用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

面試 [複製鏈接]

Hi Rattie,

你又叫我唔駛唸考其他學校, 不如谷下個我升番隔離, 自己就靜雞雞去考 convent, but anyway, congratulation !

我想問下如果我女主科程分 2b 2c 平均分 b, 課外活動參加得一樣又無咩校際 cert, 可唔可以試下考 convent ? tks a lot !

原帖由 Rattie 於 10-4-7 16:52 發表
可能各位亞太弟時都有興趣同囡囡去考Convent,趁我e+記憶猶新,俾大家參考吓,費時過兩年我老人癡呆,答你哋唔到。
4個book reports; 2中2英,e-portfolio要填囡囡嘅強、弱項。
弟一輪面試:囡囡要present哂4個book reports。另 ...

Hi Rattie,

重複左, delete.

原帖由 Rattie 於 10-4-12 13:29 發表
咁我哋兩間係直屬關係,所有直屬中學都會預留一定數量嘅位俾佢嘅直屬小學。呢樣嘢,電腦曉得做架喇。首輪有冇我哋份又有乜值得你咁擔心呢?鍾意咪揀佢,唔鍾意咪試弟間囉。總之都係嗰句 : 通常都係得十零廿個派唔返入去。即 ...

Hi Rattie,

Thanks for your reply.  如果我女有一科 C 我唸都唔會去考, 希望 keep 住起碼2科 b 升過隔離就算.

原帖由 Rattie 於 10-4-12 18:16 發表
哎呀,好瘀呀,咁都俾你捉到。當初係個家長捉我陪佢去,佢囡囡係d叻人,我係諗住陪跑嗰隻。事情發展往往如是 : 佢囡囡唔肯做book reports,結果冇申請到。不如我講我囡嘅呈分 :五下(中英數常 : 2A2B/視樂 : 1A1B)六上(中英數常 ...

Hi Candy,

班主任話起碼4科主科 b, 你信唔信呀 ? 試問一班有幾多人有 , 我唸有1,2 個b 唔好肥佬都應該ok.

原帖由 candy_kent 於 10-4-13 15:34 發表

rattie, 台長
問下你地, 過隔來最底要求係幾個個 B 呀 ?

Hi Rattie,

我想問下小五同小六上下學期成績表係咪全部要家長去拎 ? 我心血少唔係幾嚇得.

原帖由 chatroom台長 於 10-4-13 15:12 發表
Hi Rattie,

Thanks for your reply.  如果我女有一科 C 我唸都唔會去考, 希望 keep 住起碼2科 b 升過隔離就算.

Hi Rattie,

Thanks a lot !

原帖由 Rattie 於 10-4-16 13:16 發表
除咗因為六年級早考試早派外,小五上下同六上攞成績表嘅流程同平時一樣冇分別,六下有d唔同,4/22家長返學校聽briefing同攞臨時成績表,我遲d再update你哋啦。
...

Hi Candy,

不過我打去問過 spss 佢地話其實 a,b 班唔係精英班, 根本無精英班5班一樣喎, 唔知堅定流.

原帖由 candy_kent 於 10-4-16 17:05 發表

rattie,
兩班精英班 - A同B班===>呢兩班精英班係已經公認左定還是是小道消息得知 ?

Hi Joanneka,

我想問下 spss 一班係咪38至40人到, 5班 total 有幾多
人 ? tks a lot !

原帖由 joanneka 於 10-4-23 14:04 發表
Hi Rattie

congraulation to 你女女!
我女讀得幾開心, 都好鍾意間學校.
功課量唔多, 不過始終小學得4科, 上到中學有1x科, 每個week都有quiz/test, d科又新, 暫時都仲應付到.
spss 都有幾多校內活動, 個校長又好有he ...

Hi Rattie,

如果照咁計每班尾10果堆都好大機會升唔到去隔離 spss, 係咪呢 ?

原帖由 Rattie 於 10-4-23 15:10 發表
隔離中學 36 x 5班 = 180人30% 自行 = 54人5% 中學留班 = 9人180 - 54 - 9 = 117人85%直屬小學 = 99人Band 1 + 2 = 96人Band 3 = 48人

之所以學校話會收哂所有Band1+2嘅人。弟二輪大抽獎時,祗要我哋Band1+2揀佢做乙 ...

Hi Joanneka,

多謝你的回覆, 希望遲d 可以係 spss 見到你, 大家交流下意見.

原帖由 joanneka 於 10-4-23 18:03 發表
Hi chatroom 台長
亞女班都有40人, 全級有19x人.
F.1 每班有2個留級生, 所以total 有10個係F.1留班, 都算多, 不過讀多一年好過免強升上去.

Yongxin
F.1都用中一分班試來編班架.

我想CONFIRM下小學部係唔係唔可以包 ...

Thanks a lot !

原帖由 Rattie 於 10-4-26 12:36 發表
呢d官方數字係星期四briefing學校present嘅,校長冇話實每個band佔三分一。佢話過往兩年嘅中一分班試成績幾理想,叫我咃督促囡囡俾心機考好個試。Band 3應該冇48人咁多啩。 ...

Hi Rattie,

唔好意思我女5月20要考音樂筆試, 我女話老師無講考d咩, 我想問下係咪考五線譜 ? 如果係就死囉因為我女無學樂器完全唔識, 點算好呀 ? tks a lot !

Hi Rattie,

唔該哂呀 ! 我女話有本簿寫左d樂理唔知係咪溫果d, 今次
Maths test 我女得果 6x, 佢話全班都好多人測得好差, 考試就黎如果又係 6x 得個 D 都唔知點程分, 我身邊D 五年級媽咪個個都好緊張, 唉..... 好驚派唔番過隔離中學.
原帖由 Rattie 於 10-5-6 16:37 發表
唔須驚,我囡都冇乜點學樂器,淨係吹吓笛子,樂理、五線譜佢都唔掂架。音樂筆試係考佢音樂書裡面嘅嘢,你問吓佢之前教過邊幾頁照溫囉。(講事實,我冇同我囡溫過,因為我一d音樂細胞都茅,叫佢自己攪掂,所以都係得個B。)
筆試只是佔1 ...

Hi Rattie,

唔該哂呀 ! 係啦次次第2次 maths 測驗都好深, 好彩亞女話平時好叻果d都失手, 希望考試容易d, 幫幫手呀師姐, 7月知道有幾多人升到隔離唔該報報料, tks a lot !

原帖由 Rattie 於 10-5-6 17:48 發表
唔理得咁多,寫咗d乜都溫吓佢,大小通吃。數測6x分? 碎料喇! 測驗唔計分,d老師咪有咁深出咁深囉,最緊要係同d peer比較,中中等等就唔須咁緊張住,咪自己嚇自己。如果大部分人都攞AB,你攞C又如何?咪一樣腳仔軟!有老師話我哋今屆 ...
‹ 上一主題|下一主題