用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2011-2012 小一入學的媽咪請進!
樓主: 豬芬
go

2011-2012 小一入學的媽咪請進! [複製鏈接]

報到.. 我囡都係2011-2012入小一

我地有私小backup, 大抽獎會搏協恩

但係個網好仔細, 有好多學校都要誇網, 所以都唔算太多學校, 我睇過我個網得10幾間學校

原帖由 flostangraphy 於 10-4-20 09:56 發表
葵青,荃灣其實好嘅學校好似都幾多!!! 青衣世德同馬灣基慧我地都覺唔錯.... 不過最後都係決定英小.

我都係甘話呀

原帖由 flostangraphy 於 10-4-20 09:50 發表
世界女?! 直頭萬人迷啦!!!
我都係佢fans呢!!!

原帖由 hugub 於 10-4-20 14:04 發表
報到.. 我囡都係2011-2012入小一

我地有私小backup, 大抽獎會搏協恩

協恩叩門一定只收協恩幼稚園生, 你是協恩kg的嗎?

原帖由 emileleung 於 10-4-20 12:14 發表
silvia_ng,

pls check pm.

emileleung

唔見喎...

做咩呢期成日我都收唔到PM?

原帖由 silvia_ng 於 10-4-20 15:08 發表

協恩叩門一定只收協恩幼稚園生, 你是協恩kg的嗎?

no.. 我囡間幼稚園有小學部100%收,所以想second round搏協恩

醒目開學勳章

原帖由 ziyi 於 10-4-20 12:24 發表
咪玩啦,女校我係有研究,因我的是囡囡
48是因為以前住觀塘,但比起MorrisDad/Shin Teresa
他/她們的專業水平,我只是業餘級
而且,我一直目標是DSS/Private

不過,如果只有基本分,連大仔大女的5分都無,那熱門的藍循,油塘 ...

唔好意思, 我想請教一下.
我個女係大女, 咁想問下可以怎樣選擇(48網小學)呢?
因為我知48網已經唔夠學位, 所以攪到我頭都痛.
希望大家可以教下我. 謝謝.

醒目開學勳章

自行定統一?
48 net, 東至油塘,西至牛頭角
熱門的集中在藍田
要活動定升英中率高
自行你有多少分?
很多考慮因素的
像藍田2間LSK,是區內熱門,如果小朋友有聖公會的領洗紙,那在自行機會高很多
油塘基法,位多,但同時每年必收生都會侵佔統一的學額,那代表自行計分的只有20%,統一的少於50%.
近年熱門的秀明道官小,校舍大,又有linking至官中, 基本上每年都有25%升到.
所以如果沒有要求,很難去講怎樣選

原帖由 hosumman 於 10-4-21 13:22 發表

唔好意思, 我想請教一下.
我個女係大女, 咁想問下可以怎樣選擇(48網小學)呢?
因為我知48網已經唔夠學位, 所以攪到我頭都痛.
希望大家可以教下我. 謝謝. ...

HI 我囡都係2011 P1 報到先

HI ZIYI

吟如果想活動少少見 升中好的話,48 NET 都咩好小學,
仲有請問48 NET 邊間校風好D.
吟油塘 XXX陳呂重德又如何, 聽問程度都深

唔好意思,太多問題TIM

THANKS

原帖由 ziyi 於 10-4-21 18:59 發表
自行定統一?
48 net, 東至油塘,西至牛頭角
熱門的集中在藍田
要活動定升英中率高
自行你有多少分?
很多考慮因素的
像藍田2間LSK,是區內熱門,如果小朋友有聖公會的領洗紙,那在自行機會高很多
油塘基法,位多,但同時每 ...

hi, ziyi

我囝囝都是2011/12 P1的,想問知否九龍區邊間無宗教背景,升英中比率又高的,傳統教學沒問題,只得15分,想第一ROUND博佢一博 !

醒目開學勳章

我那個是囡呀,除了女校外,只留意net95,但因我畢業的小學是在net 48,加上也是隔離區,所以才知道呀
其實更加focus係某一些DSS/Private
所以幫唔到你, sorry

原帖由 MCLF120 於 10-4-22 13:37 發表
hi, ziyi

我囝囝都是2011/12 P1的,想問知否九龍區邊間無宗教背景,升英中比率又高的,傳統教學沒問題,只得15分,想第一ROUND博佢一博 !

醒目開學勳章 王國長老

我就唸你咁勁, 邊度都識咁犀利既
原帖由 ziyi 於 10-4-22 06:11 PM 發表
我那個是囡呀,除了女校外,只留意net95,但因我畢業的小學是在net 48,加上也是隔離區,所以才知道呀

...

Hi all,

我個女都係2011-12入讀小一, 佢又係細女又得個十分, 唔知應該報邊間小學, 我想報直資或私校, 因津校都驚有太多新移民, 唯有比多少少錢讀.

我未做portfolio, 係咪真係要做, 但我個女冇學野, 淨係跳舞同畫畫, 不過個樣就斯文但好怕陌生人, 見到陌生人都唔會點講得多野, 我都唔知可以點.

Hi, ziyi
net95重好,因為我正是住西貢,唸住你討論48算近近地,睇下第一round考唔考慮,我同樣只focus DSS/Private,所以無留意大抽獎之學校,咁你囡囡而家讀邊間幼稚園呀?我囝囝讀綠茵呀....

原帖由 ziyi 於 10-4-22 18:11 發表

...

snoopy888, at least you daughter has somethings to learn. My daughtrer just learns drawing from time to time. So, I am worried her portfolio would not be attractive at all.

原帖由 snoopy888 於 10-4-22 18:55 發表
Hi all,

我個女都係2011-12入讀小一, 佢又係細女又得個十分, 唔知應該報邊間小學, 我想報直資或私校, 因津校都驚有太多新移民, 唯有比多少少錢讀.

我未做portfolio, 係咪真係要做, 但我個女冇學野, 淨係跳舞同畫畫 ...

嗨嗨...我個囝囝都係2011-2012讀小一呀...我自己都係想揀DSS同私校...但係我個囝囝係細仔..係咪都應該要上定D 面試班呢???

醒目開學勳章

其實net 95小學唔係唔好,最大問題係中學
試想想,咁大個區,以前得1間英中,重係唔係最top的那一種
到今年才多了景嶺/將官
我睇見到心寒

小學來說,熱門是那幾間,自行真的只有那20%學額,只有勝在大部份校齡短,即沒有父母是畢業生多加10分那種
但世襲生超多
我個囡的同學,大部份都唔只一個,差就差在她的同學都是第2個,很多都不用擔心,可以進取一些

就算選一些次熱,你也要考慮清楚,因net 95學額過多(因好多都去距區的)
想想數得出的出名小學都有校巴開將軍澳線,連地區熱門,尤其net 48的一定有
所以學校爭仔爭得很利害
怎樣爭,谷成績
小一下學期已經要考試,計成績分班
1天7~8樣功課
看了都怕,所以只有考慮DSS/Private,雖然明知考到都要預左沒有回頭,因4間直資,2間肯定的沒有呈分,想升中再考慮都不用想
不過話說回來,以上只是我考慮DSS/Private的次要原因
最主要是其中2間的學校方向,教學方式適合囡囡才是最重要
所以先決定你的小朋友適合什麼,才考慮選擇吧
馮晴/黃永樹/將天是升中保証,始終有60%升英中背景
將循/梁潔華都唔錯,但有朋友說功課唔少
如果你的囝囝讀綠茵而唔需要搭校巴,那我們很大機會是街坊,雖然我囡囡唔係讀綠茵
但都係附近的 有關係的,明啦

原帖由 MCLF120 於 10-4-22 19:59 發表
Hi, ziyi
net95重好,因為我正是住西貢,唸住你討論48算近近地,睇下第一round考唔考慮,我同樣只focus DSS/Private,所以無留意大抽獎之學校,咁你囡囡而家讀邊間幼稚園呀?我囝囝讀綠茵呀....

...

醒目開學勳章

目標是什麼DSS先,如果是DBS那些,我都唔反對
但如果是LOGOS/HKGUA,我就對你說無謂浪費,留返D錢學其他,英文班等好過

原帖由 counts01 於 10-4-22 22:44 發表
嗨嗨...我個囝囝都係2011-2012讀小一呀...我自己都係想揀DSS同私校...但係我個囝囝係細仔..係咪都應該要上定D 面試班呢???

我細仔都係2011-2012入小一。住香港島。手中有港島私立(幼稚園上)
心目中都有D心水港島直資和私立比細仔試吓考。不過當年我為阿女選女校 (2008 - 2009)。十分幸運,第一輪15分個女入咗灣仔聖方濟各
(Net 12)
普教中班。

兩姊弟,一個是一個獨立個體。我主張獨立選校。The system itself is not fair.
There are more good
津貼女校 than plus 在長遠來看中學校是一樣

所以最後為阿女選女校。我計劃假如細仔考到心目中直資, 我將不會參加 Round 2 Lucky Draw la……

原帖由 ma記 於 10-4-7 20:58 發表
Hello, 大家好...報到! 我大女都係2011-2012入小一.  我家住香港島,心目中都有D心水直資和私立(港島)比阿女試吓考。 因為仲有個細仔,所以一定選男女校。 ...
‹ 上一主題|下一主題