3) stephanietys (仔仔)
4) vanlam (囡囡)
5) Toffeenut (仔仔)
6) Kwanlee882000 (囡囡)

PN p.m. Class:-
1) Freesia_cat  (仔仔)
2) 亞芝媽 (仔仔)
3) 3bmama (囡囡)
4) mwmm (仔仔?囡囡?)

Julitham,

我仔仔都好怕陌生, 我都好擔心返學時, 佢無左我, 去到一個陌生又多人o既環境會好驚, 會喊好耐, 希望老師同學校會幫到佢地適應.

可打電話到學校取校巴公司電話, 問有關荃灣路線的問題.

‹ 上一主題|下一主題