用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 "一人一樂器" 的好處??
go

"一人一樂器" 的好處?? [複製鏈接]

我自己唔識任何樂器
懂樂器的媽媽可否分享吓過中的樂趣和得着
我的小朋友對音樂興趣不大
學過2種樂器都中途放棄

究竟係咪要迫佢堅持呢???
懂樂器係咪真的"終生受用"呢?
   0    0    0    0

懂樂器係咪真的"終生受用"呢? ...

要喜歡才可終生受用,我見過唔少人学琴為考級升中,自小學琴幾乎只学考試歌,考到八級即將琴封塵。学琴時滿心負面情緒,咁點会有好處呢?

升中後考到八級就將琴封塵的人,做了父母之後,不少人會從儲物室中把琴抬出來,抹乾淨,調好音.又開始教自己的孩子彈琴.他們都不希望因為自己而抹煞孩子接觸音樂的機會.只是他們更曉得怎樣讓孩子快快樂樂學琴.

摸著這座留下童年陰影的鋼琴,又重溫昔日練琴的艱苦歲月.
"闖過了,都闖過了."

學習樂器都有一段孤單艱苦的經歷,除了是音樂教育外,更是品德的培養.

原帖由 judy 於 10-4-9 09:52 發表

要喜歡才可終生受用,我見過唔少人学琴為考級升中,自小學琴幾乎只学考試歌,考到八級即將琴封塵。学琴時滿心負面情緒,咁點会有好處呢?

我同意懂樂器係終生受用。

學樂器可以鍛煉小朋友的耐性,陶冶性情。我覺得音樂係一種知識,就算冇興趣都應該要識,我細個時只專注運動,到而家陪個仔學樂器,才發覺自已很無知,同時亦realize原來自已miss咗很多美麗的音樂!

如果小朋友真係冇興趣,試下打鼓先,都真係唔得的話,就停一停,過一陣再試,也可試上group lesson,希望可以引起佢的興趣。
‹ 上一主題|下一主題